Θεματα

Παγκράτι, Ιλίσια, Καισαριανή: Αυτά είναι τα στέκια που πρέπει να ξέρεις

Ιστορικά στέκια, κρυμμένα ιταλικά εστιατόρια, καφέ και παριζιάνικα bistro, μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα. Αυτές οι γειτονιές έχουν κυριολεκτικά τα πάντα!

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 652
18’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pagkrati-anoigma.jpg
©Γιάννης Οικονόμου

Bασίλαινας
Μια διαδρομή 100 χρόνων γεμάτη μνήμες και γεύσεις Ελλάδας

dsc01062.jpg
dsc01129.jpg
dsc01144.jpg
dsc01088.jpg

Είναι το εμβληματικό εστιατόριο της Αθήνας, με ιστορία που ξεκινάει από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά του 1920 για να φτάσει στο σήμερα και στον σύγχρονο αστικό χώρο του, στην καρδιά της Αθήνας του 21ου αιώνα. Το καινούργιο πόστο, φωτεινό, λαμπερό και πανέμορφο, σχεδιασμένο εξαιρετικά από το αρχιτεκτονικό δίδυμο των Μ. Κοκκίνου και Α. Κούρκουλα, «συνομιλεί» με το Χίλτον που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του, ενώ και στο εσωτερικό του αποτυπώνονται εικόνες μιας όμορφης, γεμάτης δυναμισμό μητροπολιτικής Αθήνας. Η ίδια φιλοσοφία καθρεφτίζεται και στην κουζίνα η οποία είναι δημιουργική, εμπνέεται από την παράδοση, χρησιμοποιεί φρέσκες πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας αλλά και σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές. Από τη θρυλική ταραμοσαλάτα του παππού Βασίλαινα, που φτάνει στις μέρες μας ίδια και απαράλλαχτη, μέχρι το ταρτάρ από φρέσκες γαρίδες Κοιλάδας και τη σφυρίδα στα κάρβουνα με λαχανικά και σάλτσα αγγινάρας αλά πολίτα, πικάντικη κρέμα ανθότυρου, τομάτα κονφί και σάλτσα ιβίσκου, όλα τα πιάτα μυρίζουν Ελλάδα. Μεσημέρι στα τραπέζια της βεράντας απέναντι από το καταπράσινο πάρκο και με μενού σε μειωμένες τιμές (€23 και €27). Για εταιρικές ή πριβέ εκδηλώσεις στο μοναστηριακό τραπέζι στο βάθος που βλέπει τον μικρό κήπο. Βράδυ με προτάσεις a la carte και κάποιο καλό κρασί του ελληνικού ή διεθνούς αμπελώνα που θα διαλέξετε από την εντυπωσιακή σε όψη αλλά και ετικέτες walk in κάβα, ο Βασίλαινας προσφέρει μια μοναδική, αξέχαστη εμπειρία. 

● Βρασίδα 13, όπισθεν Χίλτον, 2107210501, www.vassilenas.gr, Fb: @VassilenasRestaurant


Ελλούδα Restaurant Bar and Coffee 
Το νέο αγαπημένο στέκι της Αρχελάου 7 στο Παγκράτι

dsc00936.jpg
dsc00902.jpg
dsc00949.jpg
dsc00912.jpg

Έχει σχεδόν ένα μήνα που άνοιξε στην Αρχελάου και δεν είναι τυχαίο που ήδη έχει γίνει αγαπημένο στέκι! Ο χώρος, οι ιδιοκτήτες και το ευγενέστατο προσωπικό σε κάνουν να νιώθεις από την πρώτη στιγμή φιλόξενα και οικεία, σε ένα σικάτο και προσεγμένο καθ’ όλα περιβάλλον. Ο Δημήτρης Παυλόπουλος, η Έλλη Χριστοφή και ο Νίκος Μανιός, ιδιοκτήτες και η ψυχή του Ελλούδα, δεν έχουν φτιάξει απλά ένα τυχαίο Restaurant Bar and Coffee, αλλά ένα σημείο συνάντησης αφιερωμένο στο καλό φαγητό και ποτό, καθώς επίσης και στη μεγάλη ποικιλία καφέδων και υπέροχων γλυκών για πρωί και απόγευμα. Το μενού προσφέρει συγκεκριμένη ποικιλία φαγητών και τρία ξεχωριστά κυπριακά πιάτα και γλυκά, με σκοπό την καλύτερη δυνατή ποιότητα και μάλιστα με προϊόντα που στην πλειονότητά τους προέρχονται από μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας. Δοκίμασε τη φωλιά Ελλούδα από πατάτα Νάξου, μοσχαρίσιο κιμά και αυγά, το ολόφρεσκο συμιακό γαριδάκι, τα θε-ϊ-κά μύδια, το σολομό gravlax, το καταπληκτικό  ταρτάρ τόνου, τις κυπριακές χειροποίητες σεφταλιές που σερβίρονται μέσα σε μια αφράτη κυπριακή πίτα και ταχίνι, τις κούπες (πιτάκια από πλιγούρι και μοσχαρίσιο κιμά με κανέλα και μαϊντανό), το αξεπέραστο osobuko με φρέσκα μανιτάρια και πατάτες! Όλα αυτά τα αναφέρουμε ενδεικτικά γιατί στα αλήθεια δεν υπάρχει τίποτα που να μη σε αφήσει κατάπληκτο από τη νοστιμιά της γεύσης. Το Ελλούδα προσφέρει ακόμα και ένα υπέροχο εξωτερικό χώρο και αυλή μέσα στο πράσινο των φυτών και των λουλουδιών της, όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου τα πρωινά ή κάποιο από τα χειροποίητα γλυκά το απόγευμα. Διάλεξε ανάμεσα σε ένα φρέσκο τρίγωνο που γεμίζεται με μια φινετσάτη κρέμα τη στιγμή της παραγγελίας σου, μια ντελικάτη ξεχωριστή σε εκτέλεση πάβλοβα ή ένα αρωματικό και ελαφρύ lemon pie. Στην Ελλούδα μπορείς να έρθεις για καφέ, φαγητό ή απλά για ένα ποτό που θα ευχαριστηθείς στην υπέροχη μπάρα. Τέλος, η ιδιαίτερη μουσική (jazz) παίζει στη σωστή ένταση. Γενικότερα η επιτήδευση απουσιάζει και τη θέση της παίρνει η απόλυτη αγάπη και αλήθεια ενός όμορφου, άνετου και ζεστού χώρου με την υπογραφή στη διακόσμηση της Έλλης Χριστοφή, μιας εκ των ιδιοκτητών του Ελλούδα. Η ειλικρινής φιλοξενία, ο επαγγελματισμός και το φιλικό χαμόγελο βρίσκονται πάντα σε πρώτο πλάνο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο για μια επιτυχία που εισπράττεται τελικά από την αγάπη των πελατών που σε χαιρετούν με εκτίμηση και σεβασμό γι’ αυτό που προσφέρεις!

