Πριν 2-3 χρόνια είμαι στην ΑΣΟΕΕ για ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Μαζί έχω και τον Λουκέτο, την ημίαιμη αδυναμία μου. Στην κενή θέση δίπλα μου, ένα αγόρι έρχεται να καθίσει. Μελαχρινός, γένια και δυο γλυκά καστανά μάτια. Χαϊδεύει τον Λουκέτο που είναι στο δεύτερο ύπνο του. «Όμορφος είναι. Πώς τον λες;»
Με το σκυλί βρίσκουμε αφορμή για κουβέντα ώσπου ακούω μια φωνή από το μικρόφωνο: «Θα μας μιλήσει ο πρόεδρος των Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος, Ρεζά Γκολαμί». Το αγόρι μού χαρίζει ένα τελευταίο χαμόγελο, σηκώνεται και ανεβαίνει στο βήμα. Μένω κάγκελο.
Μάρτιος 2015. Πηγαίνω στη Folia, ένα μικρό «μεζεδοπωλείο» με αυθεντικές λιχουδιές από το Αφγανιστάν, το πρώτο στην Ελλάδα. Στην πόρτα ζεστή μυρωδιά φρεσκομαγειρεμένου φαγητού έρχεται καταπάνω μου, τραβάω γραμμή στην κουζίνα.
«Γεια, είμαι ο Ρεζά». Δεν τον θυμόμουν. Ούτε αυτός εμένα. Έτσι… γνωριστήκαμε από την αρχή. Μου μιλάει για τη ζωή του, για τη μητέρα του που χάθηκε στον πόλεμο, για το πώς έφυγε από την πατρίδα του 17 χρονών, ταξιδεύοντας με πούλμαν, πλοία, αυτοκίνητα και με τα πόδια μέχρι να φτάσει εδώ. Μιλάει για τη ζωή, την πολιτική, τη θρησκεία, για τα όνειρά του, για το πώς κατάφερε μετά από έξι χρόνια στην Αθήνα να πάρει το πολυπόθητο πολιτικό άσυλο. Για τα δικαιώματα των μεταναστών για τα οποία δεν έχει σταματήσει ούτε μέρα να παλεύει.

Μέχρι πέρυσι ο Ρεζά εργαζόταν ως διερμηνέας για μια ΜΚΟ. Παραιτήθηκε όταν αρνήθηκαν να του δώσουν άδεια για να πάει στην κηδεία του πατέρα του. «Μου φάνηκε αδιανόητο να δουλεύω για έναν οργανισμό που μάχεται για τα δικαιώματα και την ίδια στιγμή δεν παραχωρεί στους εργαζομένους το αυτονόητο. Έτσι έφυγα».
Και τότε για πρώτη φορά έκανε κάτι δικό του: έφτιαξε τη Folia. Δεν θα μπορούσε να βρει πιο ταιριαστό όνομα, όχι μόνο γιατί το μαγαζί του είναι μικρό, φιλικό και μοιάζει με ζεστό σπιτικό, αλλά και γιατί με τις μυρωδιές του φαγητού, τη μεγάλη ζωγραφιά ενός περσικού καφενείου, τα στιγμιότυπα της ζωής στο Αφγανιστάν στους τοίχους, είναι και η δική του μικρή πατρίδα.
Κι εκεί μέσα χωράει παραδοσιακούς αφγανικούς πατατοκεφτέδες (€2,50), Ζερέσκ Πόλο, δηλαδή ρύζι με σαφράν και φραγκοστάφυλο που συνοδεύεται με σουτζουκάκια (€6) –για τους Αφγανούς το «κύριο» είναι το ρύζι–, Μαν Του, μπουκιές από ζύμη με γέμιση κοτόπουλο, σος γιαουρτιού, κόκκινη σάλτσα και βασιλικό –στα αφγανικά σημαίνει «Εσύ κι Εγώ»– και τρομερό φαλάφελ, που το παίρνεις μαζί σου ή το καταναλώνεις επιτόπου με €1,80. Για το τελευταίο έβαλα στοίχημα: αν ήταν το καλύτερο που έχω φάει, θα μάθαινα τον Ρεζά να παίζει τάβλι. Αν όχι, εκείνος θα με μάθαινε σκάκι. Να πω πως ο Ρεζά θα γίνει μεγάλος ταβλαδόρος…
Στού Ρεζά θα φας καλά, θα πιεις χύμα κρασάκι, μπίρα, ούζο ή ρακή, θα ακούσεις ωραίες μουσικές, θα γνωρίσεις έναν άλλο πολιτισμό κι αν τύχει και τα πείτε θα είναι μία από τις ωραιότερες κουβέντες της ζωή σου.
Ανδρέα Μεταξά 9-11, Εξάρχεια, 210 3803840
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.