- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τον Στράτο και το φοβερό του καφενείο τα γνώριζα από τη Χώρα της Σερίφου. Είναι το κουλτουριάρικο καφενείο που ξαποσταίνεις πίνοντας τις ρακές και τα ούζα σου, χτυπάς κάνα μεζέ ή καμιά ποικιλία, και όταν προχωρήσει ο ήλιος το δρόμο του αρχίζεις τα κοκτέιλ – περίφημα, με βάση το ούζο. Μετά σκαλώνεις στις μουσικές και στο ηλιοβασίλεμα και μετά… γίνεται μακριά η πορεία της μέρας μέσα στη νύχτα.
Στο μεταξύ αν έχεις και λογοτεχνικές ανησυχίες, εδώ είναι ο Στράτος και για όλα έχει μεριμνήσει. Ο κατάλογος, για να καταλάβεις, είναι μια συλλογή επιλογών του από Μαρία Πολυδούρη και Καβάφη μέχρι Όμηρο και Μποντλέρ.
Με την ίδια διάθεση της καλοπέρασης και της πνευματικής ανησυχίας άνοιξε ο κυψελιώτικος χώρος, σαν ένα μικρό νησάκι στη μέση της πολύπαθης Αθήνας, σαν ένας τόπος διακοπών, μια ανάπαυλα στην καθημερινότητα. Οι γήινοι τόνοι σε συνδυασμό με το λευκό των Κυκλάδων, οι πάγκοι με τις μεγάλες μαξιλάρες για το απόλυτο άραγμα και η επιλεγμένη μουσική που ξεκινάει από έντεχνο και καταλήγει σε jazz φτιάχνουν την ατμόσφαιρα. Μπορεί να μην απολαμβάνεις εδώ την κυκλαδίτικη Χώρα, απολαμβάνεις όμως τις πρασιές και την ησυχία του πεζόδρομου της Φωκίωνος Νέγρη.
Αν πεινάσεις θα βρεις να φας μέχρι και πρωινό με αυγά τηγανητά, μπέικον, ομελέτες, βούτυρο, μαρμελάδα. Μπορείς να πιεις τα ουζάκια σου με ποικιλίες κλασικές, με απάκι, ζαμπόν, τυρί, σαλάμι, ντολμάδες, αυγά, ρώσικη, πατατοσαλάτα, τζατζίκι, τυροκαυτερή. Να δοκιμάσεις σαγανάκια, ντάκους, μυζηθροπιτάκια, μαραθόπιτες, λουκάνικα χωριάτικα. Όλοι οι μεζέδες είναι χειροποίητοι με τα υλικά φερμένα από τόπους με ονομασία προέλευσης, όπως τα τυριά, τα λουκάνικα, το απάκι, ακόμη και η ρακή, που είναι όλα σπιτικά, μερακλίδικα πράγματα. Στα γλυκά θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε γλυκά του κουταλιού, χαλβά σιμιγδαλένιο, καρυδόπιτα, μωσαϊκό, κέικ σοκολάτας, αχλάδια στο κρασί και το νοσταλγικό «υποβρύχιο».
Η ιδιαιτερότητα του Στράτου συνεχίζεται και στα ποτά του. Υπάρχουν cocktails με βάση την μπίρα και το ούζο, όπως Μονακό (με μπίρα, γκρεναντίνη και σπράιτ), Πελούζ (με μπίρα και λικέρ μέντα), Heart’ s cocktail (ούζο, ουίσκι, μαρτίνι, αγκοστούρα) ή Jude raiser με ούζο, μαρτίνι, ρακή, μέντα.
Τσιμπώντας λίγο μαραθόπιτα και απολαμβάνοντας παγωμένη ρακή διαβάζω στον κατάλογο από ένα ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη: «Κι όλοι τρέχαν σ’ αυτή / λίγοι πήγαιναν στο ψωμί / όλοι τρέχανε στον μικρό άγγελο που μοίραζε ουρανό! / Ας μην το κρύβουμε / Διψάμε για ουρανό».
Στου Στράτου, Φωκίωνος Νέγρη 57. Ανοικτά κάθε μέρα από το πρωί έως αργά το βράδυ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.