●Αρχελάου 7, Παγκράτι, 2107231834, fb: @elloudarstaurant


Το Μαύρο Πρόβατο 
Το success story της πλατείας Προσκόπων

yia_0701.jpg
yia_0777.jpg
yia_0741.jpg
yia_0310.jpg
Μικρό, πανέμορφο και ανατρεπτικό, όπως οφείλει κάθε Μαύρο Πρόβατο που σέβεται τον εαυτό του! Από τις πρώτες μέρες που άνοιξε (εδώ και 6 χρόνια) ήρθε για να αλλάξει τους κανόνες στην περιοχή, πολλοί πιστεύουν ότι χάρη σ’ αυτό απέκτησε τόσο μεγάλη δημοσιότητα η πλατεία Προσκόπων! Καθημερινά, χειμώνα ή καλοκαίρι, μεσημέρι ή βράδυ, συγκεντρώνει όσους αγαπούν το αληθινό, καλομαγειρεμένο, φαγητό, που μυρίζει Ελλάδα, παλιά αλλά και σύγχρονη. Σαλάτες, όπως η Μυρτώ με το ψητό μανούρι, τους ξηρούς καρπούς και τη σος βατόμουρο ή η Δήμητρα με την μπρεζάολα και το λάδι τρούφας, πάντα με τα πιο φρέσκα υλικά και πάντα με αυτό το «κάτι» που κάνει τη διαφορά. Ορεκτικά (όπως η βελούδινη φάβα, η καταπληκτική μελιτζανοσαλάτα, η πεντανόστιμη σαρικόπιτα) σε τόσο μεγάλη γκάμα που δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοδιαλέξει. Πεντανόστιμα «ελαφριά» πιάτα, που αγαπούν οι κομψοί – διαχρονικό σουξέ τα κοτομπριζολάκια, ή άλλες πληθωρικές γεύσεις (best seller το χουνκιάρ μπεγεντί και το αρνάκι με τις πατάτες και το γαμοπίλαφο), για όσους δεν κάνουν εκπτώσεις στην απόλαυση. Ωραία, εμφιαλωμένα ή χύμα κρασιά και μια σειρά από εξαιρετικά αποστάγματα για την τελευταία κουταλιά του γλυκού – ποτέ μια τάρτα σοκολάτας δεν ταίριαξε τόσο πολύ με την αλμυρή καραμέλα… Άνθρωποι που σε φροντίζουν σαν εκλεκτό καλεσμένο, χάζι στο πάντα ενδιαφέρον πλήθος που πιάνει τα τραπέζια, τιμές τόσο καλές που σε κάνουν να έρχεσαι ξανά και ξανά. Αυτό είναι το Μαύρο Πρόβατο και σε περιμένει! 

● Αρριανού 31, Παγκράτι, 2107223466, www.tomauroprovato.gr, Fb: @TomavroprovatotouPressCafe


