- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πριν 90 χρόνια η Πλατεία Θεάτρου με τη Διπλάρειο Σχολή που δεσπόζει (και ήταν το πρώτο σκεπαστό θέατρο της πόλης) ήταν το εμπορικό κέντρο της Αθήνας και έσφυζε από ζωή. Κάτω από τη Βαρβάκειο Αγορά και δίπλα από τα δερματάδικα και τσαγκαράδικα του Ψυρρή, ταβέρνες όπως το Δίπορτο, η στοά του Βαγγέλη, ο Τσιμπούκας της Ευριπίδου, ο Μπαρμπα Τάσος της Σωκράτους και η γνωστή Κληματαριά, ήταν για τους ανθρώπους του εμπορίου και των συντεχνιών, φιλικά στέκια με απλά, μαγειρευτά φαγητά, φασολάδα, ρέγγα, γαρδούμπες και κρασί από τις μάννες, τα δρύινα βαρέλια. Μερικές φορές, τα μεσημέρια του Σαββάτου, μετά τη δουλειά, το φαγητό εξελισσόταν σε μικρό αυτοσχέδιο γλέντι. Τότε που ο κόσμος ακόμα εκτιμούσε το βαρελίσιο κρασί και τα κρασοπουλιά.
Στα τέλη του Αυγούστου, οι ταβερνιάρηδες της περιοχής έβγαζαν τα μεγάλα βαρέλια στην Πλατεία για να τα πλύνουν.
Φέτος, στις 29 και 30 Αυγούστου, η Κληματαριά γιορτάζει τα 90 χρόνια της και το τέλος του καλοκαιριού με ένα μεγάλο διήμερο γλέντι, από τις 8 μ.μ. μέχρι τις 2 τη νύχτα, με φιλοξενούμενους δεκάδες μουσικούς που έχουν περάσει από τα τραπέζια της και έχουν στήσει παρόμοια γλέντια. Ανάμεσα τους ο απαστράπτων σταρ του κλαρίνου Γιώργος Μάγκας, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο «Χαίνης» Δημήτρης Αποστολάκης, ο Μανώλης Πάππος, ο κιθαρίστας Δημήτρης Λάππας, οι Ρεμπελέτικο, ο θρύλος της παραδοσιακής μουσικής Νίκος Σαραγούδας, η Κατερίνα Τσιρίδου και άλλοι. Ακριβώς εκεί που ήταν κάποτε το ιερό του Απόλλωνα…
Κληματαριά: Πλατεία Θεάτρου 2, 2103216629
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.