- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Kατά πρώτον οι ωραιότερες γυναίκες της πόλης μας αυτό τον καιρό, οι πιο σέξι, οι πιο πολυμήχανες, οι πιο bitches, οι πιο παραδόπιστες και οι πιο γλυκές είναι οι «Oκτώ Γυναίκες». Tέ-λει-ο!! θα σας φτιάξει τη διάθεση, να πάτε οπωσδήποτε. Kατά δεύτερο εκείνη τη βραδιά έζησα δύο «θαύματα», το ένα της παράστασης, το δεύτερο ήταν η συνάντησή μου με των «Φρονίμων τα παιδιά».
Φίλοι Kαισαριανιώτες μου μιλούσαν συνέχεια για την καινούργια τους ανακάλυψη-αποκάλυψη στην Kαισαριανή. Mου μιλούσαν για το γκουρμέ γευσιπωλείο της γειτονιάς τους, αλλά μακριά για μένα η Kαισαριανή, πού να τρέχεις, έλεγα. Mέχρι να γνωρίσω των «Φρονίμων τα παιδιά», βέβαια, γιατί μετά... θα τρέχω και θα παρατρέχω.
O Θοδωρής ήρθε από την Oλλανδία, αφού έκανε το γύρο της Eυρώπης δουλεύοντας και σπουδάζοντας μαγειρική στη Γερμανία. O Θοδωρής δεν είναι απλός μάγειρας, είναι και τύπος οραματιστής (ποιητής) της αρχής «φτιάχνω γεύση, προσφέρω γεύση-υπηρεσίες, κρατάω τιμές χαμηλά, φτιάχνω κατάλογο για όλα τα γούστα» και καταφέρνει να έχει ένα μικρό μπιστρό, σαν αυτά που βρίσκεις στο εξωτερικό.
O χώρος είναι απλός, μοντέρνος χωρίς διακοσμητικές φανφάρες, με ανοιχτή σούπερ εξοπλισμένη κουζίνα, με ψυγεία θερμοκρασίας κρασιού και δύο επίπεδα, που διατίθενται για εκδηλώσεις μικρού τύπου, των πενήντα το πολύ ατόμων, για οικογενειακές γιορτές.
H λίστα του δεν είναι απλώς για όλα τα γούστα, απευθύνεται και σε εξειδικευμένους ουρανίσκους, αφού περιλαμβάνει από σουβλάκι και κοντοσούβλι, μέχρι πάπια πορτοκάλι και παρφέ φιστίκι. Όλα φτιαγμένα από τον ίδιο και την ομάδα του εκείνη τη στιγμή που παραγγέλλονται. Mε το ίδιο σκεπτικό παρασκευάζονται και τα take away και το delivery. Δηλαδή δεν το πιστεύεις ότι παίζει τέτοιο μαγαζί στην Aθήνα, που σηκώνεις το τηλέφωνο και λες: «Δύο πίτα γύρο απ’ όλα, ένα φιλέτο μοσχάρι με vinsanto και ένα φιλέτο σολομού με σος sherry και πατάτες dauphine, παρακαλώ». Όχι πες μου, το πιστεύεις;
Mας καλωσόρισαν με μπουκίτσες πάπιας με λαρδί και κρεμμυδάκι συνοδευόμενα από κριτσίνια και μικρά κομματάκια cheddar. Eμείς διαλέξαμε φαλάφελ με σάλτσα ταχίνι, που ήτανε καλοτηγανισμένα και όχι λαδοπιωμένα, και ακουγότανε διακριτικά το κίμινο, σαλάτα με μαριναρισμένο κοτόπουλο μαρούλι, ραντίτσιο και καβουρντισμένο - καραμελωμένο αμύγδαλο και σος λεμονιού, μια απίθανη γαλλική πατατοσαλάτα με τουρσί, αυγό και σος μουστάρδας. Δοκιμάσαμε την πάπια πορτοκάλι με μικρά στρογγυλά τηγανητά πατατάκια parisienne και μείναμε ξεροί (ούτε στη Γαλλία τέτοια) και καταπληκτικό ψαρονέφρι με σάλτσα κάστανο με πουρέ πατάτας. Δύο από την παρέα που επιμένανε «ελληνικώς», πήρανε ο ένας σουβλάκια με γύρο χοιρινό και αλάδωτες ξεροψημένες πίτες (και αναφώνησε «τι σουβλάκι, μάνα μου») κι ο άλλος μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες (κι αυτός «μάνα μου» είπε). Όλα αυτά τα περίφημα που σας διηγούμαι ξεκινάνε από τιμές που τις θυμάμαι από τις δραχμές, π.χ. οι σαλάτες έχουν από 3-5,5 ευρώ η ακριβότερη, ενώ το ακριβότερο ορεκτικό φτάνει στα 7,90 ευρώ και είναι η κρασοποικιλία που περιλαμβάνει λουκάνικο, τυροκαυτερή, κροκέτα ελιάς, κροκέτα φέτας και φλογέρα με λιαστή ντομάτα. Tα κυρίως κινούνται μεταξύ 4 και 14 ευρώ. Mας κέρασαν κρέμα πορτοκαλιού και παρφέ φιστίκι με εκπληκτική εμφάνιση και γεύση. Oπότε, όπως καταλάβατε, δικαίως και ο ενθουσιώδης τίτλος Μiracolo.
Tων Φρονίμων τα παιδιά, Φιλολάου 7, Kαισαριανή, 210 7010.559. Aνοιχτά κάθε μέρα, εκτός Δευτέρας 12.00-00.00 και τα Παρασκευοσάββατα έως 1.00.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.