Μεζεδ…αδικο
Σπουδαίο φαγητό και χαλαρή ζωή στην πλατεία Μεσολογγίου

dsc01277-2.jpg
dsc01260.jpg
dsc01285.jpg

Αν υπήρχε μια μηχανή του χρόνου και πάταγες «όμορφη, παλιά Αθήνα», σε ένα μέρος σαν το Μεζεδ…αδικο θα βρισκόσουν. Φιλόξενοι άνθρωποι, ωραίο περιβάλλον, που θα σου θυμίσει λιγάκι παλιό μπακάλικο, τραπεζάκια στον πεζόδρομο και καλό φαγητό. Το Μεζεδ…αδικο ανοίγει από τις 10 το πρωί για χαλαρό καφεδάκι και η κουζίνα αρχίζει να βγάζει τα ωραία της από τις 12. Πρωταγωνιστές οι κρεατικοί μεζέδες και τα πιάτα της ώρας, συνοδεία κάποιων εξαιρετικών ορεκτικών και αρκετών προϊόντων που έρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως το ταλαγάνι Μεσσηνίας ή το κρητικό απάκι. Εδώ όλα είναι χειροποίητα, από τις πατάτες που ψιλοκόβονται στο χέρι, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και όλες τις αλοιφές, το μπουρέκι Καισαρείας και τις φλογέρες με τυρί και μπέικον.
Για να πάρεις μια γεύση, θα απολαύσεις πιάτα όπως το κερκυραϊκό σοφρίτο σε μια παραλλαγή με ψαρονέφρι αντί για μοσχάρι (με σκόρδο, μαϊντανό και ξύδι), που είναι ένας καταπληκτικός μεζές για τσίπουρο, κρασί και μπύρα, το κοτόπουλο φιστίκι (φιλέτο παναρισμένο με φιστίκι Αιγίνης), το μπύρα μέλι, που είναι ψαρονέφρι μπουκίτσες, με μανιτάρια, καραμελωμένο κρεμμύδι, μέλι, σβησμένο με μπύρα. Σημείωσε ότι τους χειμερινούς μήνες και, τώρα, μέχρι και τα μέσα Απριλίου, θα συνεχίζονται τα πολύ ωραία live Παρασκευές και Σάββατα, με αγαπημένα παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα.

● Πλατεία Μεσολογγίου 5, Παγκράτι, 2114031637, fb: Μεζεδ…αδικο


Elixir Of Life Juice Bar
Τη φρεσκάδα και τη δροσιά του θα' χεις!

received_10214295706280341_c.jpg
received_10_c.jpg
received_10214295633038510_c.jpg
received_10214295632878506.jpg

Όνομα και πράγμα το Elixir Of Life, ολόφρεσκο και δροσερό, με ευγενέστατους και χαμογελαστούς ανθρώπους, που έφτιαξαν κάτι που έλειπε από το Παγκράτι. Θα μπορούσες να το πεις και health place, καθώς ό,τι προσφέρει είναι ποιοτικό και προσεκτικά διαλεγμένο, από τους fairtrade βιολογικούς καφέδες, τους χυμούς, τα smoothies, τα μικρά γεύματα και, μάλιστα, σε πραγματικά καλές τιμές. Το Elixir Of Life θα σου προτείνει περισσότερους από 20 χυμούς, σε ό,τι συνδυασμό θέλεις, γλυκούς ή λιγότερο γλυκούς, με φρούτα, με λαχανικά ή και με τα δύο μαζί, οι οποίοι μπορούν να απογειωθούν με την προσθήκη super foods, όπως κουρκουμά, πρωτεΐνη ρυζιού, σπιρουλίνα κ.ά. Ή, απλώς, μπορείς να πεις «θέλω ένα χυμό για τόνωση», ή έναν «λιποδιαλυτικό», ή έναν για αποτοξίνωση - και τα παιδιά θα σου φτιάξουν τον κατάλληλο. Φοβερά γευστικά και υγιεινά είναι και τα smoothies (πρόταση: συμπλήρωσε γάλα αμυγδάλου ή καρύδας), δυναμωτικές οι φρουτοσαλάτες (και επιλογής σου), στις οποίες μπορείς να προσθέσεις μέλι και γιαούρτι, τα δημητριακά που με γιαούρτι, νιφάδες βρώμης και αλόη θα σε γεμίσουν ενέργεια από το πρωί, η λεμονόπιτα χωρίς γλουτένη που είναι ένα όνειρο, οι χορταστικές μπαγκέτες και οι αραβικές πίτες. Ανοιχτά Δευτέρα με Κυριακή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα, αν είσαι από τους τυχερούς που μένουν στις γύρω περιοχές όλα αυτά τα ωραία θα τα απολαύσεις και με delivery.

● Πρόκλου 29-33, Παγκράτι, 2107015558, fb: Elixir Of Life Juice Bar


Medez Cafe
Ο διαχρονικός «Ρομπέν του καφέ»

img_0938.jpg
img_1100.jpg
img_1099.jpg

Το Medez café & bar της Φρύνης έχει κάτι το ξεχωριστό: από το 1993 που άνοιξε τις πόρτες του καταφέρνει και συναρπάζει. Ένας all day προορισμός, διαχρονικό στέκι παλιών και νέων θαμώνων με ιδιαίτερα εντυπωσιακή διακόσμηση. Δεν σερβίρει αυγά ποσέ ούτε brunch πολύπλοκα. Έχει όμως καταπληκτικό καφέ, πεντανόστιμη μηλόπιτα, λαχταριστή λάβα σοκολάτας και μυρωδάτα τσάγια. Έχει εξαιρετικά κοκτέιλ από τον Ηλία (Kiss me twice, Yellow sun) και μπύρα κρύα άφθονη και πάμφθηνη. Έχει ποτά all time classic, ρακί που δεν βαράει κι αλμυρά ταρτάκια έκπληξη. Έχει διακριτική listening μουσική όλη την ημέρα αλλά και jazz rock ρυθμούς από dj Παρασκευές και Σάββατα. Κάνει live για ψαγμένους και ατμόσφαιρα για… ερωτευμένους. Έχει ζεστά χαμόγελα, εξαιρετικό service και dog friendly διάθεση. Αναμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο διακριτικά και κομψά μαγαζιά του Παγκρατίου.
 
