- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο Κώστας Καστελόπουλος είναι και εξ Ανατολής και Πειραιώτης. Από κωνσταντινουπολίτικη οικογένεια, μας χάρισε το πρώτο Εξ Ανατολής στο Χαλάνδρι. Έφτιαξε τώρα ένα καινούργιο πόστο, το Πολίτικα κι Απλά, σε μια παλιά μονοκατοικία με κήπο και ξύλινο φράκτη με κομμάτια ζωγραφισμένου κρυστάλλου με φωτιές. Ο συνειρμός αυθόρμητα σε παραπέμπει στο ότι μέσα «παίζουν» σούβλες και κάρβουνα.
Πιάνουμε το μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι με τις διαφορετικές καρέκλες, πιο πέρα, στην ανοικτή κουζίνα, ο Τούρκος σεφ διευθύνει την «ορχήστρα» της σούβλας. Ο χώρος είναι όμορφος, διακοσμημένος λιτά, με μαλακά χρώματα. Μεγάλοι καθρέπτες και μια μικρή βιτρίνα με αληθινό δεντράκι όπου κρέμονται συνταγές κι ευχές από κόκκινες κλωστές δεμένες… ομορφαίνουν το χώρο.
Με μια ματιά «κόβουμε» την πελατεία που χαίρεται ανατολίτικες γεύσεις, μερικοί φαίνονται να έλκουν την καταγωγή από εκεί. Ξέρετε, στρογγυλό πρόσωπο, έντονα χείλη, κοιλίτσα καλοφαγάδων και ευτυχισμένοι. Μάλλον έχουν βρει τη γεύση τους.
Το καλωσόρισμα ήταν πάστα ντομάτας με μπούκοβο και πάστα μαύρης ελιάς με μυρωδικά, μαζί με ζυμωτό ψωμί άρτι βγαλμένο από το φούρνο. Καλή η αρχή, χτυπήσαμε το ζεστό ψωμί σε dt.
Μετά πήραμε στη μέση Κιούλ κεμπάπ (λουκάνικο χωριάτικο, φρέσκια ντομάτα, πιπεριά, τυρί), Λεχματζούν ντομάτας αρκετά πικάντικο, Μενεμέν Φέτα (με 2 σάλτσες και μυρωδικά), μια δροσερή σαλάτα Φατούς (ρόκα, ντομάτα, αγγούρι κρεμμυδάκι φρέσκο, κρουτόν).
Τα κυρίως ήταν σε εντυπωσιακά μεγάλες μερίδες. Τα Κιοφτέ Κεμπάπ, το Ισκεντέρ Κεμπάπ (σκορδάτο) και το Άδανα (καυτερό) Κεμπάπ, φτιαγμένα από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά, ήταν από φίνο κρέας και μαστορικά ψημένα. Μερακλίδικα, μαζί με ψητές ντομάτες, κρεμμύδια, ψητές πιπεριές, πίτες και φρεσκοκομμένο μαϊντανό, μας έσπασαν τη μύτη. Ο δε μοσχαρίσιος γύρος, το Ντονέρ Κεμπάπ, ήταν θαύμα. Παραδίπλα διαλέξαμε ξεχωριστά τη σος του γιαουρτλού, πουρέ μελιτζάνας και μαγειρεμένο πληγούρι με λαχανικά, όλα λατρεμένα.
Ο ευγενέστατος σερβιτόρος μάς προειδοποίησε: «Κρατήστε χώρο για τα γλυκά, είναι κι αυτά πολύ ωραία!».
Δεν είχε άδικο. Παραγγείλαμε τη σπεσιλιτέ, μπουγάτσα σε φύλλο κρούστας με πολύ ωραία γέμιση, κανελοζάχαρη από πάνω και καϊμάκι Τραπεζούντας – θεσπέσιο! Μας κέρασαν σαμπούκα που την είχαν εμπλουτίσει με αποξηραμένα σύκα, δαμάσκηνα και βερίκοκα – ωραία ιδέα.
Πολίτικα ήταν, απλά δεν ήταν, ήταν σύνθετα και με γνώση. Η κουζίνα αξιέπαινη, με σωστές αυθεντικές γεύσεις, μπαχαρικά μοσχομυρωδάτα και πρώτης ποιότητας ύλες. Οι τιμές είναι πολύ λογικές και το service φιλοξενία της Ανατολής.
Πολίτικα και απλά: Λ. Παλαιολόγου και Βαλαωρίτου 2, Χαλάνδρι, 210 6856.466 Ανοικτά κάθε μέρα βράδυ έως 1 π.μ., Σάβ. και Κυρ. και μεσημέρι. Κατανάλωση/άτομο 20-25.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.