- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Μεζεκλίκια της Λαχαναγοράς», το αλλιώτικο στέκι του μεζέ και του γλεντιού κάτω στου Ρέντη
Αυτό το πόστο στην Κεντρική Αγορά των Αθηνών είναι μισό delicatessen και μισό εστιατόριο
Στα «Μεζεκλίκια της Λαχαναγοράς» στη Λαχαναγορά του Ρέντη για νόστιμους μεζέδες και προϊόντα από όλη την Ελλάδα
Η λαχαναγορά του Ρέντη είναι ένα λούνα-παρκ γεμάτο χρώματα, φωνές και παζάρια. Κάθε μέρα καταφτάνουν εδώ λαχανικά και τρόφιμα από κάθε γωνιά της χώρας. Αργότερα, θα διοχετευτούν στις λαϊκές αγορές, στα παντοπωλεία και στα μανάβικα της πόλης. Είναι εύκολο να φανταστούμε το μέγεθος, την ποικιλία αλλά και το πανδαιμόνιο που καθημερινά επικρατεί. Αυτά τη μέρα, όμως. Γιατί, τα δειλινά, με την παύση των αγοραπωλησιών, η Κεντρική Αγορά των Αθηνών ησυχάζει, οι φωνές καταλαγιάζουν, τα μαγαζιά της κατεβάζουν ρολά και το πολύβουο σύμπαν της πέφτει για ύπνο. Όχι ολόκληρο… Υπάρχει μια γωνιά που ξαγρυπνά. Τη βρίσκεις εύκολα από τα τραγούδια και από τις μυρωδιές. Είναι τα «Μεζεκλίκια της Λαχαναγοράς», ένα πληθωρικό delicatessen και ταυτόχρονα λαχταριστό μεζεδοπωλείο, που ανοίγει στις 9 το πρωί και πολλές φορές με τα γλέντια του μένει ξύπνιο μέχρι αργά το βράδυ.
Αξίζει να έρθεις μέχρι εδώ, πρώτα απ’ όλα για το… αναπάντεχο του σημείου του - το βράδυ το ντεκόρ γίνεται κινηματογραφικό κι εσύ μέρος του πλάνου. Κι έπειτα, για τη δυσεύρετη και πληθωρική πραμάτεια του. Στα ράφια του θα βρεις περίπου τα πάντα! Σε περιμένουν σάλτσες κάθε είδους, ζυμαρικά, κριτσίνια κι ελιές, λαλάγγια από τη Μάνη, μανιτάρια από το Μουσείο Μανιταριών στα Μετέωρα, αυγοτάραχα από το Μεσολόγγι, αλίπαστα, ξυδάτα χταπόδια και μύδια καπνιστά, δεκάδες κρασιά, τσίπουρα από μικρούς παραγωγούς ανά την Ελλάδα, από το Σουφλί μέχρι την Κρήτη (σ.σ. να δοκιμάσεις οπωσδήποτε τα παλαιωμένα τσίπουρα, είναι διαλεγμένα ένα κι ένα), όπως και μπίρες από μικρές ζυθοποιίες. Στα ψυγεία δε, υπάρχουν άλλα καλούδια… Γραβιέρες από τη Σύρο, την Κρήτη, τη Νάξο και την Ίο, ανθότυρο και στάκα από την Κρήτη, κοπανιστή από τη Μύκονο, παλαιωμένο κασέρι από τα Γρεβενά, παρμεζάνα από την Ιταλία, brie από τη Γαλλία, προσούτο Πάρμας, παστουρμάδες, σουτζούκια, παστράμια, καπνιστά χοιρινά, γαλοπούλες, λουκάνικα… του κόσμου τα καλά!
Όοολα αυτά, τώρα, τα αγοράζεις για το σπίτι ή τα απολαμβάνεις επί τόπου μέσα σε μερακλίδικες συνταγές. Κατά προτίμηση, διάλεξε ένα από τα εξωτερικά τραπεζάκια. Εδώ, σε ένα σκηνικό που μοιάζει με πλατεία θα δοκιμάσεις διάφορες λιχουδιές όπως κρητικό ντάκο -που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την Κρήτη-, μανιτάρια στο τηγάνι, ντολμαδάκια αρμένικα τυλιγμένα στο χέρι, ριζότο με μανιτάρια και τρούφα, αυγά με παστουρμά και σουτζούκι, χοιρινή τηγανιά, καπνιστές μπριζόλες και μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες, κοντοσούβλι κοτόπουλο και πολλά ακόμα. Αν είναι Παρασκευή ή Σαββατοκύριακο, τότε θα ζητήσεις οπωσδήποτε τη γουρνοπούλα από τη Σπάρτη που σιγοψήνεται στο φούρνο για 5 ώρες μέχρι να γίνει λουκούμι!
Όλοι αυτοί οι μεζέδες, το κρασί ή το τσίπουρο που γεμίζει το ποτήρι σου, η ζεστασιά της παρέας οδηγούν (αναπόφευκτα) στο τραγούδι… Τα Μεζεκλίκια της Λαχαναγοράς έχουν φροντίσει και για αυτό, διοργανώνοντας συχνά πυκνά μουσικές βραδιές που κάνουν τον κόσμο να περνάει καλά, να γλεντάει όπως παλιά. Για παράδειγμα, αυτό το Σάββατο 23/7 το πρόγραμμα έχει έντεχνα, παραδοσιακά τραγούδια με τον Θοδωρή Κοτονιά, τον Νίκο Βενετάκη, τον Νίκο Βερύκοκκο στο βιολί και τον Νίκο Γεωργουσάκη στην κιθάρα. Να μια ωραία ευκαιρία να ανακαλύψετε το νόστιμο αλλά και «αναπάντεχο» αυτό στέκι της λαχαναγοράς… Ραντεβού εκεί από τις 21.30 και μετά.
Κέννεντυ 1 και Πύργου, Λαχαναγορά Ρέντη, 210 4820020, ελεύθερο parking, Fb: Τα Μεζεκλίκια της Λαχαναγοράς, Instagram: @mezeklikia.lachanagoras
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.