Resto

Liako, ένα εστιατόριο με την αρχοντιά της Ερμούπολης στο πιάτο

Η ομορφιά του χώρου συναντάει τη νοστιμιά της κουζίνας

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Liako

Στο bar restaurant Liako στην Ερμούπολη της Σύρου θα πας για την καλή του κουζίνα, θα συνεχίσεις με ωραία ποτά

Ένα ιστορικό κτίριο του 1900, πλάι στο Δημαρχείο και πάνω στην Κεντρική Πλατεία της Ερμούπολης, το Liako ήταν ένα στοίχημα για την πόλη αλλά και για όλους εμάς που γνωρίσαμε την προηγούμενη φάση του. Κτίριο-κόσμημα, από κείνα που σου εμπνέουν δέος και σεβασμό και που πάντα περιμένεις με αγωνία την επόμενη μοίρα τους, κάθε φορά που αλλάζουν χέρια. Αυτό εδώ, δεκαετίες πολλές λειτούργησε σαν εστιατόριο, μπαρ, κλαμπ και όλες τις κατηγορίες της διασκέδασης. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες, δεν το πείραξαν πολύ. Κάθε μεταμόρφωσή του, κράτησε ευδιάκριτες τις πίσω του σελίδες, μέχρι που ήρθε η ώρα του μεγάλου λίφτινγκ μαζί και της μεγάλης απόφασης για μια ριζική αλλαγή. Η ομάδα Saint of Athens σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό στούντιο ICD Designers, κατάφερε να βρει ένα νέο αφήγημα για το πώς μπορείς να κρατήσεις την ψυχή του παλιού, δημιουργώντας στη θέση του ένα bar restaurant του απόλυτου σήμερα.

Liako: ένα εστιατόριο μέσα σε ένα ιστορικό κτίριο της Σύρου 

Liako

Με έμβλημα το τεράστιο λιακωτό της πρόσοψης, το όνομα Liako (λιακό στην τοπική διάλεκτο είναι το λιακωτό) ήταν το μόνο εύκολο στο όλο εγχείρημα. Η περίκλειστη αυλή που προστατεύει από τον άνεμο κρατώντας μυστική από τον δρόμο τη ζωή της, οι καμάρες, οι δυο όροφοι και ο ιδιαίτερος χώρος του λιακωτού που σου αποκαλύπτει τη θέα της πλατείας μέσα από τα καρό τζαμωτά του, όλα βάφτηκαν λευκά. Φόρμες στρογγυλές στις ροτόντες, τις καρέκλες και τα φωτιστικά, θυμίζουν αρχαϊκά ειδώλια και αιγαιοπελαγίτικα βότσαλα, η αντίθεση του άσπρου-μαύρου στην αυλή κλείνει το μάτι στη νεοκλασική, αρχοντική αισθητική. Το Liako, πάνω και περισσότερο από χώρος, είναι αίσθηση. Ή μάλλον, όλες μαζί οι αιγαιοπελαγίτικες αισθήσεις καμωμένες από Φως. Τα ρόδινα φωτιστικά στο λευκό δωμάτιο σε παραπέμπουν σε νησιώτικα ρόδινα ηλιοβασιλέματα, αλλού θαρρείς πως ακόμη και στη μέση της νύχτας βλέπεις ηλιαχτίδες να προβάλουν από παντού, σε έναν καλλιτεχνικό φωτισμό, τόσο δημιουργικό και άρτιο, που προσωπικά δεν έχω συναντήσει σε κανένα άλλο εστιατόριο. Μέσα από τις εναλλαγές των χώρων, με μια μόνο ματιά, αγκαλιάζεις την ημέρα και τη νύχτα της Κυκλάδας όπως την αγάπησες εσύ και όλες μαζί οι καρτ-ποστάλ.

