- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μαύρο Πρόβατο: τα πιο ζουμερά burgers της Αθήνας
Όταν αγαπάς τη φιλοξενία, όπως οι ιδιοκτήτες του μεζεδοπωλείου στο Παγκράτι, καταφέρνεις να σερβίρεις πάντα τα πιο λαχταριστά πιάτα
Το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe έρχεται σπίτι σας και με φανταστικά burgers.
Αν το σωστό timing είναι αρετή για έναν επιχειρηματία της εστίασης, φαίνεται πως η Ευδοξία Πάντου, ιδιοκτήτρια του Μαύρου Πρόβατου του Press Cafe στο Παγκράτι και στα Μελίσσια, έχει στηρίξει την πορεία της στις σωστές επιλογές στον σωστό χρόνο. Αποφάσεις σταθμισμένες στην αγάπη της για τη φιλοξενία. Έτσι είναι ως άνθρωπος: θέλει ο δίπλα της να περνάει καλά. Είναι η ματιά της τέτοια: κοφτερή όσο και το πνεύμα της, το χιούμορ της και οι ιστορίες της.
Ντελίβερι κασέτες και καπουτσίνο
Η δική της ιστορία ξεκινά στο 1986 όταν και άνοιξε ένα από τα πρώτα βίντεο κλαμπ του Κολωνακίου, το οποίο μάλιστα διέθετε και υπηρεσία delivery. Όταν διαπίστωσε ότι η τάση της βιντεοκασέτας σβήνει, το κατάστημα της οδού Καρνεάδου γίνεται Press Cafe. Καθώς προχωρούσαμε στη νέα χιλιετία, ένα νέο είδος γκουρμέ με λαχταριστά ψωμιά κι ελληνικά τυριά φτάνει στα σπίτια και τα γραφεία των Αθηναίων. Ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1995 και η πραγματική καινοτομία του ήταν ότι προσέφερε καφέ (καπουτσίνο, εσπρέσο και φρέντο που άρχισαν να γίνονται μόδα στην Αθήνα των 90’s), χυμούς, σάντουιτς και σαλάτες delivery. Στο πεζοδρόμιο της Καρνεάδου στριμώχνονταν πελάτες και μηχανάκια ενώ το τηλέφωνο έπαιρνε φωτιά: δεν ήταν μόνο τα πρωτοποριακά σάντουιτς με υλικά που δεν είχαμε ξανακούσει, όπως η μπρεζάολα, τα ιδιαίτερα τυριά και τα ψωμιά που φτιάχνονταν εκεί, αλλά και μαγειρευτά της μαμάς που έκανε τους πάντες να παραγγέλνουν από νωρίς- νωρίς. Από την κουζίνα του Press Cafe περνούσαν φίλοι και γείτονες για να δοκιμάσουν ένα καινούριο κέικ πριν βγει στην «παραγωγή». Εννοείται ότι με την Ευδοξία το κέικ δεν είναι ποτέ ένα: πάντα υπάρχουν επιλογές για να βρεθεί το καλύτερο.
Κολωνάκι - Παγκράτι, μια σαλάτα δρόμος
Το 2003, το Press Cafe πάτησε πόδι στο Παγκράτι: το νέο εργαστήριο ανοίγει στην οδό Αρριανού και όλοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να πάει σε μια γειτονιά τόσο μακριά από το Κολωνάκι, σε μια γειτονιά που έχει πέρασμα. Το τόλμησε, προβλέποντας ίσως την αλλαγή κατεύθυνσης στο real estate. Έτσι, το 2011 ήταν πια έτοιμη να αφήσει το Κολωνάκι της βαθιάς κρίσης και να εμπιστευτεί το ένστικτό της και να ανοίξει με τον Νίκο Κρασσά το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe: ένα μεζεδοπωλείο που την κατάλληλη εποχή σέρβιρε ελληνικό, καθαρό, τίμιο φαγητό με διάθεση δημιουργική. Με προσωπικό ευγενικό, με ποτήρια κολωνάτα, σαν ένα χάδι στο ταλαιπωρημένο αθηναϊκό κοινό. Η επιτυχία ήρθε σύντομα, έφτασε στο εξωτερικό με τον Guardian, τους New York Times και το Monocle να γράφει για εκείνο το μαγαζί που σερβίρει σε τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και δεν βρίσκεις ποτέ τραπέζι. Σταδιακά, η γειτονιά γεμίζει με εστιατόρια, μπαρ, καφέ, δημιουργικά γραφεία, φούρνους, χαρίζοντας μια νέα ζωή στη γειτονιά που καμαρώνει για το μουσείο Γουλανδρή. Από νωρίς το μεσημέρι για μια σαλάτα Μυρτώ ή Δήμητρα, χαρακτηριστικές σαλάτες του Press Cafe που έφτασαν ως αντιδάνειο στα τραπέζια αλλά και τα κλασσικά πλέον χουνκιάρ, κριθαρότο, πιτάκια Καισαρείας και τα πιο μεγάλα πιάτα όπως η στηθοπλευρά, το κότσι, το αρνί με γαμοπίλαφο και η μπριζόλα τόμαχοκ.
Το μαύρο πρόβατο της καραντίνας
Αυτές τις ημέρες, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του λοκντάουν. Προσωπικά, μου λείπει διότι το έχω ταυτίσει με όλες τις μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής μου. Το Μαύρο Πρόβατο έμεινε για λίγο κλειστό, έπειτα αποφάσισε ότι οφείλει να είναι εκεί, δίπλα στους γείτονες και τους Αθηναίους που θέλουν ένα πιάτο ζεστό φαΐ. Μόνο που στον κατάλογο μπήκαν και μπέργκερ, επιλογές που υπήρχαν στον κατάλογο του Press 12- 13 χρόνια πίσω.
Σε μια άλλη εποχή για τη γαστρονομική σκηνή, οι επιλογές ήταν πιο προχωρημένες. Σήμερα, απολαμβάνεις μέσω efood, Wolt, BOX αλλά και με παραλαβή από το κατάστημα του Παγκρατίου, μπαμπάτσικα μπέργκερ με φανταστικό μπριός με μπιφτέκι μοσχαριού, κοτόπουλο πανέ ή πανσέτα. Εννοείται μαζί με τον υπόλοιπο κατάλογο του μαγαζιού, όμως τα μπέργκερ αυτά αποδεικνύουν πως σε αυτή τη δυσκολία, η αγάπη μπορεί να σφηνώσει ανάμεσα σε δυο ψωμάκια και η σκέψη κάποιου που δεν γνωρίζεις αλλά εμπιστεύεσαι την ποιότητα και τη δουλειά του μπορεί να σε ζεστάνει. Έτσι, για την Τσικνοπέμπτη, μπορείτε να παραγγείλετε για εσάς και την οικογένειά σας με κρεατικά, σαλάτε, πίτες, κοντοσούβλια και κοκορέτσια. Άλλη μια γιορτή που θα είναι διαφορετική: σκεφτείτε ότι στο Press Cafe της Καρνεάδου έβγαζαν ψησταριές έξω από νωρίς και κερνούσαν τον κόσμο.
Το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe, Αρριανού 33, Παγκράτι, τηλ.: 2107223466, Facebook: @TomavroprovatotouPressCafe
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος στο rooftop του ξενοδοχείου Athens Was κάνει θαύματα
Το εστιατόριο της σεφ Ελένης Σαράντη είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα και στην οικογένειά της
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.