Και για την ιστορία… Ο Ερνέστο Μέντεζ ήταν για αρκετές δεκαετίες ένας από τους μεγαλύτερους «κλέφτες» στη Λατινική Αμερική, ο «Ρομπέν του καφέ». Έκλεβε καφέ από τους πλούσιους και τον μοίραζε στους φτωχούς. Αν και πιάστηκε από τις αρχές, το όνειρό του είχε γίνει πραγματικότητα. Όλοι πλέον μπορούσαν να απολαύσουν ένα φλιτζάνι με μυρωδάτο καφέ. 
Extra tip: ενημερωθείτε για όλα τα events στη σελίδα του στο Facebook.
 
● Φρύνης 2, Πλ. Παγκρατίου,  2107513925, Fb: @medezcafe, Insta: @medezcafe 


Κατσούρμπος
Ένα αυθεντικό ταξίδι στις παραδοσιακές κρητικές γεύσεις

-ats-up-_001.jpg
-ats-up-_005.jpg
-ats-up-_030.jpg

Όποιος έχει ταξιδέψει στα Χανιά και έχει φάει αρνί τσιγαριαστό σίγουρα θα του έχει μείνει αξέχαστο. Σ’ όλη την παραδοσιακή Κρήτη οι οικογένειες φτιάχνουν στον δικό τους φούρνο ντάκους. Το κρασί, κόκκινο και λευκό, μοιάζει με νέκταρ, τα κουνέλια, η γραβιέρα, τα λουκάνικα, το απάκι, είναι αληθινά. Τέτοια ωραία θα απολαύσετε και στον Κατσούρμπο, ο οποίος ήδη από το 2005 μας προφέρει ένα απολαυστικό ταξίδι στη γνήσια κρητική κουζίνα. Με συνεργασίες χρόνων με τοπικούς μικρούς παραγωγούς, μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιοι πως ό,τι φάτε θα είναι χειροποίητο, φτιαγμένο με τις καλύτερες πρώτες ύλες και ατελείωτο μεράκι. Τα κρέατα πάντα φρέσκα και πάντα μαγειρεμένα με αγνό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο από το Λευκοχώρι Μονοφατσίου. Οι άνθρωποι εδώ κι αυτοί αληθινοί και ευγενέστατοι, να θυμάστε ότι για λίγες εβδομάδες ακόμα κάθε Τετάρτη και Παρασκευή βράδυ και Κυριακή μεσημέρι υπάρχει ζωντανή μουσική με παραδοσιακά νησιώτικα, μέχρι που να ανοίξει λιγάκι ακόμα ο καιρός, να αρχίσει να θυμίζει καλοκαίρι και να βγούμε στα ανοιξιάτικα τραπεζάκια έξω. Καθημερινά 1 το μεσημέρι με 1 το βράδυ.

● Αμύντα 2, Παγκράτι, 2107222167, 2107222168, www.katsourbos.gr 


Πηνελόπη και Μνηστήρες 
Ο πολυχώρος διασκέδασης για όλες τις ώρες

dsc01443.jpg
dsc01484.jpg
dsc01462.jpg

Δεκαοχτώ χρόνια ιστορίας, αξέχαστα γλέντια, ένας χώρος που τα έχει και τα δίνει όλα. Πηνελόπη και Μνηστήρες λοιπόν, με την εξής πολύ ωραία ιδιαιτερότητα: καταφέρνει τελείως αρμονικά να αλλάζει πρόσωπα μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, από νωρίς το πρωί θα απολαύσετε έναν καλοφτιαγμένο καφέ από εκλεκτά χαρμάνια, ένα χορταστικό πρωινό, ακόμα και σπιτικούς χυμούς. Αρκετά βράδια το κέφι ανεβαίνει στα ύψη με ζωντανή μουσική, με αγαπημένες επιτυχίες του χθες και του σήμερα, προσελκύοντας άτομα όλων των ηλικιών. H κουζίνα σερβίρει όλη μέρα και κυριαρχούν μεσογειακές γεύσεις ώστε το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε την «Πηνελόπη και τους μνηστήρες», με ή χωρίς μουσική, προσαρμόζοντας τη διασκέδασή σας στις δικές σας προτιμήσεις. Ακόμη εδω μπορείτε να οργανώσετε   prive εκδηλώσεις, γιορτή, γενέθλια ή οποιαδήποτε συλλογική εκδήλωση ή party που σας ενδιαφέρει  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.Τωρα που καλοκαιριάζει, η όμορφη αυλή του νεοκλασικού είναι ιδανική για απολαυστικά κοκτειλ και όχι μονο!

● Πλατεία Πλαστήρα 8, Παγκράτι, 2107522797, 2110120983, www.pinelopi-mnistires.gr, fb: PINELOPI - MNISTIRES (ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΑΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ), Instagram: pinelopi_mnistires


Μουριές
Μεζέδες, μαγειρευτά και ψάρια στην όμορφη γωνιά του Παγκρατίου

dsc01053.jpg
dsc01051.jpg

Ταβέρνα, εστιατόριο και μεζεδοπωλείο, όλα σε ένα, στη must πλατεία του Παγκρατίου, με άνετο και φιλόξενο χώρο μέσα και τραπεζάκια έξω όταν ο καιρός το επιτρέπει. Νόστιμοι μεζέδες, καλοφτιαγμένα μαγειρευτά και ψάρια, σε μια οικογενειακή επιχείρηση δύο αδελφών από το Λιδορίκι - καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι γνωρίζουν από κρέας. Από τον τόπο καταγωγής το κατίκι και η φέτα, το χύμα κρασί πολύ καλό, λογιών λογιών ούζα και τσίπουρα, τιμές προσιτές και σέρβις άριστο. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τις 12.30 το βράδυ.
 
