Resto

Ένα «Ριφιφί» θα μας σώσει…

Νέο μενού και θεατρική παράσταση στο δίπλα τραπέζι

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81559-164576.jpg

Το Ριφιφί βρίσκεται από το 2006 στην οδό Μπενάκη. Σερβίρει δημιουργικές ελληνικές γεύσεις ενώ συχνά φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκθέσεις και happenings –ακόμη και τους τοίχους του έχει επιμεληθεί η ζωγράφος Άννα Νούρη.

Φέτος, αρχηγός στην κουζίνα είναι ο σεφ και καθηγητής της Le Monde Στέλιος Αποστόλου, ο οποίος μαγειρεύει σε κενό αέρος. Πρόκειται για μια βασική καινοτομία στο χώρο της γαστρονομίας, όπου το κάθε πιάτο μαγειρεύεται σε κενό αέρος για 16-24 ώρες, έτσι ώστε να διατηρούνται τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες και να αποφεύγονται η οξείδωση των τροφών, αλλά και κάθε είδους μικρόβιο που αναπτύσσεται σε κοινές συνθήκες συντήρησης.

n

Ο κατάλογος… δεν έχει τελειωμό. Για αρχή σερβίρεται ζυμωτό ψωμί μαζί με τυριά ναξιώτικης καταγωγής (πικάντικο αρσενικό και κρασοτύρι), και μυτιληνιά φέτα που έρχεται σε μορφή μπάρας (!) με μούσλι, ψημένη στο φούρνο μαζί με χειροποίητη μαρμελάδα ντομάτα με δυόσμο. Ωραία συνέχεια οι σαλάτες (που μάλιστα βγαίνουν σε δύο μεγέθη), όπως η σαλάτα «Ριφιφί» (με κρίθινα παξιμάδια, ρόκα, κρητική ξινομυζήθρα και λιαστή ντομάτα- €3,70 η μικρή και €7,20 η μεγάλη), ή εκείνη που την αποκαλούν «Σταμναγκάθι» (με μανιάτικο σύγκλινο και κατίκι Δομοκού- €4,40 η μικρή και 8,20 η μεγάλη).

Τα ορεκτικά και τα κυρίως έχουν μεγάλη γκάμα και σε δυσκολεύουν στο να αποφασίσεις. Ενδεικτικά: τηγανιά σιγομαγειρεμένη σε κενό αέρος για 24 ώρες με μαυροδάφνη, μπαλσάμικο, φύλλα ρόκας, κρουτόν και γραβιέρα Αμφιλοχίας (€8,40), μανιταρομπιφτέκια με πουρέ από φακές (€4,80), σκεπαστή κυπριακή πίτα με κιμά, πράσο και γραβιέρα (€6,40), παπαρδέλες με κιμά μανιταριών, καρύδι και λάδι μαύρης τρούφας (€8,50), ραβιόλες γεμιστές με μοσχαρίσιο κιμά και λιαστή ντομάτα (€8,80), αρνάκι με σταμναγκάθι σε λεμονάτη σάλτσα (€11,80), στιφάδο από μοσχαρίσια μάγουλα με αποξηραμένα δαμάσκηνα σε πήλινο σκεπασμένο με σφολιάτα (€10,20).

n

Αν έχετε κρατήσει χώρο, η μους από φρέσκο ανθότυρο με γλυκό του κουταλιού (€4,50) και το ποσαρισμένο αχλάδι (ή μήλο) σε σιρόπι από κρόκο Κοζάνης και παγωτό βανίλια (€5,40), θα σας γλυκάνουν με το παραπάνω.

Μια ιδέα που βρίσκουμε εξίσου γαργαλιστική και ενδιαφέρουσα είναι ο «Κόκορας» -που δεν τρώγεται με τίποτα. Μια παράσταση ορμώμενη από την έμφυτη διάθεση για «κουτσομπολιό» που έχουμε όλοι μέσα μας- ακόμη και αν αρνούμαστε την παραδοχή της. Σκηνοθετούν ο Τάσος Γερακίνης και η Κατερίνα Παπαναστασάτου, ενσαρκώνουν ο Νικόλας Κασάπης και η Ελένη Δαφνή.

n

Η παράσταση δείχνει την κρυφή ζωή που γίνεται θεατή μέσα από μια κλειδαρότρυπα. Ένας άντρας (ο Αργύρης) λίγο μετά τα 40 και η γυναίκα του (η Πόπη) αποφασίζουν να βγουν για φαγητό. Κάθονται στο διπλανό σας τραπέζι και συζητούν για την κοινή τους ζωή. Διαφωνίες, χιουμοριστικές συγκρούσεις και η αιώνια μάχη μεταξύ των δύο φίλων επικρατούν για τα επόμενα 30 λεπτά. Όχι μόνο επιτρέπεται αλλά…επιβάλλεται να είστε όλο αυτιά. Οι παραστάσεις γίνονται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 22.00 και έχουν ελεύθερη είσοδο. Εσείς πληρώνετε μόνο το γεύμα σας.

Τώρα που το σκέφτομαι το είδος της παράστασης δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερο ταίρι με το όνομα του μαγαζιού…«Ριφιφί: μέθοδος διάρρηξης κατά την οποία οι κλέφτες μπαίνουν πρώτα σε παρακείμενο χώρο, ανοίγουν μια τρύπα στη μεσοτοιχία και από εκεί μπαίνουν στο χώρο που αποτελεί το στόχο τους».

Εμμανουήλ Μπενάκη 69Α &Βαλτετσίου, Εξάρχεια, 210 3300237

ΔΕΙΤΕ ΤΗ GALLERY

INFO
Ριφιφί
Λειτουργία: Ανοικτό μεσημέρι

Μοντέρνα ταβέρνα, με ωραία ατμόσφαιρα σε έναν πολύχρωμο και παιχνιδιάρικο χώρο με παραδοσιακές συνταγές απ’ όλη την Eλλάδα αλλά και με πιο σύγχρονες πινελιές. Η ποιότητα των υλικών πρώτο μέλημα και σεφ ο καθηγητής της Le Monde, Στέλιος Αποστόλου. Κάθε μέρα ανοιχτά από το μεσημέρι.

Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