Το αγρόκτημα Βιόπορος είναι τρόπος ζωής
Το 1982 ο Κώστας και η Αγαθή αποφάσισαν να φτιάξουν τον δικό τους παράδεισο στη Νότια Κέρκυρα
Στη νότια Κέρκυρα, στο δρόμο προς τη Λευκίμη, μετά τα Βραγκανιώτικα, εάν στρίψεις σε ένα σημείο δεξιά, στην πινακίδα που γράφει BIOPOROS – Επισκέψιμο Οικολογικό Αγρόκτημα, θα βρεθείς σε ένα μέρος μαγικό. Μπροστά σου, η πανέμορφη λίμνη Κορισσίων, μια θέα μαγευτική, γύρω σου ο λόφος γεμάτος δέντρα, περιποιημένους λαχανόκηπους, μελίσσια και γάτες να λιάζονται νωχελικά στον ήλιο. Εκεί βρίσκεται το αγρόκτημα Βιόπορος, της Αγαθής και του Κώστα Βλάσση, που αποφάσισαν το 1982 να αγοράσουν μια έκταση 70 στρεμμάτων με την προοπτική να φτιάξουν τον δικό τους παράδεισο.
Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, αφού ως τότε ζούσαν στην Αθήνα, είχαν εκεί τις δουλειές τους και το σπιτικό τους. Έλα όμως που η Αγαθή και ο Κώστας ήταν δύο άνθρωποι βαθιά συνειδητοποιημένοι και οικολόγοι από πεποίθηση. Το 1987, με το που γεννιέται ο πρώτος τους γιος, ο Κρίτωνας, τα μαζεύουν, έρχονται στην Κέρκυρα και δημιουργούν αυτό το κτήμα, θέλοντας να μεγαλώσουν τα παιδιά τους εκεί, στη φύση και στην ελευθερία.
Ένα ήρεμο περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς, με ανοικτούς ορίζοντες, κοντά στον υδροβιότοπο με τους αργυροπελεκάνους, τους ερωδιούς, τους τσιχνιάδες και τις αγριόπαπιες (ένα ζευγάρι κιάλια είναι ακουμπισμένο στο τραπέζι για όποιον επιθυμεί να παρατηρήσει την πανίδα της λίμνης), ενώ το βράδυ με τηλεσκόπιο μπορεί να θαυμάσει τον έναστρο ουρανό της Κέρκυρας.
Ο Βιόπορος έχει ένα εστιατόριο, στο οποίο η Αγαθή ετοιμάζει τις καταπληκτικές μαγειρικές της – με πρώτες ύλες βιολογικά πιστοποιημένες, οι περισσότερες παραγωγής του αγροκτήματος – αλλά και δύο βίλες προς ενοικίαση. Εκείνοι που θα μείνουν εδώ, μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις φάσεις ζωής του αγροκτήματος, να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια της Αγαθής, να κάνουν περιπάτους σε μονοπάτια, βαρκάδα στον υδροβιότοπο, αλλά και να κολυμπήσουν στην κοντινή παραλία του Ίσσου με τις μοναδικές αμμοθίνες.
Στη μαγειρική η Αγαθή «σκίζει». Tο πρωινό της είναι πλούσιο, με βιολογικά προϊόντα, ελιές, χυμούς, μαρμελάδες, αυγουλάκια από τις 50 κότες της, μέλι από τις κυψέλες του γιου της Γενναίου, ψωμί ζυμωτό από τα χεράκια της ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και με πίτες, παστέλια και ανάλογα την εποχή φρούτα και λαχανικά. Η κουζίνα της είναι Κερκυραϊκή με τα μπουρδέτα και τα σοφρίτα, αλλά φτιάχνει και φαγητό για χορτοφάγους, για vegan και για αλλεργικούς στη λακτόζη και τη γλουτένη, με αποκορύφωμα τον vegan μουσακά της! Γιατί, όπως λέει η ίδια, «ο Βιόπορος δεν είναι εστιατόριο, δεν είναι αγρόκτημα, είναι τρόπος ζωής!».
Θέση Αλευροπάρι, Κέρκυρα, 26610 76224, www.bioporos.gr
*Για τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες Κέρκυρας διαβάστε εδώ.
**Για το Κουμκουάτ διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.