● Πλ. Βαρνάβα & Κρησίλα, Παγκράτι, 2107016100, fb: Μουριές Ταβέρνα - Εστιατόριο στο Παγκράτι


Πιάτσα Τσιπουράκι 
Παραδοσιακό καφενείο που θα γίνει στέκι σου

dsc01037.jpg
dsc01049.jpg

Τραπεζάκια τόσο κοντά και τόσο μακριά όσο πρέπει από την κίνηση, αποστάγματα Τυρνάβου, Μπαμπατζίμ, Απαλαρίνα, Τυρνάβου και άλλα, καλοφτιαγμένες μερίδες και πιατάκια. Σαν να λέμε γλυκιά ζωή, σε αυτό εδώ το παραδοσιακό καφενείο. Και τιμές προσιτές, που λέγανε και παλιά. Από τις μερίδες (γαύρος, καλαμαράκια, σαρδέλες, ρέγγα κ.ά.), μέχρι τα πιατάκια (γίγαντες, ταραμοσαλάτα, φάβα κ.λπ.), που κοστίζουν μόλις δύο με τρία ευρώ. Με ευγενικούς και μερακλήδες ανθρώπους.
 
● Πλ. Βαρνάβα 11, Παγκράτι, 2107016100, www.piatsatsipouraki.gr, fb: Πιάτσα Τσιπουράκι - Παραδοσιακό καφενείο


Geppeto the bar
Ο all day προορισμός στο Παγκράτι

dsc00614.jpg
dsc00593.jpg
dsc00639.jpg

Πολύ ιδιαίτερος all day προορισμός στην ανεβασμένη πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Στεγασμένο σε ένα πολύ όμορφο νεοκλασικό του 1920, το Geppetto θα σε ξυπνήσει νωρίς με premium και μονοποικιλιακούς καφέδες μέχρι που τη σκυτάλη θα πάρει το πολύ νόστιμο και χορταστικό του brunch, το οποίο σερβίρεται κάθε μέρα μέχρι τις 5 το απόγευμα και στ’ αλήθεια πρέπει να δοκιμάσεις. Και δίπλα στο brunch, κάποιες απόλυτα ταιριαστές επιλογές, όπως πίτσες, μπρουσκέτες, ριζότα και μακαρονάδες, αλλά και κάποια πολύ καλοφτιαγμένα γλυκά.

Και πάμε στο βράδυ, το δεύτερο πολύ δυνατό του σημείο. Εμπνευσμένα signature κοκτέιλ και περίπου 130 ετικέτες ποτών, παρέα με afro, disco, soul και funk μουσικές που επιλέγονται καθημερινά από διαφορετικούς djs, όλοι τους γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Παρασκευή και Σάββατο βράδυ οι μουσικές έρχονται απ’ όλες τις δεκαετίες και η ατμόσφαιρα γίνεται fun, τις Κυριακές το πάρτι αρχίζει από νωρίς και το τελευταίο ποτό της εβδομάδας γίνεται το καλύτερο.

● Στίλπωνος 2, 2107525665, fb: Geppetto The Bar


L' Arrêt Du Temps
Με την ατμόσφαιρα ενός κεντροευρωπαϊκού bistrot 

dsc01181.jpg
dsc01404.jpg
dsc01423.jpg

«Παύση του χρόνου». Αυτό σημαίνει L' Arrêt Du Temps και το ατμοσφαιρικό bistrot, ακριβώς απέναντι από το Caravel, με την classic και vintage διακόσμησή του αλλά και με τις jazz μουσικές του, θα σας δώσουν την αίσθηση ότι κάνατε μια παύση από τα συνηθισμένα και μεταφερθήκατε κάπου στην Κεντρική Ευρώπη. Σε αυτό το ζεστό και ευγενικό περιβάλλον θα απολαύσετε καλοφτιαγμένο καφέ, ποικιλία από τσάγια και σοκολάτες, ελαφριά γεύματα, σαλάτες και κρύα πιάτα, καθώς επίσης και κάποιο καλό κρασί, ένα ποτό ή ένα από τα 6 σύγχρονα κοκτέιλ της λίστας. Επίσης, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα μαμαδίστικα γλυκά τους, φτιαγμένα πάντα με αγνά υλικά. Ιδανικό για ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή μετά από αυτή ή και πριν από τη βραδινή έξοδο, θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 12 το βράδυ.

