- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Ωραία Ελλάς»: Το στέκι των καπετάνιων του 1821 στο Μοναστηράκι
Καφές, ουζάκια και …δέος, στη σκιά της Ακρόπολης
H «Ωραία Ελλάς» στο Μοναστηράκι είναι καφενείο, ουζερί, ταβέρνα και… μουσείο!
Η Ωραία Ελλάς είναι το μοναδικό μαγαζί εστίασης στο Μοναστηράκι που διαθέτει σεκιούριτι για νυχτερινή φύλαξη. Ξέρεις γιατί; Διότι το 80% της διακόσμησης του χώρου, αποτελεί μουσειακό είδος! Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι αν δεν το έχεις ήδη κάνει, αξίζει να επισκεφτείς την Ωραία Ελλάδα, το πλέον διαχρονικό καφενείο της πρωτεύουσας, μόνο και μόνο ως λαογραφικό αξιοθέατο - δεν είναι ανάγκη καν να κάτσεις σε τραπέζι. Μπαίνεις μέσα και δεν ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις, παντού ευωδιάζει η Ιστορία, το μάτι φεύγει, ο νους ταξιδεύει.
Όπως πληροφορούμαστε, για περίπου σαράντα χρόνια, το καφενείο «Ωραία Ελλάς» υπήρξε το πολυτελές στέκι των καπετάνιων του 1821, ξένων διπλωματών, περιηγητών, πολιτικών, ποιητών, αλλά και των υπολοίπων Αθηναίων. Ήταν το σημείο της πόλης όπου συνέρρεαν όλοι για να μάθουν τα νέα της ημέρας. Σε ειδικό χώρο οι θαμώνες κάπνιζαν τους ναργιλέδες ή τα τσιμπούκια τους. Στην αίθουσα δίπλα από τους θεριακλήδες υπήρχε ένα μπιλιάρδο στο οποίο έπαιζαν κυρίως οι Ευρωπαίοι πελάτες ή ξένοι περιηγητές, όπως αναφέρει η Μηχανή του Χρόνου.
Αργότερα, επί Όθωνα, η αστυνομία θεωρούσε ότι ο χώρος ήταν επικίνδυνος εξαιτίας των ιδεών που διακινούνταν από τους αντιμοναρχικούς πελάτες, οι οποίοι έκαιγαν τα φύλλα της φιλοβασιλικής εφημερίδας «Ελπίς». Η ιστορική αυτή αύρα στοιχειώνει μέχρι σήμερα το χώρο. Μάρτυρες του χρόνου, οι ίδιοι οι τοίχοι του μαγαζιού, οι οποίοι κοσμούνται από λογιών λογιών πίνακες με ιστορικά θέματα εποχής, κορνίζες με παλιές φωτογραφίες και γκραβούρες, αποκόμματα εφημερίδων, εμπορικές αφίσες και ρεκλάμες κ.α. Τα πάντα είναι διαποτισμένα με μια αίσθηση ότι κάτι πολύ σημαντικό πρέπει να συνέβαινε κάποτε εδώ μέσα. Και καθώς ένα κάποιο δέος σε καταλαμβάνει, ταυτόχρονα χαλαρώνεις και νιώθεις λίγο σαν τουρίστας στην ίδια σου την πόλη. Ειδικά στον επάνω όροφο. Εκεί θα βρεις μίνι εκθετήριο με παραδοσιακά αντικείμενα τέχνης σε βιτρίνες, από την περίφημη συλλογή του Παναγιώτη Γερολυμάτου, ιδιοκτήτη του χώρου και συλλέκτη που με το μεράκι και την πολυετή φροντίδα του, έχει συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση της μαγείας. Κάτω πάλι, μπορείς να κάτσεις στη δροσιά της στοάς ενώ στα μπροστινά τραπεζάκια, επί της πλατείας Δημοπρατηρίου, το σκηνικό θυμίζει καλοκαίρι σε νησί.
