- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Cookoovaya γιόρτασε τα δέκα της χρόνια – μία ευκαιρία να θυμηθούμε τη νόστιμη πορεία της
«Πότε πέρασαν δέκα χρόνια;». Αυτό αναρωτιόμαστε όλοι όσοι συναντηθήκαμε εδώ απόψε για να γιορτάσουμε την πρώτη δεκαετία της πιο νόστιμης, της πιο μαγειρικά σοφής αθηναϊκής Cookoovaya(ς). Θυμάμαι τη μέρα που άνοιξε σαν να ήταν η χθεσινή. Θυμάμαι τον ντόρο, και την αδημονία όλων να βρεθούμε εκεί, στο talk of the town εστιατόριο της χρονιάς του 2014. Έχω ακόμη στα χείλη τη γεύση πιάτων μαγειρεμένων με ουσία και μπόλικη μαγειρική σοφία. Κουζίνα απλή, χωρίς τίποτα το περιττό, και για αυτό βαθειά νόστιμη. Κάποια από αυτά σερβίρονται ακόμα στα τραπέζια με τα λευκά τραπεζομάντιλα, αποτελούν μάλιστα το σήμα κατατεθέν αυτού του εστιατόριου που είναι πια κλασικό.
Σε αυτά τα δέκα χρόνια, άλλαξαν πολλά, αλλά όχι η ουσία. Ο chef patron Περικλής Κοσκινάς είναι εδώ, με την ίδια προσήλωση στην πρώτη ύλη, πιστός στην εποχικότητα των υλικών του. Αυτά τα δύο είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στη μαγειρική του. Εκείνος διαλέγει για τον εαυτό του το ρόλο του ενορχηστρωτή και αυτό είναι προς τιμήν του. Εξαιτίας τούτης της επιλογής μπροστά μας παίρνουμε ένα πιάτο που όχι μόνο θα θυμόμαστε για καιρό, αλλά που θα επιστρέψουμε για να το αναζητήσουμε ξανά.
Τέτοια πιάτα είναι το μοσχαρίσιο διάφραγμα με πουρέ μανιταριών από μαύρο ρύζι, το χταπόδι με φάβα, το τσιγαριαστό αρνί με (τις πιο τέλειες από το τέλειο) μελωμένες πατάτες, και βέβαια το περίφημο κολάρο σφυρίδας bianco, το οποίο ελπίζουμε να μη φύγει ποτέ από τον κατάλογο. Τώρα, που το σκέφτομαι το ίδιο εύχομαι και για την τάρτα αχλάδι με καραμέλα βουτύρου και παγωτό βανίλια, το ωραιότερο επιδόρπιο που έχω φάει ποτέ σε εστιατόριο (ή και γενικά).
Στο γενέθλιο πάρτι της Cookoovaya, τη σάλα της –υπέροχα ανακαινισμένη όπως και κάθε χώρος εδώ μέσα-, γέμισαν γνωστοί και άγνωστοι, συνεργάτες, δημοσιογράφοι, θαμώνες που με τα χρόνια έγιναν φίλοι. Ο Περικλής Κοσκινάς με την ομάδα του έσβησαν τα κεράκια της τούρτας, που δημιούργησε ο Στέλιος Παρλιάρος, όλοι υψώσαμε το ποτήρι στα επόμενα δέκα χρόνια αυτού του εστιατορίου που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην αθηναϊκή εστίαση.
Αυτή η βραδιά ήταν μία ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τη νόστιμη πορεία που έχει διαγράψει ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, αλλά και να διαπιστώσουμε την παρουσία του στο σήμερα. Για εμένα, τώρα η Cookoovaya βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της.
Χατζηγιάννη Μέξη 2A , Όπισθεν Χίλτον, 210 7235005, www.cookoovaya.gr, Fb: Cookoovaya, Instagram: @cookoovaya
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αλέξανδρος Αποστόλου είναι σεφ, είναι ιδιοκτήτης και κυρίως είναι ένας λιχούδης που καταλαβαίνει τον καημό μας για λουκούλλειες μακαρονάδες
Ένα ιπτάμενο δείπνο στον 9ο όροφο του Sofitel στο αεροδρόμιο
Πάνω στη θάλασσα, με πολλές νοστιμιές του βυθού στο πιάτο
Απέναντι από το Αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, ο ΠλάτΩν σερβίρει ελληνικές γεύσεις, θαλασσινούς μεζέδες και καλοκαιρινή χαλαρότητα στο κέντρο της πόλης
Στο ισόγειο του Conrad Athens The Ilisian με γαλλική και ελληνική κουζίνα
Μεσημέρι και βράδυ στη βεράντα με τα φερ φορζέ για ελληνική, σπιτική κουζίνα
Φίνο μοσχαράκι με πουρέ κανείς;
Στην ταβέρνα-καφενείο του χωριού Άγιος Δημήτριος, όλα όσα τρώγονται είναι ντόπια
Το εστιατόριο έχει τραπέζια δίπλα στη θάλασσα και σερβίρει πεντανόστιμη ψαροφαγία
Ασία, Λατινική Αμερική και Ευρώπη σε πιάτα νόστιμα και πληθωρικά
Είτε για ένα μεσημεριανό γεύμα είτε για ένα κομψό δείπνο, κάθε γεύμα εδώ αποτελεί μια γαστρονομική τελετουργία
Εδώ η υψηλή asian fusion γαστρονομία συναντά τα premium signature cocktails, συνθέτοντας το ιδανικό σκηνικό για αξέχαστες στιγμές
Μα, Mama mia τι στέκι είναι αυτό!
Μια ιταλική ιστορία που εδώ και 18 χρόνια συνεχίζει με τον ίδιο χαρακτήρα και την ίδια αγάπη για το καλό φαγητό
Η φιλοσοφία της κουζίνας στηρίζεται στο ψήσιμο στα ξύλα και στις καθημερινές in-house παρασκευές
Ένας σύγχρονος προορισμός πάνω στη θάλασσα, σχεδιασμένο για όσους θέλουν να κάνουν μια μικρή απόδραση χωρίς να φύγουν από την Αθήνα
Σημείο συνάντησης όσες δεκαετίες και αν περάσουν
Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά spots της πόλης για όσους αγαπούν το καλό κρασί και τη σύγχρονη comfort γαστρονομία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.