- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Το Καφενείο των Φίλων: H Nάξος του καφενέ στα «ορεινά» της Κυψέλης
Ταμπέλα δεν έχει γιατί οι ταμπέλες δεν έχουν θέση στη χαλαρή διάθεση της πλατείας του νησιού
![Ελένη Ψυχούλη Ελένη Ψυχούλη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-03-20/eleni-psychouli-contributor-athens-voice.jpg)
![Καφενείο των Φίλων Καφενείο των Φίλων](/images/1074x600/jpg/files/2024-04-12/20240407_162239.jpg)
Στο Καφενείο των Φίλων στην οδό Καυκάσου της Κυψέλης θα φας ναξιώτικες νοστιμιές σαν να είσαι στο ίδιο το νησί
Η οδός Καυκάσου, είναι παλιά, ανέγγιχτη Κυψέλη. Αυτή η Κυψέλη που δεν τραβάει κανένα ζόρι για τις καινούργιες πιάτσες της γειτονιάς, αυτή που δεν ανησυχεί αν η τέως αστική γειτονιά ξανακέρδισε ή όχι τη χαμένη της τιμή, αν μπήκε στη λίστα των trends ή αν έγινε πρωτοσέλιδο και πιάτσα ξανά. Η οδός Καυκάσου άντε το πολύ να ανησυχήσει για το πότε το μετρό θα κάνει τα αποκαλυπτήρια στο ξεκίνημά της, εκεί που τώρα το εργοτάξιο χαλά το τοπίο της πλατείας Κυψέλης. Η οδός Καυκάσου ζει την ήρεμη, πυκνοκατοικημένη ζωή μιας αληθινής γειτονιάς, με το «στεγνοκαθαριστήριο», τις Έβγες, τους καφενέδες με τα παππούδια, το περίπτερο που λειτουργεί και σαν Εκκλησία του Δήμου και άτυπο στέκι, τα ζαχαροπλαστεία με τις σεράνο και τις σοκολατίνες, τον φούρνο όπου όλοι συναντιούνται με τα κουτσομπολιά της ημέρας, νωρίς το μεσημέρι. Κάτω από την άσφαλτο, νοιώθεις τους λόφους, τις ανηφόρες και τις κατηφόρες, τα Τουρκοβούνια ήδη παρόντα στη γεωγραφία του κομματιού εκείνου της Κυψέλης που για να το αντέξεις πρέπει να 'χεις γερά πνευμόνια.
![Καφενείο των Φίλων Καφενείο των Φίλων](/images/w734/jpg/files/2024-04-12/20240407_191632.jpg)
Εκεί ψηλά, λοιπόν, κάπου στα όρια με το Γαλάτσι, είναι ένας βουνίσιος καφενές, χωρίς ταμπέλα, τον οποίο, όμως, δεν θα δυσκολευτείς να βρεις. Ιδιαίτερα αν είναι μεσημεράκι με λιακάδα. Θα τον μυριστείς από τον κόσμο και τον λαό στα εξωτερικά του τραπεζάκια, θα σε πάρει από τη μύτη εκείνη η παλιά μυρωδιά από ούζο και μεζέ, εκείνο το αραλίκι της ηλιόλουστης σχόλης που μοσχοβολά διακοπές. Σε λίγο, θα μοσχοβολήσει και νησί. Το ξέρω πως θα καθίσεις έξω, μπορεί στο μεγάλο τύπου μπάρα τραπέζι, μπορεί πιο κλασικά. Μπες μέσα, ωστόσο, με τη δικαιολογία να πλύνεις τα χέρια, έτσι για να γυρίσεις πίσω στους παλιούς καφενέδες με τα μωσαϊκά, τα μαρμάρινα τραπεζάκια και τις ξύλινες καρέκλες, τον πάγκο, τις διαφημίσεις της Φιξ και του Πετρογκάζ στους τοίχους.
Ο κόσμος εδώ δεν είναι ο ίδιος με την χίπστερ Κυψέλη. Είναι ο κόσμος της διπλανής πόρτας, είναι οικογένειες με παιδάκια, είναι νεολαίοι και παλαιού τύπου κουλτουριάρηδες, είναι και ψαγμένοι με χαμηλό προφίλ και σαγιονάρα. Μια χαλαρότητα με μπίρες και ρακές από τη Νάξο, καθώς από το -προφορικό- μενού κιόλας, θα αντιληφθείς ότι έχεις αράξει σε ναξιώτικα χωρικά ύδατα.
![Καφενείο των Φίλων Καφενείο των Φίλων](/images/w734/jpg/files/2024-04-12/20240407_160740.jpg)
Ο Γιώργος -εκτός από πολύ ωραίος τύπος- κατάγεται από τον Κυνίδαρο και πήρε τούτο τον καφενέ έξι χρόνια πριν. Γι' αυτό και σου συνιστώ να μην παραλείψεις τα ναξιώτικα τυριά που θα σου παινέσει, καθώς δεν είναι τα κλασικά του εμπορίου αλλά από μικρούς, πατριώτες του, παραγωγούς. Ένα εξαιρετικό αρσενικό, βουτυράτη γραβιέρα. Την ξινομυζήθρα να τη δοκιμάσεις στον ντάκο, πλούσια σε νοστιμιά και μπόλικη, πάνω σε αφράτο παξιμάδι και μια ντομάτα γλυκιά και κατακόκκινη, που σε ταξιδεύει καταμεσής του Αυγούστου. Η καυτερή πιπερίτσα τουρσί στην κορφή του, δίνει αυτό το κατιτίς πικάντικο που τόσο ταιριάζει στην ήπια γεύση του λευκού τυριού.
