- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πριν 2-3 χρόνια είμαι στην ΑΣΟΕΕ για ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Μαζί έχω και τον Λουκέτο, την ημίαιμη αδυναμία μου. Στην κενή θέση δίπλα μου, ένα αγόρι έρχεται να καθίσει. Μελαχρινός, γένια και δυο γλυκά καστανά μάτια. Χαϊδεύει τον Λουκέτο που είναι στο δεύτερο ύπνο του. «Όμορφος είναι. Πώς τον λες;»
Με το σκυλί βρίσκουμε αφορμή για κουβέντα ώσπου ακούω μια φωνή από το μικρόφωνο: «Θα μας μιλήσει ο πρόεδρος των Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος, Ρεζά Γκολαμί». Το αγόρι μού χαρίζει ένα τελευταίο χαμόγελο, σηκώνεται και ανεβαίνει στο βήμα. Μένω κάγκελο.
Μάρτιος 2015. Πηγαίνω στη Folia, ένα μικρό «μεζεδοπωλείο» με αυθεντικές λιχουδιές από το Αφγανιστάν, το πρώτο στην Ελλάδα. Στην πόρτα ζεστή μυρωδιά φρεσκομαγειρεμένου φαγητού έρχεται καταπάνω μου, τραβάω γραμμή στην κουζίνα.
«Γεια, είμαι ο Ρεζά». Δεν τον θυμόμουν. Ούτε αυτός εμένα. Έτσι… γνωριστήκαμε από την αρχή. Μου μιλάει για τη ζωή του, για τη μητέρα του που χάθηκε στον πόλεμο, για το πώς έφυγε από την πατρίδα του 17 χρονών, ταξιδεύοντας με πούλμαν, πλοία, αυτοκίνητα και με τα πόδια μέχρι να φτάσει εδώ. Μιλάει για τη ζωή, την πολιτική, τη θρησκεία, για τα όνειρά του, για το πώς κατάφερε μετά από έξι χρόνια στην Αθήνα να πάρει το πολυπόθητο πολιτικό άσυλο. Για τα δικαιώματα των μεταναστών για τα οποία δεν έχει σταματήσει ούτε μέρα να παλεύει.

Μέχρι πέρυσι ο Ρεζά εργαζόταν ως διερμηνέας για μια ΜΚΟ. Παραιτήθηκε όταν αρνήθηκαν να του δώσουν άδεια για να πάει στην κηδεία του πατέρα του. «Μου φάνηκε αδιανόητο να δουλεύω για έναν οργανισμό που μάχεται για τα δικαιώματα και την ίδια στιγμή δεν παραχωρεί στους εργαζομένους το αυτονόητο. Έτσι έφυγα».
Και τότε για πρώτη φορά έκανε κάτι δικό του: έφτιαξε τη Folia. Δεν θα μπορούσε να βρει πιο ταιριαστό όνομα, όχι μόνο γιατί το μαγαζί του είναι μικρό, φιλικό και μοιάζει με ζεστό σπιτικό, αλλά και γιατί με τις μυρωδιές του φαγητού, τη μεγάλη ζωγραφιά ενός περσικού καφενείου, τα στιγμιότυπα της ζωής στο Αφγανιστάν στους τοίχους, είναι και η δική του μικρή πατρίδα.
Κι εκεί μέσα χωράει παραδοσιακούς αφγανικούς πατατοκεφτέδες (€2,50), Ζερέσκ Πόλο, δηλαδή ρύζι με σαφράν και φραγκοστάφυλο που συνοδεύεται με σουτζουκάκια (€6) –για τους Αφγανούς το «κύριο» είναι το ρύζι–, Μαν Του, μπουκιές από ζύμη με γέμιση κοτόπουλο, σος γιαουρτιού, κόκκινη σάλτσα και βασιλικό –στα αφγανικά σημαίνει «Εσύ κι Εγώ»– και τρομερό φαλάφελ, που το παίρνεις μαζί σου ή το καταναλώνεις επιτόπου με €1,80. Για το τελευταίο έβαλα στοίχημα: αν ήταν το καλύτερο που έχω φάει, θα μάθαινα τον Ρεζά να παίζει τάβλι. Αν όχι, εκείνος θα με μάθαινε σκάκι. Να πω πως ο Ρεζά θα γίνει μεγάλος ταβλαδόρος…
Στού Ρεζά θα φας καλά, θα πιεις χύμα κρασάκι, μπίρα, ούζο ή ρακή, θα ακούσεις ωραίες μουσικές, θα γνωρίσεις έναν άλλο πολιτισμό κι αν τύχει και τα πείτε θα είναι μία από τις ωραιότερες κουβέντες της ζωή σου.
Ανδρέα Μεταξά 9-11, Εξάρχεια, 210 3803840
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και καφενές, και μεζεδοπωλείο, στην καυτή πιάτσα του Προφήτη Ηλία
Στο Λαύριο κρατούν την παράδοση στο καλό κρέας
Γλυκιές εκπλήξεις μας περιμένουν στο νέο εστιατόριο του Conrad Athens The Ilisian
Μια αυθεντική zero-waste γευστική εμπειρία σε περιμένει στο Κοκκάρι
Η Κυψέλη έχει το δικό της μεξικάνικο
Χωρίς ταμπέλα, το βρίσκεις επειδή απλά κάποιος σε έφερε εδώ
Ψαράκια πεντάφρεσκα σε κλασικές κυρίως συνταγές, μαζί και κάποιοι νεωτερισμοί
Ο Νίκος Καραθάνος δημιουργεί πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στη γνώριμη γεύση της ελληνικής οικογένειας και τη σύγχρονη γαστρονομική έκφραση
Μια διαφορετική εκδοχή της αθηναϊκής εμπειρίας: πιο φωτεινή, πιο χαλαρή και σίγουρα πιο ψηλά
Μια μικρή, καλοκαιρινή απόδραση από την καθημερινότητα
Η εμπειρία στο Point A κινείται ανάμεσα στο εστιατόριο και το bar, δύο διαφορετικές ατμόσφαιρες που λειτουργούν συμπληρωματικά
Μία υπέροχη γαστρονομική εμπειρία σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά σημεία της πόλης
Σύγχρονη γαστρονομία, κρασιά, cocktails και μουσική πάνω στο κύμα
Mεγάλη ποικιλία από ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, δημιουργικές συνταγές και πιάτα ημέρας
Μεγάλη ποικιλία από ψάρια όπως συναγρίδες, στείρες, ροφούς, φαγκρί ή τσαούσι και άλλα πολλά
Για καφέ, brunch, φαγητό και ποτό, από το πρωί έως αργά το βράδυ
Ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία για όσους αναζητούν αυθεντικές γεύσεις και ζεστή φιλοξενία
Το μενού είναι σχεδιασμένο γύρω από συνδυασμούς φαγητού και κρασιού, με στόχο την αρμονία στο τραπέζι και την ανάδειξη των ποικιλιών
Ένα χαρούμενο, οικείο και ακομπλεξάριστο στέκι με fun προσωπικότητα
Ένα all day spot που ήρθε να δώσει ποπ διάθεση, χρώμα και νέα ενέργεια στην καθημερινότητα της γειτονιάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.