- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Mπορούμε όλοι εμείς οι γλυκατζήδες να παραδεχτούμε ο ένας στον άλλον πως o βασικός λόγος που ευχαριστιόμαστε τόσο πολύ το καλοκαίρι είναι γιατί ως εποχή αποθεώνει το παγωτό; Προφανώς και οι περισσότεροι από εμάς δεν το στερούμαστε ούτε τον χειμώνα (έχω προσπαθήσει να εδραιώσω την ιδέα της βασιλόπιτας με παγωτό βανίλια αλλά κανένας πρωτοπόρος δεν εκτιμάται στην εποχή του) όμως θα σου κάνει περισσότερο κέφι να κρατήσεις το χωνάκι με τις δύο μπάλες και το σιρόπι σοκολάτας αν έξω έχει μία όμορφη μέρα.
Σε κάθε γωνιά της Αθήνας πλέον υπάρχει και μία λιχουδιά, από εξωτικό street food μέχρι λουκουμάδες και κουλούρια Θεσσαλονίκης with a twist. Έτσι λοιπόν και όλοι εμείς που θα μπορούσαμε να τρεφόμαστε αποκλειστικά με παγωτό από τις αρχές του Μάη μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη έχουμε άπειρες επιλογές και πειρασμούς στο διάβα μας, κυρίως αν τύχει να βρεθούμε στο κέντρο της πόλης.
5 τέτοια μέρη θα εξερευνήσουμε σήμερα, όλα έτοιμα να σερβίρουν λαχταριστές γεύσεις, ευφάνταστες ή πιο κλασσικές για όλα τα γούστα και όλα τα επίπεδα εθισμού.
1. Mattonella
Σε μία γωνίτσα στου Ψυρρή θα βρεις το δεύτερο μαγαζί Mattonella που έχει ανοίξει (το πρώτο είναι στο Μοναστηράκι), μεγάλο, ήσυχο και με ένα vintage αέρα που σε κάνει να αναρωτιέσαι για λίγο μήπως καλύτερα να παραγγείλεις μία πάστα. Εμένα προσωπικά με δελέασε μία απίστευτη στο άκουσμα γεύση παγωτού που συνδύαζε ρούμι χωρίς αλκοόλ με χυμό από εσπεριδοειδή και παντεσπάνι. Λιποθυμάς; Λιποθυμάς. Δίπλα της στάθηκε αξιοπρεπέστατα μία μπάλα με κρέμα και brownies μαζί με το old time classic στρογγυλό μπισκοτάκι ενώ ο καιρός ήταν τόσο καλός που καθίσαμε στα έξω τραπέζια και χαζεύαμε τον κόσμο να περνάει. Αν είσαι και εσύ από εκείνους που δεν βρίσκει τίποτα κακό στο να τρως παγωτό για πρωινό, αυτός είναι ο πιο κατάλληλος προορισμός.
Αγίων Αναργύρων 8, Ψυρρή και Ερμού 82, Μοναστηράκι
2. Da Vinci
Αγαπαω το Da Vinci λίγο παραπάνω. Ίσως φταίει το ότι πρώτη φορά έφαγα από εκεί στο πλαίσιο μίας μέρας με ζαβολιές όσο έκανα σκληρή δίαιτα και είχα τεράστιο καημό για λίγο παγωτό ή ίσως να είναι απλά τόσο καλό. Μάλλον το δεύτερο. Τα πάντα σε αυτό το μαγαζί σου προκαλούν χτυποκάρδια, από τα βουνά με παγωτό μέχρι τα πολύχρωμα χωνάκια, τα donuts, milkshakes και τα ιταλικά cannoli. Ιδιαίτερη αδυναμία προσωπικά είναι και τα σορμπέ, τα οποία σου σπάνε τη μύτη με το φρουτένιο άρωμά τους και σε δροσίζουν κατευθείαν με το που γίνει η πρώτη επαφή κουταλιού και γλώσσας. Δεν χρειάζεται καν να προσθέσεις κάποιο σιρόπι στο παγωτό σου (παρόλο που θα σου το προσφέρουν) γιατί η γεύση είναι απολύτως ολοκληρωμένη από μόνη της.