Μα τι ακριβώς όμως είναι η Ωραία Ελλάς; Παραδοσιακό καφενείο-ουζερί; Παραδοσιακή πλακιώτικη ταβέρνα; Χώρος πολιτισμού και γεύσης; Αν και είναι από τα πρώτα καφενεία που λειτούργησαν, σήμερα μοιάζει να έχει μετεξελιχθεί σε ένα φιλόξενο πολυχώρο που όμοιός του δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Αθήνα. Και καφενείο, και ουζερί, και ταβέρνα, και μουσείο! Βρίσκεται στο πιο πολυσύχναστο σημείο του ιστορικού κέντρου. Λίγα βήματα από την πλατεία Μοναστηρακίου, μεταξύ της τουριστικής οδού Πανδρόσου και της πλατείας που σήμερα λέγεται πλατεία Μητροπόλεως, με είσοδο κι από τους δύο δρόμους, και με τρομερό προνόμιο την ασυναγώνιστη θέα από τον επάνω όροφο. Μια θέα που απλώνεται από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, τη Ρωμαϊκή Αγορά και τα νεοκλασικά της γειτονιάς μέχρι τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο. Τη ρετρό ατμόσφαιρα του μαγαζιού συμπληρώνουν τα μαρμάρινα τραπέζια παλιού καφενείου με τις ψάθινες καρέκλες, οι μαρμάρινες σκάλες, το περίτεχνο λιθόστρωτο στο χολ εισόδου και κάποια αξιοπρόσεκτα μικροπράγματα εδώ κι εκεί: πιθάρια, παλιοί καθρέπτες, ταμπέλες, κ.α.
Τι θα φας στην Ωραία Ελλάδα; Η φιλοσοφία εδώ είναι σχετικά απλή: αυθεντική Ελληνική κουζίνα χωρίς περιττές φιοριτούρες και δύσκολα ονόματα πιάτων. Με αγνές πρώτες ύλες και υλικά όπως εκείνα που θα διάλεγε μια καλή νοικοκυρά για το σπίτι της – κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδο, ΑΑ’ τυριά, επιλεγμένα λαχανικά από έμπιστο προμηθευτή, άριστης ποιότητας κρέας και ψάρι και κλασσικούς ουζομεζέδες από παραδοσιακούς παραγωγούς. Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα της τυποποιημένης «τουριστικής κουζίνας» της περιοχής, η Ωραία Ελλάς έχει να προτείνει τα δικά της ιδιαίτερα πιάτα όπως κεφτεδάκια με τραχανά, μοσχαράκι με μελιτζάνες, τα λαζάνια του χορτοφάγου και φυσικά διαφορετικά, ανά ημέρα, πιάτα εκτός μενού, τα λεγόμενα της ημέρας, αλλά και φρέσκο ψαράκι κατά παραγγελία. Η πελατεία είναι μεικτή, τουρίστες και Έλληνες και κυρίως πολλοί επώνυμοι Αθηναίοι σταθεροί – ονόματα δεν χρειάζεται να αναφέρουμε... Στα συν του μαγαζιού, το ευγενικό προσωπικό που θα κάνει ό,τι καλύτερο δυνατόν για να νιώσει ο επισκέπτης φιλικά, οικεία.
Kάπου εδώ όμως σταματάμε να γράφουμε για την Ωραία Ελλάδα διότι πρόκειται για μία από εκείνες τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όταν οι λέξεις δεν επαρκούν για να αποδώσουν το συναίσθημα. Με απλά λόγια, αν δεν είσαι θαμώνας, αν δεν πας να δεις από κοντά, δεν μπορείς να καταλάβεις για τι είδους μαγαζί μιλάμε. Οι παλαιότεροι το γνωρίζουν και το τιμούν, καιρός όμως να το ανακαλύψουν κι οι νεότερες γενιές Αθηναίων! Η Ωραία Ελλάδα ανοίγει από τις 7 το πρωί και σε περιμένει για πρωινό κάθε είδους και φυσικά, για τον καθιερωμένο, αργοψημένο ελληνικό καφέ από τη χόβολη. Συνεχίζεις με τσίπουρο και ποικιλίες τυριών, θαλασσινών ή κρεάτων αλλά και με τα κλασσικά μαγειρευτά, μετά σβήνεις τη δίψα σου με μπίρες και τελειώνεις πάλι με ελληνικό. Το βραδάκι, σειρά έχουν και τα ψητά της ώρας, τα θαλασσινά, το κρασάκι κάτω από τη δροσιά των δέντρων της πλατείας (η λίστα κρασιών είναι αρκετά ενημερωμένη) ή για πιο πριβέ καταστάσεις, πάνω στον όροφο με θέα τη φωταγωγημένη Ακρόπολη. Τι άλλο μπορεί να θέλει κανείς από μια βόλτα στο Μοναστηράκι; Αυτή είναι η Αθήνα, αυτή είναι η Ωραία Ελλάς.
Καφενείο Ουζερί «Η Ωραία Ελλάς», Μητροπόλεως 59 & (Στοά) Πανδρόσου 36, Αθήνα, τηλ. 210 3216850 facebook: H Ωραία Ελλάς – Oraia Ellas
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.