- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πρωτομαγιά
Φέτος η Πρωτομαγιά πέφτει μεσοβδόμαδα, όμως, μη σκάτε, έχει και η Αθήνα τις ανθισμένες της εξοχές.
Φέτος η Πρωτομαγιά πέφτει μεσοβδόμαδα, όμως, μη σκάτε, έχει και η Αθήνα τις ανθισμένες της εξοχές. Η κυρία Καλλιόπη Δανάμπαση, μια παλιά Αθηναία, φυσιολάτρης και γνώστης των γύρω από την πόλη ανθισμένων λιβαδιών, μας αποκαλύπτει τις δικές της προτιμήσεις. «Η κουβέντα για το πού θα πάμε την Πρωτομαγιά ξεκινά αρκετές μέρες πριν, ας πούμε από του Αϊ-Γιωργιού… Την παραμονή φτιάχνουμε τα μεζεδάκια που θα βάλουμε στο καλαθάκι μας. Όλα τους απλά, χωρίς πολλά λάδια, για να είναι εύκολο να τσιμπηθούν με το χέρι ή για να αλειφτούν πάνω στο ψωμί. Πατατοσαλάτες, τυροκαφτερή, ταραμοσαλάτες, αυγά βραστά, ελίτσες, τυριά και κρεατικά στεγνά, που τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Απαραίτητο και το καλό σαμιώτικο κρασί (από τον τόπο καταγωγής μου), αλλά και το τσίπουρο από τον Βόλο (παραγωγή φίλων της παρέας μας). Αγαπημένες μου εξοχές είναι: Ο Ραμνούντας, με τον εξαιρετικά συντηρημένο και πεντακάθαρο αρχαιολογικό του χώρο, είναι πρώτης τάξεως ιδέα, πράσινο πολύ και επιμορφωτική ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους.
Η παραλία του προσφέρεται και για τα πρώτα πλατσουρίσματα στη θάλασσα, αν ο καιρός είναι καλός. Θα πάτε προς Ωρωπό, στρίβετε αριστερά για Αγία Μαρίνα και μετά ακολουθείτε τις ταμπέλες. Η Πεντέλη με την άγρια ομορφιά της και τη Σπηλιά του Νταβέλη είναι μια άλλου είδους πρόκληση. Από την παλιά Πεντέλη παίρνουμε το δρόμο για τον Άγιο Πέτρο και φτάνουμε μέσα από σχετικά γρήγορη και πανέμορφη διαδρομή με τα πόδια. Δεν είναι εύκολο, αν έχουμε μαζί μας και μικρά παιδιά. Στην ολόδροση Μαλακάσα με τις πανύψηλες κερασιές, τα πεύκα και τα ανθισμένα λιβάδια θα πάτε από την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας (θα δείτε ταμπέλες). Περπατώντας στο δάσος θα βρείτε όμορφα εκκλησάκια που στην αυλή τους έχουν πάγκους και τραπέζια, για να απλώσετε τα φαγητά σας και για να ξεκουραστείτε από την πεζοπορία. Το Κακοσάλεσι (αρβανίτικο όνομα του αρχαίου δήμου Αυλώνος) βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας και μπορείτε να πάτε από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, αλλά μπορείτε να πάτε και με το τρένο για Χαλκίδα (επίσης πολύ ωραία επιλογή, θα κατεβείτε στο σταθμό του Αυλώνα).
Το τοπίο είναι πανέμορφο, στην κορφή της πλαγιάς βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας με αυλή που μοιάζει με μπαλκόνι (και βλέπεις πιάτο όλο το χωριό), έχει χώρο τεράστιο για να στηθεί το «τραπέζι», αγριολούλουδα γύρω και υπέροχα μονοπάτια για τις βόλτες της… χώνεψης. Το Κάστρο της Φυλής στη Χασιά (θα πάτε από τη Λ. Δημοκρατίας και θα περάσετε Αγ. Αναργύρους και Χασιά) είναι κι αυτό πολύ ωραίο, έχει απλωσιά για να παίζουν τα πιτσιρίκια χωρίς φόβο, ενώ στα ερείπια του κάστρου θα στρώσετε άνετα το γιορτινό σας φαγοπότι. Πολύ ελκυστική είναι και η πολύ κοντινή στο κέντρο της Αθήνας Καισαριανή. Είναι καταπράσινη και γεμάτη αγριολούλουδα αυτή την εποχή. Ψάξτε να βρείτε το ναό των Ταξιαρχών, που έχει μπροστά του μεγάλο πλάτωμα, ενώ στο μισογκρεμισμένο εκκλησάκι του Αγ. Μάρκου παραδίπλα μπορεί κανείς να στρώσει τα καλούδια του προστατευμένος από αέρα και βροχή, αν πιάσει. Το δικό μου στεφάνι της Πρωτομαγιάς το φτιάχνω με κλωνάρια ελιάς, πάντα με γαριφαλάκια που είναι ανθεκτικά και θα κρατήσουν αρκετά, με πολλά ανοιξιάτικα αγριολούλουδα αλλά και με σκόρδα για το κακό το μάτι, με αγκάθια για να διώχνει τους κακούς και με στάχυα για να είναι πλήθεια (που έλεγε και η γιαγιά μου) στο σπίτι μας τα καλά. Το κρατάω μέχρι τις 23 Ιούνη και μετά το καίω στις φωτιές του Κλήδωνα. Καλό μήνα σε όλους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.