Ανδριανού 50, Μοναστηράκι
3. Zuccherino
Θα την πω την αμαρτία μου, στο Zuccherino το πρώτο πράγμα που απέσπασε την προσοχή εμού και της παρέας μου δεν ήταν το ψυγείο με τα παγωτά αλλά κάποια λευκά μπολ που ξεχείλιζαν από σοκολάτα και μου θύμιζαν λίγο την ιδέα που έχω για το πώς είναι ο Παράδεισος. Ρώτησα περί τίνος ακριβώς πρόκειται και ο συμπαθέστατος νεαρός με πληροφόρησε πως είναι «σούπα» πραλίνας με κομματάκια brownie την οποία ζεσταίνουν και εσύ την τρως με το κουτάλι. Νομίζω κύλησε ένα δάκρυ στο πρόσωπό μου. Είχαμε όμως πάει για να φάμε παγωτό και μας έδωσαν με γεύση cannolo siciliano (ιταλικό cheesecake) μαζί με κρέμα παρφέ. Το χωνάκι είχε λευκή σοκολάτα και χρωματιστές τρουφίτσες για να ταιριάζει με το φόρεμα της φίλης μου. Έφυγα λίγο ερωτευμένη από εκεί μέσα.
Μητροπόλεως 80, Μοναστηράκι
4. Le Greche
Επόμενος σταθμός ένα μικροσκοπικό μαγαζάκι του Συντάγματος που αν δεν το ξέρεις υπάρχει κίνδυνος να το προσπεράσεις. Πάλι καλά εμείς έχουμε το μικρόβιο και γνωρίζουμε από διαίσθηση πού βρίσκεται το επόμενο γλύκισμα. Καταρχάς μας έκανε εντύπωση πως τα παγωτά βρίσκονταν κλειστά για να μην αλλοιώνεται η γεύση και έτσι δεν μπορούσες να τα θαυμάσεις, σύστημα το οποίο είχα ξαναδεί μόνο σε gelateria της Ρώμης. Έπειτα είπαμε όλες ένα «γουάου!» όταν είδαμε και τα υπόλοιπα παγωμένα γλυκά του μαγαζιού και συγκεκριμένα τις τούρτες που επιθυμούσα να φάω ολόκληρες και χωρίς τη βοήθεια μαχαιριού.
Μητροπόλεως 12, Αθήνα
5. Coco's
Στην πανέμορφη Πλάκα θα βρεις παγωτό τόσο φρέσκο που κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα! Ενώ η περιοχή είναι άκρως τουριστική, στοιχείο που γεννάει μία καχυποψία στους ντόπιους (δικαίως), το Coco's έχει μόνο ποιοτικές επιλογές να προσφέρει, γευστικότατες και πρωτότυπες. Η τρίτη φίλη της παρέας έφαγε παγωτό με γεύση τσιχλόφουσκα και μετά η γλώσσα της ήταν μπλε. Σε προηγούμενη επίσκεψη εγώ είχα διαλέξει μαύρη σοκολάτα και ήταν ειλικρινέστατα ένα από τα πιο νόστιμα παγωτά που έχω ποτέ φάει στην Ελλάδα. Για τους πιο healthy της παρέας υπάρχει και το frozen yogurt, με διάφορα ενδιαφέροντα toppings όπως γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Για την απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία μπορείτε να αγοράσετε από εκεί ένα κυπελλάκι και να το απολαύσετε στο cine paris με ταινιούλα και θέα την Ακρόπολη. Όνειρο!
Κυδαθηναίων 26, Πλάκα
Φωτογραφίες: Τζοβάννα Στεφάνου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.