- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Παρ’ όλη την κρίση, τα πράγματα στο χώρο των εστιατορίων τη σεζόν που μας πέρασε έδειξαν αρκετή κινητικότητα. Αν και όχι στο βαθμό που συνέβαινε άλλες χρονιές, και grande openings είχαμε, και μεταγραφές γνωστών ονομάτων ακούσαμε, και μια σειρά από καινούργια μαγαζιά προσθέσαμε στη λίστα. Δύο απ’ αυτά που πήγα τελευταία και μου άρεσαν είναι ιταλικά – μια κουζίνα που πάνω κάτω όλοι έχουμε μάθει να θεωρούμε «δική» μας. Είναι και τα δυο στο κέντρο της πόλης, άρα τα συναντάς στο διάβα σου ίσως και καθημερινά, είναι απλά αλλά και νόστιμα, έχουν ατμόσφαιρα, διάθεση και τιμές που σε κάνουν εύκολα να πηγαίνεις ξανά και ξανά. Η La Cantina βρίσκεται μέσα στο Εμπορικό Κέντρο Λαιμού στο Κολωνάκι, είναι μια σταλιά, έχει απλό ντεκόρ, λίγα τραπεζάκια μέσα, λίγα έξω. Ο μάγειρας είναι Ιταλός και μεσημέρι-βράδυ φτιάχνει πιάτα «εύκολα» αλλά και αυθεντικά. Ο κατάλογος είναι αρκετά μεγάλος, έχει ωραιότατες και πολύ χορταστικές σαλάτες –συστήνεται αυτή με την γκοργκοντζόλα, το αχλάδι και τα καρύδια–, έχει ένα κατεβατό από ζυμαρικά (και πολλά με casarecce που είναι η αδυναμία μου), από λιγκουίνι με σολομό, κολοκυθάκι και φρέσκια ντομάτα (την έφαγα και ήταν πολύ καλή) μέχρι πιο πληθωρικές βερσιόν, όπως αυτή με τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες, τη φρέσκια ντομάτα και τις φλούδες πεκορίνο (κι αυτή δεν μου ξέφυγε). Έχει ακόμη πολλές πίτσες, λεπτές και απολαυστικές, καλά γλυκά –πήραμε το salami turco, δηλαδή το δικό μας μωσαϊκό–, καλό χύμα κρασί και πολύ καλές τιμές, δηλαδή με € 20-22 είσαι κομπλέ και με κρασί.
Το άλλο ιταλικό είναι το Gallo Nero κι έχει ανοίξει πριν λίγο καιρό στο ισόγειο του ολοκληρωτικά ανακαινισμένου Park Hotel της Λ. Αλεξάνδρας. Δανείζεται το όνομα (μαύρος κόκορας) από το σύμβολο της Φλωρεντίας, έχει μάγειρα τον γνωστό εκ Μυκόνου (Βandanna) Gian Luca Barlucchi και καθημερινά ετοιμάζει γνήσιες ιταλικές συνταγές που συνοδεύει με ωραία κρασιά από την Τοσκάνη, όλα σε πολύ προσιτές τιμές. Ο χώρος είναι όμορφος και ντιζαϊνάτος, έχει σαν κεντρικό concept τη φύση και παίρνει έμπνευση από το απέναντι πάρκο – Πεδίον του Άρεως. Εδώ θα δοκιμάσεις ωραιότατες και διαφορετικές του συνήθους πίτσες (όπως αυτή με το προσούτο, τη φρέσκια ρόκα και μια σταλιά λάδι τρούφας), θα συνεχίσεις με πλούσιες μακαρονάδες, δεν θα πεις όχι και σε μια τεραστίου μεγέθους σωστά ψημένη bistecca alla Fiorentina, θα κλείσεις με σούπερ Calzone Dolce – πίτσα γλυκιά γεμιστή με σοκολάτα. Στο Gallo Nero θα συνδυάσεις γεύση και τέχνη, μια και φιλοξενεί εκθέσεις γνωστών καλλιτεχνών που εναλλάσσονται, θα κάτσεις στο μπαρ γιατί φτιάχνουν και πολύ καλά κοκτέιλ, θα φύγεις πλήρης έχοντας πληρώσει περίπου € 25-30 και με τα (καλά εμφιαλωμένα) κρασιά σου.
La Cantina: Αλωπεκής 28-30, Κολωνάκι, 210 7299.133
Gallo Nero: Λ. Αλεξάνδρας 10, 210 8894.500
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.