- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Μοσχάρι στην κατσαρόλα με μπίρα
H original συνταγή είναι βελγική, ονομάζετε Carbonnades Flamandes και έχει ρίζες στην κουζίνα του Μεσαίωνα
Τι χρειαζόμαστε 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (κιλότο) σε χοντρά κομμάτια ● 60 γρ. βούτυρο ● 3-4 μεγάλα κρεμμύδια σε μέτριες ροδέλες ● ½ κ.σ. μαύρη ζάχαρη ● 500 ml μαύρη μπίρα ● 1 κ.σ. λευκό ξίδι ● 1 κ.σ. μουσταρδα ● 500 ml ζωμό βοδινού ● μαϊντανό ● 1-2 φύλλα δάφνης ● 1-2 κλωναράκια θυμάρι ● αλάτι-πιπέρι ● 1 τριμμένη φέτα λευκού ψωμιού ● ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα
Πώς το φτιάχνουμε Με ένα σπάγκο δένουμε όλα τα μυρωδικά μαζί και φτιάχνουμε ένα μπουκετάκι. Σοτάρουμε το κρέας με το βούτυρο μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα. Μόλις γίνει, το βγάζουμε και το κρατάμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα με το βούτυρο και τα ζουμιά από το κρέας ρίχνουμε τα κρεμμύδια και σε χαμηλή φωτιά τα αχνίζουμε. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε για λίγο το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κρέας και κουνάμε ελαφρά την κατσαρόλα ώστε να ανακατευτούν τα κρεμμύδια με το κρέας. Ρίχνουμε την μπίρα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ξίδι, τη μουστάρδα και τα ψίχουλα του ψωμιού, το μπουκετάκι των μυρωδικών και το ζωμό (έτσι ώστε να σκεπάζει τα κομμάτια του κρέατος).Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 2-2½ ώρες. Ανακατεύουμε περιστασιακά, και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
Side dishes: Πατάτες πουρέ ή τηγανητές.
Σκονάκι Για πιο heavy εκτέλεση προσθέστε μερικές φέτες μπέικον και τσιγαρίστε τις πριν τα κρεμμύδια
Μάθε ιστορία H original συνταγή είναι βελγική, ονομάζετε Carbonnades Flamandes και έχει ρίζες στην κουζίνα του Μεσαίωνα. Η στενή σχέση των Βέλγων με την μπίρα χάνεται στους αιώνες και γι’ αυτό η χρήση της στις παραδοσιακές συνταγές δεν είναι έκπληξη. Η κυριαρχία της μπίρας στην κουζίνα των Βέλγων ξεκίνησε το 1950 και πιστώνεται στον εμπνευσμένο σεφ Raoul Morleghem. Από τότε μέχρι σήμερα το debate μεταξύ των γαστρονόμων για το ποια ετικέτα μπίρας αλλά και για το ποιο κομμάτι μοσχαριού είναι κατάλληλο για το πιάτο, συνεχίζεται.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας jenniestav@yahoo.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.