![Καφενείο των Φίλων Καφενείο των Φίλων](/images/w734/jpg/files/2024-04-12/20240407_161154.jpg)
Το ίδιο φροντισμένη και η τροφαντή, ολόφρεσκια χωριάτικη, με ωραία φέτα, μπόλικη πιπεριά, ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Πήραμε και ραδίκια άγρια, να ταιριάξουν με το φρέσκο, ψιλό, τραγανό γαυράκι, να νοιώσουμε για τα καλά διακοπές και πείνα μετά το μπάνιο. Μαζί με ένα ψιλό, ολοτράγανο μπακαλιαράκι, που ήρθε με λίγη σκορδαλιά, αυτό που το κάνεις μια μπουκιά, μη παραλείποντας το κεφαλάκι που τρώγεται σαν τσιπς με γεύση ιώδιο.
![Καφενείο των Φίλων Καφενείο των Φίλων](/images/w734/jpg/files/2024-04-12/20240407_164932.jpg)
Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στον παχουλό, αρωματικό κεφτέ, μοσχοβολιά από μαϊντανό, καυτός από το τηγάνι, αφράτος και τραγανός, μαζί με την πατάτα που δεν τον προδίδει. Ναξιώτης ο Γιώργος, ξέρει από πατάτα και ξέρει επίσης να την τηγανίζει όπως την ονειρεύεσαι -στη μια μερίδα αποκλείεται να μείνεις. Δοκιμάσαμε και το ρόστο, το ναξιώτικο χοιρινό που μαγειρεύεται κοκκινιστό, με ανάλαφρη σάλτσα πελτέ, μαλακό σαν λουκούμι, να λιώνει κυριολεκτικά. Ένα διαφορετικό ναξιώτικο χοιρινό, που στη γεύση και τη μυρωδιά του μοιάζει περισσότερο με μοσχαράκι. Η τηγανητή πατάτα που παπαριάζει στο τέλος στον πάτο του πιάτου, η καλύτερη μπουκιά.
![Καφενείο των Φίλων Καφενείο των Φίλων](/images/w734/jpg/files/2024-04-12/20240407_190707.jpg)
Και το ναξιώτικο ταξίδι κορυφώνεται στο τέλος, με τα γλυκά του κουταλιού που φτιάχνει η μαμά του Γιώργου, με τα φρούτα του νησιού. Σαν να διακτινίζεσαι στους ανοιξιάτικους μοσχοβολιστούς κάμπους και στη βαθιά νοστιμιά των νησιώτικων φρούτων, γλυκά καμωμένα από μαστόρισσα μαμά. Ένα κυδώνι μέσα στο ελαφρύ ζελέ από την πηκτίνη του φρούτου, νεράτζι και πορτοκάλι. Την επόμενη φορά υποσχεθήκαμε να γυρίσουμε για το ναξιώτικο λουκάνικο το οποίο τόσο μας παίνεσε ο Γιώργος.
Καφενείο των Φίλων, Καυκάσου 172, 2108233222
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Domes Noruz Kassandra φιλοξενεί την dream team της θεσσαλονικιώτικης κουζίνας
Σπιτικό τσίπουρο, μερακλίδικοι μεζέδες, νόστιμο τηγάνι και κατάσταση πάρτι
Όπως και η Colette έχει για τη ζωή την άποψη «διασκέδασέ το με κάθε τρόπο»!
Kονσεπτικό street food resto με άρωμα Αμερικής
Η ιστορία του ξεκινάει το 1972 όντας το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή και συνεχίζεται ως σήμερα με πολλές αλλαγές, αλλά την ίδια αγάπη για το φαγητό
Εδώ κάθε τραπέζι είναι το «καλό» τραπέζι και κάθε πιάτο είναι ένα έργο υψηλής γαστρονομίας από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες
Εδώ μπορείς επίσης να βιώσεις και την απόλυτη farm to table εμπειρία συμμετέχοντας σε ένα από τα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται καθημερινά
Ο σεφ Αυγουστής Γαλανός αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κιμώλου μέσα από μια σύγχρονη γαστρονομική οπτική
Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, στον Μαραθώνα, προσφέρει φρέσκα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες της οικογένειας Μαρμαρινού, μαγειρεμένα από την κυρία Βούλα
Το μενού του διακεκριμένου Νίκου Κουτσουδάκη περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά.
Το εμβληματικό τηγανητό του μπαρμπουνάκι βρήκε τη θέα που του αξίζει
Μόλις άνοιξε στην οδό Αγίας Ειρήνης
Όταν η τέχνη φιλοξενεί ένα εστιατόριο
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ένα μοναδικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα
Πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα και πεντανόστιμο φαγητό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.