● Λεωφόρος Βασιλέως Αλεξάνδρου 5-7, Παγκράτι, 2107253200, fb: L'arrêt du temps - Η παύση του χρόνου


Μonsieur Cannibale
Ένα από τα πιο όμορφα bistro της πόλης

dsc01201.jpg
dsc01236.jpg

Μικρό, ατμοσφαιρικό, πανέμορφο, πήρε το όνομά του από την ομώνυμη επιτυχία του 1966 που τραγούδησε ο Sasha Distel. Στο τραγούδι ένας άντρας πέφτει στα χέρια κανίβαλων στην Αφρική, αλλά ο αρχηγός της φυλής τον παραδίδει στο χαρέμι του, και τελικά περνάει τόσο καλά που προτιμάει να πεθάνει παρά να φύγει. Αυτό θα συμβεί και σε εσένα. Με εκπληκτικό καφέ, με πληθωρικό brunch τα Σαββατοκύριακα (δοκίμασε οπωσδήποτε croque madame και croque monsieur), με αφράτες πίτσες και panini από χειροποίητη ζύμη που φτιάχνεται εδώ, με μουσικές του κόσμου και signature cocktail (άρχισε με αυτά που έχουν ως βάση το κρασί), ποιος θέλει να φύγει;

● Βρυαξίδος 24, Παγκράτι, 2107526130, www.monsieurcannibale.gr, Fb: Μonsieur cannibale


Tre Sorelle 
Θα γίνει η πίτσα της καρδιάς σου

dsc00876.jpg
dsc00877.jpg

Φίνο pizza bar, με πολύ ζεστή και όμορφη διακόσμηση, προσεγμένη μουσική και με πραγματικά απολαυστική πίτσα, διά χειρός του σεφ, Μανώλη Νικά! Κάποια από τα μυστικά της; Το ζυμάρι ωριμάζει δύο μέρες, το τυρί είναι μόνο μοτσαρέλα και μοτσαρέλα Buratta (με κρέμα γάλακτος στο εσωτερικό της), τα αλλαντικά κόβονται την ώρα της παραγγελίας, ενώ για τους vegan υπάρχει και vegan πίτσα, με ζυμάρι Ζέας. Όλες οι πίτσες του μενού ταιριάζουν τέλεια με τις φρεσκότατες και δροσερές σαλάτες, αλλά και με τις πολύ καλές ετικέτες κρασιού, καθώς και με τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ. Ιδανική έξοδος για πίτσα, αλλά μπορείτε να την απολαύσετε και take away. Κάθε μέρα 13.30 με 01.30.

● Αρχελάου 19, Παγκράτι, 2114072172, fb: Tre Sorelle 


Γιάννης Ανδρεάδης
Ένας από τους καλύτερους Αθηναίους σεφ στην Καισαριανή

2.jpg
12179741_10204874778253450_2095348088_n.jpg
10981212_669527219825756_3954437571560424957_n.jpg

Φαντασία, εκτίμηση, σεβασμός. Είναι τα τρία χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας καλός μάγειρας, όπως μας λέει ο σεφ, Γιάννης Ανδρεάδης. Και μεγάλη αγάπη για τη μαγειρική.

Τον ανακαλύψαμε στην Καισαριανή, μια γειτονιά που φημίζεται για τα στέκια με καλό φαγητό. Ο ίδιος και η ομάδα του, δηλαδή η Ειρήνη Παναγή και ο Γιάννης Βαρθολομαίος, είναι οι υπεύθυνοι για όλα τα ωραία που βγάζει το εστιατόριο «Ξαθέρι» (Εθνικής Αντιστάσεως 232, 2107231719, www.ksatheri.gr).
 
Με σπουδές σε Ελλάδα και Αγγλία και σεφ τα τελευταία 15 χρόνια, ο Γιάννης Ανδρεάδης τονίζει ότι σε μια κουζίνα οι πρώτες ύλες είναι το άλφα και το ωμέγα: «Χωρίς καλές πρώτες ύλες, όσα “μαγικά” και να κάνει ένας μάγειρας, το αποτέλεσμα ποτέ δεν θα είναι αυτό που πρέπει». Ο ίδιος θαυμάζει τον Άρη Τσανακλίδη, τον Γιάννη Λουκάκο, τον Λαζάρου «που είναι κορυφή στα ψάρια» και μεγάλη του αγάπη είναι η πολίτικη κουζίνα.
 Στο «Ξαθέρι» η ομάδα του Γιάννη Ανδρεάδη ετοιμάζει κρητικά παραδοσιακά πιάτα, τα οποία συνδυάζει με γεύσεις της ιταλικής και της πολίτικης κουζίνας. Σαν το απάκι κοτόπουλο με σκιουφιχτά μακαρόνια και κρέμα γάλακτος: ένα κατ’ εξοχήν κρητικό πιάτο φτιαγμένο αλά ιταλικά.
 
Κάθε σεφ έχει κάποιες αγαπημένες πρώτες ύλες, που λατρεύει να τις δουλεύει. Του Γιάννη Ανδρεάδη είναι τα ζυμαρικά και η σφολιάτα. Με σφολιάτα έχει φτιάξει και το εκπληκτικό τηγανιτό παγωτό, για το οποίο έχει πάρει και βραβείο στη Γαλλία. Κατά παραγγελία, μάλιστα, μπορεί να το φτιάξει και για εσάς.


