- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Starata, μόλις άνοιξε και φτιάχνει σπιτικές πίτες στη Χ. Τρικούπη
Υπέροχες πίτες με χειροποίητο φύλλο από τις 6 το πρωί
Τη Δευτέρα είδα τον ηχολήπτη με μία ζαμπονοτυρόπιτα. Την Τρίτη τον γραφίστα με μια κασερόπιτα. Την Τετάρτη ο φωτογράφος διάλεξε σπανακόπιτα. Αλλά εκεί που έγινε το «κρακ» ήταν την Πέμπτη, όταν η διπλανή μου στο γραφείο έκανε είσοδο με μια λαχταριστή και απολύτως πληθωρική κιμαδόπιτα. Αυτή ήταν η στιγμή που κατάλαβα ότι το πιτάδικο που άνοιξε πριν δέκα μέρες δίπλα στα γραφεία της Athens Voice θα μας κατέστρεφε με συνοπτικές διαδικασίες.
To νέο πιτάδικο της Χαριλάου Τρικούπη λέγεται «Starata» και από τις 6 το πρωί ξεφουρνίζει καυτές, μυρωδάτες και αυθεντικά σπιτικές πίτες. Το άνοιξε μια οικογένεια με καταγωγή από τη Θεσσαλία και έβαλε τη μαμά μπροστά. Η κυρία Βάνα ανοίγει μπροστά σου το υπέροχο φύλλο της και είναι στα αλήθεια δύσκολο να μη χαζέψεις τις απαλές και ντελικάτες κινήσεις της καθώς κυλάει τον πλάστη πάνω στη ζύμη. «Η ιδέα» λέει ο σύζυγός της Μπάμπης «μας ήρθε μέσα στην κρίση. Στο σπίτι μας το σαλόνι είναι ενιαίο με την κουζίνα, και όταν η Βάνα έφτιαχνε τις πίτες της, μας έπαιρναν οι μυρωδιές. Όλο το σαλόνι γέμιζε με αυτή τη γλυκιά θαλπωρή της πίτας. Ε, κάποια στιγμή είπαμε αυτή τη θαλπωρή να την κάνουμε δουλειά. Πήγαμε στην Καρδίτσα, ρωτήσαμε όλες τις θείες μας, ψάξαμε συνταγές, τις εξελίξαμε και να ’μαστε».
Η φέτα στην τυρόπιτα και το λουκάνικο στη λουκανικόπιτα είναι από γνωστούς τους παραγωγούς στην Καρδίτσα, ενώ οι γεμίσεις θα αλλάζουν ανάλογα με την εποχικότητα των κάθε υλικών. Το φθινόπωρο, εκτός από τις παραπάνω πίτες θα βρεις ακόμα ζαμπονοτυρόπιτα, σπανακόπιτα, πρασόπιτα, κολοκυθόπιτα και την προσωπική, αγαπημένη όλης της εφημερίδας, κιμαδόπιτα. Αν και, για να είμαι ειλικρινής, τη δική μου καρδιά έκλεψε η γαλατόπιτα. Με παχιά κρέμα, όσο πρέπει γλυκιά, να μοσχοβολάει γάλα και να ξυπνά αναμνήσεις. Σίγουρα από τις καλύτερες γαλατόπιτες που έχω δοκιμάσει, αν όχι η καλύτερη.
Ο Μπάμπης πιστεύει ότι οι πίτες είναι στο DNA του Έλληνα γιατί βοήθησαν τον κόσμο να επιβιώσει σε δύσκολες στιγμές (πράγματι, η πίτα είναι ένα φαγητό που φτιάχνεται κυρίως με αλεύρι, λάδι κι ό,τι υλικό υπάρχει εύκαιρο), και αυτό έχει περάσει στη συλλογική μας μνήμη. «Όλοι αγαπάνε τις πίτες» λέει ο Μπάμπης. Ψέματα;
Χαριλάου Τρικούπη 26, 2103644650. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 06.00-17.00, Σάββατο: 06.00-14.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.