- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
11 δείπνα Χριστουγέννων από όλο τον κόσμο
Ένα ταξίδι στις τραπεζαρίες του κόσμου την πιο ζεστή και οικογενειακή γιορτή της χρονιάς
Γαλοπούλα
Έχει κεντρική θέση στο τραπέζι στη Βόρεια Αμερική, την Αγγλία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Και επειδή οι αυστραλοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στην καρδιά του καλοκαιριού τους, η γαλοπούλα σερβίρεται συνήθως κρύα ή ψημένη στο μπάρμπεκιου στην αυλή.
Πάβλοβα
Η πάβλοβα είναι γλυκό με βάση τη μαρέγκα και έχει συνδεθεί με τις γιορτές σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα από την άλλη, φτιαγμένη από ξερά φρούτα, μπαχαρικά και ζάχαρη είναι το παραδοσιακό γλυκό των γιορτών σε Αγγλία και Ιρλανδία.
Χήνα
Την τρώνε παραδοσιακά τα Χριστούγεννα σε Δανία και Αυστρία. Στη Δανία σερβίρουν για επιδόρπιο το Risalamande, μια πουτίγκα ρυζιού με χτυπημένη κρέμα και αμύγδαλα, «στολισμένη» με γλυκό κεράσι.
Κυπρίνος
Το μεγάλο αυτό ψάρι του γλυκού νερού σερβίρουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους στην Τσεχία, συνήθως τηγανιτό. Σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες - όπως στη Βουλγαρία και τη Λιθουανία - την παραμονή των Χριστουγέννων το τραπέζι διέπει μια «βετζετέριαν» διάθεση με 12 μη-κρεατοφαγικά πιάτα.
Χοιρινό
Στην Ονδούρα και τις Φιλιππίνες, το κύριο πιάτο των Χριστουγέννων είναι το ψητό χοιρινό. Το δείπνο συνοδεύεται συνήθως από «Tsokolate», ζεστή σοκολάτα φτιαγμένη από αυθεντικούς κόκκους κακάο από τις «πλούσιες» ντόπιες καλλιέργειες.
Χοιρομέρι
Η Χριστουγεννιάτικη λιχουδιά στο τραπέζι Φιλανδών και Σουηδών. Το συνοδεύουν με ζεστό κρασί αρωματισμένο με μπαχαρικά.
Χέλι
Την παραμονή των Χριστουγέννων στη Νότια Ιταλία σερβίρουν χέλι τηγανιτό, ενώ την ημέρα των Χριστουγέννων στο τραπέζι υπάρχει αρνάκι ή ψάρι. Για επιδόρπιο σερβίρεται παραδοσιακά το πανετόνε, το «ψωμένιο» κέικ που περιέχει συνήθως σταφίδες και αποξηραμένα φρούτα.
Glögg
Η χριστουγεννιάτικη γαστριμαργική παράδοση στη Νορβηγία θέλει κοιλιά από χοιρινό και αρνίσια παϊδάκια, που συνοδεύονται με «glogg», ζεστό αρωματισμένο με μπαχαρικά κρασί μέσα στο οποίο μουλιάζουν φρούτα και καρύδια.
Eggnog
Αναπόσπαστη, παραδοσιακή «γεύση» Χριστουγέννων σε Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες. Με βάση τα αυγά και το γάλα, το ποτό αυτό φτιάχνεται συνήθως με ρούμι.
Μπακαλιάρος
Οι οικογένειες στην Πορτογαλία μαζεύονται γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τρώνε «bacalhau» που συνοδεύουν με βραστό λάχανο, πατάτες, αυγά, ρεβίθια, κρεμμύδια, μαϊντανό και μπόλικο ελαιόλαδο.
Tamales
Στο Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο, το «tamales» είναι το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο πιάτο. Είναι πίτες φτιαγμένες με αλεύρι καλαμποκιού και γέμιση κρεατικών και λαχανικών (βραστών ή στον ατμό). Οι πίτες τυλίγονται σε μπανανόφυλλα ή φύλλα καλαμποκιού που πετιούνται πριν φαγωθούν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.