Flamingo
Η πιο εξωτική γωνιά του Παγκρατίου

dsc00773.jpg
dsc00803.jpg
dsc00750.jpg
dsc00709.jpg

Ροζ, αισιόδοξο και εντελώς χαρούμενο, δημιουργία της Ελένης Γαρυφαλλή, προσγειώθηκε στη γειτονιά του Παγκρατίου το φθινόπωρο και τη γέμισε με εξωτικά vibes. Το πρωί, λουσμένο στο φως σού φτιάχνει τη μέρα σερβίροντας τον εξαιρετικό καφέ Area 51, αλλά και ένα υπέροχα νόστιμο brunch (καθημερινά 09.00-15.00, Σαββατοκύριακα 11.00-17.00). Θα βρεις πολλές νοστιμιές, όπως brioche με αυγά στους 72°C με μπεσαμέλ τυριών με σπανάκι και μπέικον, mac ‘n’ cheese με τσένταρ και κοτόπουλο ή pancakes με σοκολάτα, καραμελωμένα φουντούκια και σάλτσα κόκκινων φρούτων. Από τις 14.00 και μετά όμως (από τις 17.00 τα Σαββατοκύριακα) το σταθερό μενού του Flamingo σε παρασύρει σε εξωτικούς παράδεισους της γεύσης με πιάτα όπως το black angus με πατάτες και κρόκο ψημένο στη σόγια με σχοινόπρασο και τρούφα, μίνι burgers με 100% μοσχαρίσιο κιμά, γκοργκοντζόλα, chili mayo, μανιτάρια και πατάτες, tacos με χειροποίητη τορτίγια καλαμποκιού γεμισμένη με σιγομαγειρεμένο χοιρινό, κρέμα αβοκάντο και spicy sauce, και πολλές ακόμα δημιουργίες από τον σεφ Γιάννη Πολυζωίδη. Τα βράδια πάλι ανήκουν ψυχή τε και σώματι στα συναρπαστικά signature cocktails που υπογράφουν ο Μάριος Ηλιόπουλος και ο Δημήτρης Ρούσσος. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Madagascar (με τζιν, χυμό αγγούρι-ακτινίδιο, lime, homemade σιρόπι mojito, πάστα wasabi, μαύρο κάρδαμο, δυόσμο, μαύρο αλάτι Χαβάης). Με τίποτα μην παραλείψεις το διάσημο Negroni του Flamingo, αρωματισμένο με baby αγκινάρα και μάραθο. Extra tip: Κάθε Παρασκευή (17.30-20.30) με ό,τι aperitivo παραγγείλεις έχεις ελεύθερη πρόσβαση σε ένα λαχταριστό μπουφέ με finger foods. 

● Ευφράνορος 22-24& Κρησίλα, 2114104639, Fb: @FlamingoStories, Instagram: flamingo_drinks_food


Kρεατοφαγείον
Το κρέας στα καλύτερά του!

dsc01495.jpg
dsc01546.jpg
dsc01520.jpg

«Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα πάρτι όπου το κρέας έχει την τιμητική του». Έτσι περιγράφουν οι άνθρωποι του Κρεατοφαγείον τη φιλοσοφία των καταστημάτων και αυτό ακριβώς είναι. Προσθέστε, ακόμη, ότι εδώ δεν θα βρείτε ποτέ προμαγειρεμένα ή κατεψυγμένα κρέατα, ότι όλα είναι ελληνικά και φρέσκα, ότι οι μερίδες είναι αληθινά χορταστικές.

Στους φιλόξενους, άνετους χώρους των εστιατορίων Κρεατοφαγείον θα απολαύσετε ζουμερά χοιρινά και μοσχαρίσια μπριζολάκια, κοτόπουλα, κεμπάπ, τυλιχτά και ποικιλίες κρεατικών, αλλά και τις λιχουδιές που ονομάζονται «Τα πιάτα του καλοφαγά». Όπως το XL μπιφτέκι γεμιστό με κεφαλοτύρι, τη μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, το ολόκληρο κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο. Ποίηση στην κουζίνα! Και δίπλα σε αυτές τις υπέροχες γεύσεις θα βρείτε καθημερινά και μαγειρευτά πιάτα ημέρας, φτιαγμένα με ελληνικές παραδοσιακές συνταγές.

Να θυμάστε, τέλος, ότι όλα αυτά τα ωραία και νόστιμα μπορείτε να χαρείτε και στο σπίτι ή το γραφείο με την άμεση υπηρεσία delivery καθημερινά έως τη μία το βράδυ.

● Αμύντα 6, Παγκράτι, 2107238405 / Ζησιμοπούλου 12, Γλυφάδα, 2108953500 / Σαπφούς 99, Καλλιθέα, 2109590608 / www.kreatofageion.gr


Μαγεμένος Αυλός 
Ταξίδι στο χρόνο σε ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της Αθήνας