Liako

Συνήθως, σε τέτοιου είδους μαγαζιά, σπάνια συναντιέται το ντεκόρ με τη νοστιμιά της κουζίνας. Όμως το Liako έχει κερδίσει και αυτό το στοίχημα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, κερδίζοντας ταυτόχρονα και τις καρδιές μιας δύσκολης τοπικής κοινωνίας, που το έχει ήδη βάλει στην -κοσμική- ζωή της. Executive chef είναι ο  Ιωάννης Κοσμαδάκης (Malconi’s, Inamorata).  Όμως τί να σου κάνει και ο executive αν δεν υπάρχει από κάτω ο καθημερινός δουλευτής που θα εκτελέσει σωστά την ιδέα του; Οπότε, θα δώσω πολλά εύσημα στον Μανώλη Τσοπλάκη, που έχει μέσα του τη νοστιμιά, τις ισορροπίες και τη διάθεση να σου μαγειρέψει αυτό που θα σου μείνει αξέχαστο. Μια κουζίνα βατή και κατανοητή, χορταστική και πλουσιοπάροχη, βαθιά νόστιμη, χαμηλόφωνη αλλά και μεγαλειώδης, ελληνική και ιντερνάσιοναλ, που με τον τρόπο της σου δίνει τη δική της ματιά για τη παλιά, συριανή κουζίνα.

Το φαγητό στο εστιατοριο Liako

Liako
Liako

Ξεκινήσαμε με λεπτές λαδόπιτες μαζί με ένα πρωτότυπο ντιπ από γιαούρτι με μαύρο σκόρδο. Η σαλάτα κοτόπουλο, στην ουσία είναι μια νοστιμότατη, τραγανή, δροσερή Ceasar’s, με σιναπόσπορο και κρουτόν από λαδόψωμο, με ζουμερό, πλούσιο, χοντροκομμένο σε φέτες, σωστά ψημένο κοτόπουλο. Η χορτόπιτα σχάρας είναι η πιο νόστιμη απάντηση στην πολυφορεμένη αποδομημένη σπανακόπιτα, τραγανό, χοντρό, χειροποίητο φύλλο, σπανάκι, πράσο, μυρώνια, φέτα και Σαν Μιχάλη στη γέμιση, λεπτή σαν πίτσα και χαραγμένη σε μπουκιές με μια ελαφριά σος γιαουρτιού στο σερβίρισμα. Η ταλιάτα από striploin black angus ήταν από τις νοστιμότερες που έχω δοκιμάσει, κρέας μεστό, άψογα ψημένο, με εξίσου πολύ νόστιμο μπρόκολο και μωρό μαρουλάκι, ψημένα, πλην, διόλου καμένα. Μια διακριτική σος από βαλσάμικο, δίνει υγρασία και επιπλέον νοστιμιά χωρίς να βαραίνει το όλο σύνολο. Δίπλα του, τραγανές, χρυσαφένιες, αληθινές πατάτες.

Liako
Liako

Η ματσάτα της Φολεγάνδρου με μοσχαράκι και τριμμένο Σαν Μιχάλη είναι ένα πιάτο μιας νέας τεχνικής, το οποίο όμως, γενναιόδωρο, σε γυρνάει πίσω στις νοστιμότερες στιγμές του πιο κλασικού κοκκινιστού, που έχει μαγειρευτεί με μαεστρία και με ένα μοναδικό κρέας, που λιώνει στο στόμα. Το καλαμάρι σχάρας καταγράφεται στα πρώτα, αλλά ως τεράστιο, το παίρνεις για κυρίως και όπως όλα τα πιάτα του μενού, εύκολα τα μοιράζεσαι παρεϊστικα και λίαν χορταστικά. Ζουμερό καλαμάρι, πάνω σε μια ποίημα σαλάτα με πλιγούρι, ντομάτα, δυόσμο, πιπεριά και ένα ισορροπημένο, εύγεστο λαδολέμονο. Τα λινγκουίνι με σφυρίδα είναι μια υποδειγματική συνταγή για μια νέας γενιάς, λαχταριστή, πλούσια και εξαίσια ανάλαφρη, μακαρονάδα, γεμάτη φρέσκα αρώματα. Η διαφορά, στην σχεδόν ντομάτα, στα φρέσκα αρωματικά, στη φινετσάτη εκτέλεση που αφήνει το ψάρι να μιλήσει με τη φρεσκάδα του.

Liako

Στα γλυκά, pastry chef έχουμε τον Ιωάννη Καλντάνη, από τον οποίο δοκιμάσαμε ένα πολύ ωραίο τιραμισού, με δυο κρέμες, λευκή και σοκολάτα και σοκολατένια μπισκότα. Η νύχτα εδώ, όσο προχωρά, γεμίζει το μπαρ. Ο Γιώργος Δασκαλάκης έχει ως consulting, την ευθύνη του.  Μετά το δείπνο, μπορείς να γυρίσεις σελίδα, χαλαρώνοντας με ωραίες μουσικές στα αναπαυτικά καναπεδάκια.

Ερμούπολη, 6944697369

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY