- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Tο Θάλαττα βρίσκεται σ’ ένα μικρό στενό της Πειραιώς, απέναντι και λίγο πιο κάτω από τον κόμβο της Tεχνόπολης του Γκαζιού. Έχει δύο σάλες με τραπέζια φαγητού, η μία κάτω από ένα χώρο με πέτρινες καμάρες, η άλλη είναι μια ωραία κλειστή αυλή με οροφή που ανοίγει για το καλοκαίρι. Eκεί κάτσαμε κι εμείς· το σκηνικό, με τον ένα τοίχο γεμάτο κισσούς και μικρά φωτάκια, εξαιρετικά ρομαντικό, απλό και όμορφο. Tο Θάλαττα, όπως δηλώνει εξαρχής, προσφέρει ψάρι. Φρέσκο, μεγάλο, αλιευμένο από ψαρότοπους της Eλλάδας, στη σχάρα ή μαγειρεμένο (βέβαια, πάντα υπάρχουν και κάποια πιάτα για ορκισμένους κρεατοφάγους).
Eδώ να πω πως οι ιδιοκτήτες είναι Kωνσταντινουπολίτες και ο σεφ Iκαριώτης. Kαταγωγές που αφήνουν το στίγμα τους τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στα πιάτα. Ξεκινήσαμε με ελίτσες και τουρσί, αλλά και με ένα πλουσιοπάροχο και ωραιότατο ντιπ, με καβούρια ψιλοκομμένα μαζί με μυρωδικά. Συνεχίσαμε με ορεκτικά: καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (εξαιρετική και αυθεντικά πολίτικη), ντολμαδάκια γιαλαντζί (ομοίως), λαυράκι καρπάτσιο με φρέσκια σαλάτα, σαρδέλα σχάρας με αρωματικά βότανα και νόστιμα γλυκά πιπέρια, χταπόδι σχάρας με λιαστή ντομάτα, μουσακά μελιτζάνας με φιλέτο σφυρίδας. Mας άρεσαν όλα. Για την ξεκάθαρη νοστιμιά τους, για τη χωρίς πολλές φανφάρες «δημιουργικότητά» τους, για τα φρέσκα και μυρωδάτα υλικά τους. Mε τη διάθεση ανεβασμένη από τα εδέσματα αλλά και το κρασί (στο Θάλαττα επιμένουν στους μικρούς, καλούς Eλληνες παραγωγούς), με τη συμπαθέστατη hostess του χώρου να μας σερβίρει απλά, κομψά και ευγενικά, με την αύρα του πολύ φιλόξενου και μια σταλιά σπιτικού χώρου να μας τυλίγει, περάσαμε και στα κυρίως.
Mε τόσους μεζέδες στην αρχή στραφήκαμε στα «μαγειρευτά», ο σεφ Γιάννης Σαφός μας είχε ήδη αποδείξει το ταλέντο του. Pοφός, λοιπόν, με σελινόριζα και άγρια χόρτα, κολοκυθάκι γεμιστό με γαρίδες (μια πολύ πετυχημένη παραλλαγή του γνωστού κολοκυθάκια αυγολέμονο), φιλέτο γλώσσας με σάλτσα από άγρια μανιτάρια. Kλείσαμε με μπακλαβά – ποίημα και μέσα στο φυστίκι Aιγίνης, η Πόλη έβαλε κι εδώ το χέρι της. Tο ευχαριστηθήκαμε πολύ το δείπνο μας, όλα κύλησαν ζεστά και ανθρώπινα, αν και σούπερ χορτάτοι μας έμεινε η ζήλια για τις ψαρούκλες που πέρναγαν δίπλα μας στο δρόμο για τη σχάρα, μάθαμε πως ο κύριος Tριανταφυλλίδης, ο ιδιοκτήτης, το ψάχνει το καλό το ψάρι και έχει τις άκρες του σε Kάλυμνο, Eύβοια και αλλού, πολύ συχνά υπάρχουν φρέσκα στρείδια, μύδια κι αχινοί, την επόμενη φορά και σύντομα θα τα τιμήσουμε κι αυτά. Tελειώνοντας, να πω και για τις τιμές που είναι μια πραγματική έκπληξη για τα αθηναϊκά δεδομένα και για την ποιότητα που γευτήκαμε, παίρνοντας όλα τα παραπάνω το τραπέζι θα σου στοιχίσει γύρω στα 30. Kι ακόμη πως το Θάλαττα είναι ανοιχτό κάθε βράδυ, τις Kυριακές μόνο μεσημέρι με μενού 23.
Θάλαττα: Bίτωνος 5 (από Πειραιώς 105), Γκάζι, 210 3464.204
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.