dsc01341.jpg
dsc01396.jpg

Πάντα εκλεπτυσμένος και κομψός, ο Μαγεμένος Αυλός αποτελεί ένα πραγματικά σημαντικό κομμάτι της αθηναϊκής ιστορίας. Με έτος ίδρυσης το 1961 και αδιάλειπτη παρουσία, γεμάτος από την αύρα τόσων και τόσων προσωπικοτήτων που έγιναν θαμώνες του, από τον Χατζιδάκι, τον Μινωτή, τον Χορν, το Σεφέρη και τη Βουγιουκλάκη, μέχρι τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της πολιτικής ζωής του τόπου, θα σας προσφέρει ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χθες αλλά και στο σήμερα. Το πιάνο δεσπόζει στο χώρο, οι αντίκες κλέβουν τα βλέμματα, τα κλασικά έπιπλα είναι τα ίδια με τότε. Όπως και η διαρκής αναζήτηση της τελειότητας στη γεύση, με το πλούσιο μενού να σας προτείνει ελληνικές και διεθνείς γεύσεις. Υπέροχα πιάτα όπως φοντύ τυριών, πικάτα, τουρνεντώ σωτέ, αλλά και ελληνική παραδοσιακή κουζίνα στα καλύτερά της. Είναι επίσης και το μοναδικό εστιατόριο στην Αθήνα με πλήρες flambee μενού. Ο Μαγεμένος Αυλός είναι ανοιχτά κάθε μέρα από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, φιλοξενώντας διαφορετικά μουσικά σχήματα κάθε βράδυ, με τις ωραιότερες μουσικές του ελληνικού πενταγράμμου. Στις 29 Μαρτίου μη χάσετε το αφιέρωμα στον σπουδαίο Μίμη Πλέσσα, με τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη να βρίσκεται και ο ίδιος στον Μαγεμένο Αυλό.

● Αμύντα 4, Πλ. Προσκόπων, Παγκράτι, 2107223195, www.magemenosavlos.com, fb: Magemenos Avlos

Μαγεμένη Αυλή

dsc01320.jpg

Με μέντορα της τον ιστορικό Μαγεμένο Αυλό, ξεκίνησε το οδοιπορικό της τον Ιανουάριο του 2018, χαρούμενη και με πολλές ελπίδες. Η Μαγεμένη Αυλή είναι ένα καινούργιο, καλό και φθηνό μεζεδοπωλείο, σε έναν ιδιαίτερο παραδοσιακό και φιλόξενο χώρο από πέτρα και ξύλο, με παλιό τζάκι και γνήσιους πίνακες στους τοίχους, που θα γίνει το αγαπημένο στέκι της παρέα σας

Θα απολαύσετε πολλούς νόστιμους μεζέδες της ελληνικής κουζίνας, με δημιουργικές προσθήκες, ενώ καθημερινά υπάρχει ζωντανή ελληνική ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική χωρίς μεγάφωνα και μικρόφωνα με διαφορετικά μουσικά σχήματα.

● Τελεσίλης 1, Παγκράτι, 2107213334, fb: Μαγεμένη Αυλή


Trattoria Italia D’ Onofrio
Ο κρυμμένος παράδεισος της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας

dsc00990.jpg
dsc00999.jpg

Κρυμμένο σε έναν από τους πιο όμορφους πεζόδρομους της πόλης και στεγασμένο σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, θα σου θυμίσει όλες εκείνες τις μικρές τρατορίες που αγάπησες στα ταξίδια σου. Ο Onofrio, σεφ και ιδιοκτήτης, έμαθε τα μυστικά της ιταλικής κουζίνας από τη γεννημένη στη Νάπολη γιαγιά του. Δύο πράγματα πρέπει να ξέρεις για τη νόστιμη τρατορία του: 1. Από τα φρέσκα και χειροποίητα ζυμαρικά μέχρι το limonccelo και το guanciale οι περισσότερες λιχουδιές που θα απολαύσεις φτιάχνονται εδώ. 2. Θα δοκιμάσεις αυθεντικές ιταλικές συνταγές, ακριβώς όπως θα τις έτρωγες σε κάποιο μικρό ιταλικό χωριό. Να αρχίσεις από την πουτανέσκα που φέρνει όλες τις μυρωδιές της Μεσογείου στο πιάτο σου και την καρμπονάρα (η πιο αυθεντική που θα βρεις στην Αθήνα), να συνοδέψεις με κάποιο από τα ιταλικά κρασιά (θα βρεις και χύμα κρασί από την Τοσκάνη) και να τελειώσεις με κάποιο από τα φημισμένα ιταλικά γλυκά (τιραμισού, πανακότα, παγωτό με μπαλσάμικο και φράουλες κ.α.).

● Ηρώνδα 6, Παγκράτι, 2107252003, Fb: Trattoria Italia D’ Onofrio


Βλάσσης
Η νοστιμότερη σπιτική μαγειρική της πόλης

dsc01575.jpg
img_20180327_121203.jpg

Από το 1983 που πρωτοάνοιξε έχει τους φανατικούς θαμώνες του που τον ακολουθούν όπου κι αν πηγαίνει. Το τελευταίο του πόστο στο Παγκράτι είναι ένας όμορφος intellectual χώρος σε δύο επίπεδα, γεμάτος από πίνακες ελλήνων ζωγράφων, πολλοί από τους οποίους είναι και θαμώνες. Ο Βλάσσης είναι ο παράδεισος της ελληνικής κουζίνας, που τα τελευταία χρόνια όμως έχει αποκτήσει και μια πιο δημιουργική χροιά. Θα δοκιμάσεις αθηναϊκή, εκπληκτικό ριζότο καλαμάρι, παστιτσάδα, σοφρίτο και πολλά εκπληκτικά κρεατικά. Αν σου ανοίξει η όρεξη για ψαράκι, θα βρεις πάντα φρέσκο. Extra tip: Τη μεγάλη εβδομάδα θα βρεις ένα νόστιμο νηστίσιμο μενού, ενώ τη μεγάλη Παρασκευή μπορείς, όπως πάντα, να παραγγείλεις μαγειρίτσα. 

● Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, 2107256335, www.vlassisrestaurant.gr, Fb:@vlassisrestaurant.gr

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