- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Black Pepper είναι ένα από τα ομορφότερα νεομπακάλικα της Αθήνας
Σε μια γωνιά των Πετραλώνων με ρετρό διάθεση και προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα
Τα Πετράλωνα είναι από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Αθήνας. Όλοι οι παλιοί Αθηναίοι θυμούνται τους πετροπόλεμους μεταξύ των παιδιών των Άνω και Κάτω Πετραλώνων και τα σπασμένα κεφάλια των παιδιών που διασκέδαζαν έτσι και το χαιρόντουσαν. Τα Άνω και τα Κάτω Πετράλωνα με τεχνητό χώρισμα τις σιδηροδρομικές γραμμές του ηλεκτρικού. Τα Κάτω Πετράλωνα πιο φλύαρα και θορυβώδη, πιο εργατούπολη. Τα Άνω πιο ήσυχα, πιο απόμερα και πιο καλλιτεχνικά.
Και στις δυο περιπτώσεις πάντως τα Πετράλωνα ήταν μια φτωχογειτονιά – με αρκετές εξαιρέσεις όσο πλησίαζες προς Ακρόπολη – σε απόσταση αναπνοής από το Θησείο και το ιστορικό κέντρο. Οι κάτοικοι κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι ή εργάτες, που δούλευαν στις μονάδες παραγωγής του Παυλίδη, της ΚΟΠΕΡ, του Πυλοποιείου Πουλόπουλος σε κλωστοϋφαντουργίες και σε βιοτεχνίες. Κάποια εποχή οι φάμπρικες έκλεισαν, τα Πετράλωνα ερήμωσαν, στην πορεία γίνηκαν φοιτητούπολη και καλλιτεχνούπολη και αναζωογονήθηκε η περιοχή και σήμερα είναι ο περιζήτητος διεθνής προορισμός Airbnb.
Ανάμεσα στους ανθρώπινους στενούς δρόμους των Πετραλώνων, ενδιάμεσα από τις νεραντζιές και τις λεμονιές, συναντάς κάθε είδους κατοικίες. Φτωχόσπιτα, νεοκλασικές ταπεινές μονοκατοικίες έως και πιο εντυπωσιακές, όμορφες κατοικίες από τον Μεσοπόλεμο, μικρές πολυκατοικίες του ‘60. Κι ανάμεσά τους νέα καταστήματα που εκπροσωπούν τις σύγχρονες ανάγκες της γραφικής αυτής συνοικίας.
Ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα είναι το Black Pepper, ένα παντοπωλείο νέας γενιάς με σύγχρονη αισθητική. Παλιό οικογενειακό ζαχαροπλαστείο με ένα υπέροχο μωσαϊκό μετατράπηκε από τον Περικλή Σίμωση μηχανικό, και τη γυναίκα του Βάσια Μουστάκα γεωπόνο – κι οι δύο άνθρωποι της δουλειάς – σ’ ένα από τα ομορφότερα νεομπακάλικα της Αθήνας.
Δεν είναι μόνο το γούστο τους όπως αποτυπώθηκε με τα παλιά έπιπλα, τις σύγχρονες κατασκευές και τη διακόσμηση που δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα (παλιές κονσέρβες, συσκευασίες εμβληματικών προϊόντων, ζυγαριές, τα ραδιοφωνάκια, ρετρό αντικείμενα). Αυτό που με συγκίνησε είναι η προσπάθεια τους να βρουν τους καλύτερους παραγωγούς από τις άκρες της Ελλάδας και να τους προτείνουν στους πελάτες τους. Προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και μικρές οικοτεχνίες, ζυμαρικά, αλλαντικά, τυριά, μανιτάρια, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, εκλεκτό καφέ, ελληνικές μπύρες από μικρές ζυθοποιίες και πολλά άλλα ακόμα. Περισσότερα.
*Για την Ευριπίδου διαβάστε εδώ.
**Για το Τυροκομείο Κωσταρέλου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
