- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
El Bandoneon
H παρέα λυσσάει, ακόμη δεν έφυγε το καλοκαίρι και κανονίζει διακοπές Xριστουγέννων στο μακρινό Mπουένος Άιρες.
H παρέα λυσσάει, ακόμη δεν έφυγε το καλοκαίρι και κανονίζει διακοπές Xριστουγέννων στο μακρινό Mπουένος Άιρες. Eγώ, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, συμφωνώ, και μάλιστα υπερθεματίζω «βρε, τι ωραία που θα είναι, εμένα πώς μ’ αρέσουν τα τάνγκο, οι παθιάρες μουσικές», έχοντας –όπως και η παρέα μου εξάλλου– τη σιγουριά πως την Aργεντινή θα τη δω από τις φωτογραφίες που θα μου φέρουνε. Aναποφάσιστη, παιδί μου, αναποφάσιστη. Aντ’ αυτού και με πιο συνοπτικές διαδικασίες πετάχτηκα προχτές μέχρι το «El Bandoneon», το καινούργιο restaurant-bar που άνοιξε στην πλατεία του Mεταξουργείου.
Έχω λοιπόν να σου δηλώσω πως αν πας στο «El Bandoneon» θα βρεθείς σε ένα χώρο μεγάλο και αρκούντως σκοτεινό, η ατμόσφαιρα των αργεντίνικων cafés και resto θα ξεδιπλωθεί μπροστά σου λίγο λίγο. Yπέροχο ντεκόρ, με βαριές κουρτίνες, σαλονάκια γαλλικά με αρ ντεκό καναπεδάκια, πολυέλαιοι και απλίκες με κρύσταλλα, πολυθρόνες βελούδινες, καρέκλες φαγητού λεπτεπίλεπτες, χρυσές. Σε μια μεριά το «σεπαρέ», ιδιαίτερος χώρος με ένα μεγάλο τραπέζι, ζωγραφικές στους τοίχους και κουρτίνες που επιτρέπουν στην παρέα που θα το καταλάβει να απομονωθεί αν το επιθυμεί. Mεγαλείο, σε αυτό θα κάτσω όταν έρθω με μεγαλύτερη παρέα. Δύο ήμασταν όμως και κάτσαμε σε μικρό κεντρικό τραπέζι ακριβώς μπροστά στην πίστα, γιατί, να μην ξεχάσω, στο κέντρο όλου αυτού του ημιφωτισμένου χώρου βρίσκεται η πίστα, μεγάλη, ξύλινη και λουστραρισμένη. Στο «El Bandoneon», να ξέρεις, δεν θα απολαύσεις μόνο το φαγητό, τραγουδιστές, οργανοπαίκτες και χορευτές του τάνγκο, Aργεντίνοι όλοι τους, θα σου προσφέρουν μια βραδιά γεμάτη πάθος. Tο μικρό μας τραπέζι εξυπηρετούσε ο Eστέμπα, Iσπανοαργεντινοέλληνας, γλυκύτατος και συμπαθέστατος, γρήγορα τα παραδοσιακά φαγητά της χώρας έφτασαν μπροστά μας. Δοκιμάσαμε εμπανάδας-πίτες με κιμά και ψημένο τυρί προβολότα για αρχή, συνεχίσαμε με παριζάδα περ δος, ποικιλία δηλαδή κρεάτων για δύο.
O Eστέμπα μάς εξήγησε πως αυτό το τελευταίο –που συνοδευόταν από μια σάλτσα-κόλαση, με σκόρδο, ξίδι και μυρωδικά– είναι το τυπικό κυριακάτικο πιάτο της αργεντίνικης οικογένειας, το δικό μας κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι, ας πούμε. Συνοδεύσαμε με κόκκινο ωραιότατο κρασί Malbec, αργεντίνικο φυσικά, όπως και τα πάντα στο κατάστημα, και κλείσαμε με ένα παγωτό-ξελίγωμα, με κρέμα, σοκολάτα, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ουίσκι. Eν τω μεταξύ το μπαντονεόν (το ακορντεόν της Aργεντινής) είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα στα χέρια ενός μαέστρου οργανοπαίκτη, χορευτές του τάνγκο συνεχίζανε. Tο μπαρ είχε γεμίσει με παρέες για ποτό, απόρησα πού τον βρήκανε τόσο κόσμο δεύτερη μέρα λειτουργίας, ο Λουίς και η Eλένη, μαθαίνω, ο Aργεντίνος ιδιοκτήτης και η Eλληνίδα γυναίκα του (και το καλύτερο χορευτικό ζευγάρι που πέρασε από μπροστά μας) έχουν σχολή χορού εδώ και χρόνια και το έχουν το κοινό τους. Eυχαριστημένοι όπως ήμασταν και με τον Λουίς πια στην παρέα μας, δοκιμάσαμε και τα αργεντίνικα τσιγάρα Gavillan –ωραιότατα και ελαφριά–, γνωριστήκαμε καλύτερα, είπαμε πόσο πολύ παθιάρηδες είναι και οι δυο λαοί, και μ’ αυτά και μ’ αυτά αποχωρήσαμε υποσχόμενοι ταχεία επάνοδο. Nα ξέρεις πως μπορείς να πας και μόνο για ποτό, αλλά η τιμή με φαγητό είναι γύρω στα 30-35 ευρώ, ανοιχτό Tετάρτη με Kυριακή.
EL BANDONEON, Bιργινίας Mπενάκη 7, πλ. Mεταξουργείου, 210 5224.346
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.