- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το αιωνόβιο παντοπωλείο της Αίγινας
Στου Πετρά βρίσκεις προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα και τα δοκιμάζεις επιτόπου
Στην οδό Παναγή Ηρειώτη 7, στον πρώτο παράλληλο δρόμο από την παραλία, λίγα μέτρα από την ψαραγορά της Αίγινας βρίσκεται, από το 1916 το Παντοπωλείο του Πετρά, ένα από τα πιο παλιά εμπορικά καταστήματα στην πόλη της Αίγινας.
Στο βγαλμένο από τα παλιά, παντοπωλείο Πετράς ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να διαλέξει μέσα από μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων σε επιλεγμένες ετικέτες μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα αλλά και να τις γευτεί στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Μέσα στο μαγαζί διαβάζουμε σ’ ένα τοίχο την ιστορία του μαγαζιού:
«100 χρόνια και… ξεκίνησε το μανάβικο στην παραλία της Αίγινας ο Ιωάννης Πετράς του Ανδρέου (Μαναβιάς) παρατσούκλι που έρχεται από τη Σμύρνη, τόπος καταγωγής της γυναίκας του Ζωής, όπου τους μανάβηδες τους έλεγαν μαναβιάδες. Μετά το 1950 και τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, η ζωή αλλάζει… τα τεφτέρια δουλεύουν, υπάρχει ελπίδα για προκοπή και ο Γεώργιος Πετράς του Ιωάννη αλλάζει το εδωδιμοπωλείο σε παντοπωλείο στο κτήριο της Δημοτικής αγοράς του νησιού, στην οδό Ιωάννου Γκίκα 4. «Αν θες καλό τυρί να πας στου Πετρά» φήμη που κρατά από τα παλιά όταν τα εξαιρετικής ποιότητας τυριά ερχόντουσαν με τα καΐκια από την Επίδαυρο. Η παράδοση συνεχίζεται… προσαρμογή στις ανάγκες της εποχής, σεβόμενοι πάντα τα λόγια του παππού Γιάννη… «ΔΙΑΛΕΓΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ»»
Έτσι μετά από 100 χρόνια το παντοπωλείο Πετράς πήρε τη νέα του μορφή, μετά από μια πολύ όμορφη ανακαίνιση, όπου πρωταγωνιστούν τα παλιακά πολύχρωμα πλακάκια του δαπέδου, παλιά αντικείμενα και φωτογραφίες της οικογένειας Πετρά και φυσικά δεκάδες όμορφα προϊόντα στα εκθετήρια και κρεμασμένα από τσιγκέλια, δημιουργούν έναν ατμοσφαιρικό και ζεστό χώρο όμοιο των παραδοσιακών μαγαζιών της γειτονιάς και των μπακάλικων της δεκαετίας του ’50. Κουμάντο κάνουν τώρα ο Γιάννης Πετράς και η σύζυγός του Ράνια Κορναράκη που παρ’ όλες τις σπουδές τους έπεσαν με τα μούτρα στην οικογενειακή επιχείρηση.
Με το νέο σχήμα μπακάλικό-μεζεδοπωλείο δόθηκε η ευκαιρία στη Ράνια να ξεδιπλώσει το γαστρονομικό της ταλέντο – δείγματα του οποίου πρωτοφάνηκαν επί 7 χρόνια, στο φεστιβάλ φιστικιού της Αίγινας, όπου με μια ονειροπόλα παρέα, με κοινούς στόχους κυρίως γαστρονομικούς, το ανέδειξε και το έκανε θεσμό- και να μας παρουσιάσει λαχταριστές γεύσεις. Περισσότερα.
*Για τη Δημοτική Ψαραγορά της Αίγινας διαβάστε εδώ.
**Για το Fistiki Fest διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
