Θεματα

η γευση ενωνει- 10 χρόνια athens voice

Τσιμπολογώντας τη δεκαετία

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 459
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nenela.jpg

Τσιμπολογώντας τη δεκαετία

2003 Ιμάμ μπαϊλντί σε ποτήρι του μαρτίνι, από τον Χριστόφορο Πέσκια, στο 48 The Restaurant, το εστιατόριο για το οποίο όλοι μιλούν. 
2004 Maki rolls, nigiri, sashimi, έκρηξη του sushi. 
2005 Ηδυπαθείς φωτισμοί, ατμόσφαιρα καμπαρέ-τσίρκου-μπουρδέλου, στα πιάτα φουά γκρα με ρόδι και μάνγκο. Aραβολαγνεία, τούρκικα και γεύσεις θερμής Ισπανίας. 
2006 Επιστροφή στις ελληνικές ρίζες, το «Αλάτσι», ανοίγοντας, το πάει ένα βήμα παραπέρα, στις τοπικές. Γαμοπίλαφο, χοχλιοί, μπουρέκι του Δασκαλογιώργη, κάθε γειτονιά με το δικό της κρητικό.
2007 Κουζίνα φουλ μεσογειακή, γαρίδες Jumbo με μπεαρνέζ κάπαρης, βραδιές dolce vita, στην κονσόλα γνωστά ονόματα. Το κρέας σε μεγάλες δόξες, meat-κάτι... παντού. Ο Αλέξης Καρδάσης μεταφέρει το Αθήρι του στον Κεραμεικό, η νέα ελληνική κουζίνα στα πάνω της.
2008 Στο Baraonda μαύρο ριζότο με μελάνι σουπιάς και φύλλα χρυσού, στο «come back» Dionysos Zonar’s μαριναρισμένο λαβράκι και λάδι λεβάντας, καπνιστό χταπόδι και λάδι βασιλικού, γαρίδες σε κρούστα πορτοκαλιού. Σταρ σεφ και στα δύο (όμιλος Σταθοκωστόπουλου) ο Μιχάλης Ντουνέτας.
2009 Σχεδόν καθολική επικράτηση της ελληνικής κουζίνας. Δημιουργικά πιάτα της Νέας Σχολής των Ελλήνων Μαγείρων, ο Γώργος Βενιέρης φτιάχνει σούσι ριζόγαλο σε φύλλο nori στο Electra Palace. Μπακαλικατέσεν, τα ελληνικά προϊόντα αρχίζουν να συναγωνίζονται τα ξένα. 
2010 Διεθνής κουζίνα, τάση bistronomic, η ελληνική με ξένα στοιχεία Ð ντάκος με χόρτα τσιγαριαστά και λάδι τρούφας. Απόψε θα βγω μέσα, συνταγές για όλους, Retsina’ s come back, τιμές ΔΝΤ, τάση μαγέρικα. 
2011 Pizza bars, λαϊκές αγορές, bio, τα πρώτα σουβλατζίδικα, ακόμη σε «αμπιγιέ» χώρους. Success opening η τρατορία του Βεζενέ Ð κρέας με ειδικές κοπές.
2012 Sharing food και μοναστηριακά τραπέζια, μικρές μερίδες - μικρές τιμές, naan και tandoori σε ινδική ταβέρνα γειτονιάς, ελληνικές μπίρες, wine bars. 
2013 All day μαγαζιά, gourmet street food η κυρίαρχη τάση. Burgers με γύρο, με φουα γκρα με γαύρο. Μεζεδοπωλεία, σουβλάκια με χιούμορ Ð Biribildu τσίρκο, κυριακάτικα πρωινά με αυγά benedict στο Nixon, scrambled στο It με live jazz.


What’s new pussycat? 
Ύστερα από ένα μήνα Κυκλάδες και Πελοπόννησο, μπορώ να πω πως ναι, η Νάξος εξακολουθεί και βγάζει την πιο νόστιμη πατάτα, πως στη Μύκονο βρήκαμε το τζατζίκι αντί €12, πως στο Καρακάσι ψηλά στα βουνά της Αργολίδας άνοιξε gourmet γαλλικό εστιατόριο και πως η Καλαμάτα εξακολουθεί και κρατάει το Χρυσό Σκούφο στα λαδερά - αλλά τσίμπησε λίγο προς τα πάνω τις τιμές της. Όλα βαίνουν καλώς με δύο λόγια, τόσο καλώς μάλιστα που ήδη έκλεισα ραντεβού με τον διαιτολόγο. Σεπτέμβρης 2009

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