- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το καφενείον «Η Ελλάς» στην πλατεία Πλαστήρα, σε κεντρικότατο σημείο, με μίνι «πλατεΐτσα» μπροστά του και δεντράκια, είναι για το Παγκράτι σημείο αναφοράς, μια νοσταλγική εικόνα τού χτες στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια το θυμόμουνα μάλλον σκοτεινιασμένο, εδώ όμως και λίγο καιρό έχει ανακαινιστεί-βαφτεί-στολιστεί περίφημα και ξεκινάει καινούργια ζωή σαν εστιατόριο με το όνομα «Στου Μακρυγιάννη». Φίλος της μισής Αθήνας (Ηριδανός, Destijl, Mercedes), ο Γιώργος Μακρυγιάννης έχει στήσει εδώ ένα ζωντανό, ανοιχτόκαρδο εστιατόριο-«σπίτι» που δέχεται καθημερινά. Ο χώρος είναι κουκλίτσα. Έχει χρώμα, έχει «μοντερνιές» ανακατεμένες με τα παλιά νοσταλγικά στοιχεία του νεοκλασικού τού ’30, έχει λουλουδικά παντού, έχει ωραίες ζωγραφιές στους τοίχους, έχει τέλος ένα υπέροχο φωτιστικό στο ταβάνι που είναι όλα τα λεφτά, σ’ αρέσει - δεν σ’ αρέσει το design. Σκέψου ένα τετράγωνο φτιαγμένο από πολύχρωμα καφάσια μπίρας που από μέσα τους να ξεδιπλώνεται ένας παλιακός, υπέροχος πολυέλαιος!
Το ίδια ευχάριστα έχω να πω και για την κουζίνα. Ο κατάλογος mix & match προτείνει μεζεδάκια και κυρίως πιάτα που κινούνται ελληνικά - μεσογειακά - μαμαδίσια αλλά και «μοντερνικά». Έχει δηλαδή all time classic κεφτεδάκια, χταποδάκι σε λάδι βασιλικού, λαχανοντολμάδες με θαλασσινά, κολοκυθοκεφτέδες καταπληκτικούς, πατάτες τηγανητές σπιτίσιες, κρεμμύδια τέεεελεια γεμιστά με κιμά και κουκουνάρι, γιουβετσάκι με μακαρόνι ή μανέστρα, ενώ μια μέρα πέτυχα και ψαρόσουπα με ροφό, σούπερ. Τα υλικά τους είναι φρεσκότατα και ψωνίζονται καθημερινά από τη λαϊκή, από εγνωσμένης ποιότητας μπακαλοχασάπηδες της γειτονιάς κι από την Κεντρική Αγορά της Αθήνας. Ο Μακρυγιάννης συχνά προσθέτει το κάτι του στα πιάτα που φτιάχνουν οι νεαροί σεφ Μάρκος Λαγανάς και Στέφανος Ανδρέου, όπως οι τυροκεφτέδες με το γλυκό του κουταλιού σταφύλι που φτιάχνει ο ίδιος με τα χεράκια του (και όλοι τον ψήνουμε ν’ αρχίσει να πουλάει και βάζα με γλυκά του κουταλιού), ενώ συνέχεια όλο και κάτι καινούργιο εμφανίζει. Το κρασί είναι χύμα και καλό, υπάρχουν και οι λίγες γνωστές καλές ελληνικές ετικέτες, τα γλυκά κι αυτά «σπιτίσια», όπως το μωσαϊκό της παιδικής μας ηλικίας και η σιμιγδαλόπιτα – μια πιο επιτηδευμένη εκτέλεση του κλασικού χαλβά. Οι τιμές είναι ανάλογες με το χαλαρό, ανεπιτήδευτο και φιλικό στιλ του χώρου και απόλυτα εναρμονισμένες με τους δύσκολους καιρούς, μπορεί κάποιος να σκάσει από το φαΐ με περίπου € 20 ή να τσιμπήσει κάτι απλό και να φύγει μ’ ένα 10ευρω.
Είναι ανοιχτό από το πρωί για ούζο - μεζέ ή και καφέ, σερβίρει συνέχεια μέχρι αργά το βράδυ όλη την εβδομάδα, αν πας και δεν τον ξέρεις ζήτα τον Μακρυγιάννη, πολύ θα σ’ αρέσει η ταμπεραμεντόζα παρέα του.
ΣΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ: Πλ. Πλαστήρα 8, Παγκράτι, 210 7562.565
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.