- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο πιο νόστιμος Σεπτέμβρης είναι στην Αμοργό
Από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου η «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού» είναι ακόμα μια αφορμή για να πας στο πιο όμορφο νησί του Αιγαίου
Όποιος πάει στην Αμοργό, φεύγει ερωτευμένος. Με τα γαλάζια νερά, την ανέμελη ζωή, τους ανθρώπους, τα άσπρα σπιτάκια και φυσικά, με το φαγητό. Η κουζίνα της Αμοργού έχει κάτι το ιδιαίτερο: σε ταξιδεύει στους αιώνες. Σε κάθε σπίτι και εστιατόριο το μαγείρεμα ανακατεύει τις παραδόσεις των χρόνων από την εποχή της Μινωικής περιόδου έως το σήμερα. Θα το διαπιστώσεις κι εσύ από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στο πρώτο γαστρονομικό φεστιβάλ του νησιού, στην «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού».

Σιγά- σιγά τα νησιά μας μπαίνουν δυναμικά στο παγκόσμιο παιχνίδι της γεύσης, αναδεικνύουν τα μοναδικά προϊόντα τους, μαγειρεύουν τοπικές συνταγές και κάνουν μεγάλες γιορτές για να τις δοκιμάσουν όλοι, Έλληνες και ξένοι. Εδώ και μερικά χρόνια οι Κυκλάδες πρωτοστατούν σε αυτόν τον χορό που θέλει να αναδείξει το γαστρονομικό πολιτισμό των νησιών μας. Μύκονος, Τήνος, Σκύρος, Σύρος, Σίφνος Φολέγανδρος, Μήλος, δεν είναι λίγα τα νησιά που τράβηξαν τα βλέμματα πάνω από τις αχνιστές, παραδοσιακές κουζίνες τους. Με όλα αυτά που έχουμε ακούσει όμως, ανυπομονούμε λίγο παραπάνω για την κουζίνα της Αμοργού.


Θέλεις μια γεύση; Υπέροχα τυριά που ξεκινούν από το τόσο ιδιαίτερο μελίχλωρο και φτάνουν μέχρι την κοπανιστή με ενδιάμεσες στάσεις την αρωματική κεφαλογραβιέρα και την πληθωρική ξινομυζήθρα. Πεντανόστιμα, μα πραγματικά αξεπέραστα όταν μπαίνουν στις Αμοργιανές πίτες. Ντόπιος καβουρμάς από χοιρινό με μια μικρή δόση μυρωδικών, κυρίως ρίγανης και δάφνης. Το ξακουστό φάβα («το», το λένε εδώ), που μαζεύεται με το χέρι πολύ νωρίς το πρωί, πριν βγουν οι καυτερές αχτίνες του ήλιου. Σερβίρεται με λίγο λάδι, κάπαρη και κρεμμύδι. Τα ωραία και σε όλες τις Κυκλάδες ξακουστά, γλυκά ξηροτήγανα και παστέλια. Τα ευωδιαστά Αμοργιανά Βότανα που μπορεί να βρεις κανείς σε αφθονία στα βουνά της Αμοργού. Η ψημένη ρακί, το σήμα κατατεθέν της παρέας. Φτιάχνεται σε όλα τα σπίτια και σερβίρεται σε κάθε ευκαιρία.

Έπειτα έρχονται τα ταβερνάκια που αξιοποιούν όλα αυτά τα προϊόντα για να κάνουν θαύματα. Το καφενείο του «Πάρβα» με τους πιο νόστιμους κεφτέδες του κόσμου, στον «Πύργο» για το κατσικάκι της Βαγγελιώς, στο Μουράγιο και στο «Αλμυρίκι» για ολόφρεσκο ψαράκι. Στον «Γεωργαλίνη» και στη «Μαρουσώ» για ντόπια κρέατα στα κάρβουνα, στο «Στέκι του Μαχαίρα» για να δεις την κυρά Σοφία να μαγειρεύει χωρίς ρεύμα ρεβίθια στον ξυλόφουρνο και ένα κατσικάκι λουκούμι!

Όλα αυτά θα συναντήσει ο επισκέπτης στην «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού», μα και πολλά ακόμα. Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου είναι η έκθεση κρασιού στα Κατάπολα με τη συμμετοχή 15 οινοποιείων. Στις 21 Σεπτεμβρίου επίσης θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο Γαστρονομίας με θέμα «Το μέλλον της Αμοργιανής κουζίνας». Στις 22 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Πίττας θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Τα καφενεία της Ελλάδος» και το βράδυ στο Ξυλοκερατίδι ακολουθεί η συναυλία του Eric Serra, συνθέτη της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο». Στις 23 Σεπτεμβρίου στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής θα γίνει αναπαράσταση του διάσημου πανηγυριού της Αμοργού, που είναι και το μεγαλύτερο των Κυκλάδων! Και ας μην ξεχνάμε και τον καταδυτικό αγώνα “The Authentic Big Blue” που θα τρέχει παράλληλα με το φεστιβάλ. Ευκαιρία να τρέξεις κι εσύ ακόμα μία φορά προς το πιο μαγικό νησί του Αιγαίου και να πιεις ψημένη ρακί στην υγειά αυτού του νόστιμου Σεπτέμβρη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.