- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τι γίνεται όταν η κουλτούρα, η φιλοξενία, η διάθεση, η αισθητική και οι γεύσεις των καταλυμάτων «Δοχός» δραπετεύουν από το δάσος του Κισάβου και βολτάρουν στη Λάρισα; «Άζυμο» είναι η απάντηση. Ένα γνήσιο κατάλυμα και καταφύγιο γεύσης. Ένα μαγαζί χειροποίητο από όπου κι αν το δεις, όπου κι αν το καθίσεις, ό,τι και αν δοκιμάσεις. Γιατί το «Άζυμο» δεν είναι μόνο ένα καταφύγιο υψηλών γεύσεων που ξέχασες. Είναι και η κουλτούρα της λαϊκής παράδοσης, όπως τη διακονούν αιώνες τώρα οι μάστορες του Κισάβου, είτε μαγειρεύουν είτε φτιάχνουν έπιπλα, που το μεταμορφώνει σε concept: γεύση και design, καφέ και φαγητό, μουσική και προσωπική σχέση.

Το «Άζυμο» ως μαγαζί δεν μπορείς να το ταξινομήσεις, μπορείς μόνο να το περιγράψεις. 8 είδη πίτας με φύλλο στρωμένο στο χέρι ψήνονται ενώπιόν σου σε ξυλόφουρνο, και κορμοί δέντρων που ξέβρασε η θάλασσα μεταμορφώνονται σε φωτιστικά. Σπάνια εκχυλίσματα εσπρέσο και καπουτσίνο σερβίρονται σε ξύλινα τραπέζια, σμιλεμένα φίνα και στο χέρι. Ξύλο και μέταλλο, καθρέφτες και καρέκλες, τσουκνιδόπιτες και πιάτα με κατσικάκι και πατάτες σερβίρονται με κόκκινο κρασί και περισσή τέχνη. Για τον ουρανίσκο αλλά και όλες τις αισθήσεις.
Η Λάρισα είναι εκπαιδευμένη πόλη από πλευράς γεύσης. Μόνο που κάτι σαν το «Άζυμο» προφανώς δεν υπήρχε. Εξ ου και όλος αυτός ο συνωστισμός από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα για μια θέση στα μετρημένα τραπέζια του. Μερακλίδικο μαγαζί, που και ο πιο δύσκολος θα το προσκυνήσει. Γιατί οι Γιώργος και Στέλλα, Δημήτρης και Βιργινία Μπούτου, μεταφέροντας την τέχνη και την κουλτούρα του «Δοχού», βασισμένη 100% στο πακέτο «σπάνια ποιότητα, τρελό κέφι», κατάφεραν να κερδίσουν την πόλη.

Το «Άζυμο» δεν παίζει ούτε λαϊκά ούτε r’n’b. Παίζει Μάιλς Ντέιβις και Portishead, Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου και Ντίλαν. Σερβίρει σάουντρακ από τις 7 το πρωί, που οι διαβάτες παίρνουν τον καφέ στο χέρι ή τον γεύονται παρέα με το ξεφύλλισμα της εφημερίδας τους, μέχρι αργά το βράδυ. Πλάθει σάντουιτς και πίτες, που η κύρια Μαρία Μυλωνά κρατούσε τη συνταγή τους σαν επτασφράγιστο μυστικό μέχρι να την ξεφουρνίσει για όλη την πόλη. Το μεσημέρι νοστιμότατα πιάτα και γλυκά στρώνουν τραπέζι και μενού τέλειο. Μανιταρόσουπα και λαχανοντολμάδες. Τραχανάδες και μοσχαράκι κοκκινιστό. Τυρί φέτα και σαλάτες πράσινες εποχής με ζαρζαβάτια και καλούδια από τα πέριξ του κάμπου. Ακόμα και το κόκκινο κρασί είναι δικό τους, μιας και ο εμπνευστής του «Άζυμο» Γιώργος Μπούτος διαθέτει αμπέλι που παράγει μοναδικό και αποκλειστικό οίνο.

Στην εποχή του διατροφικού πανικού, του fast food και του προχειροφτιαγμένου, το «Άζυμο» προτάσσει για τη Λάρισα μια επιστροφή στις παλιές αξίες, τις γεύσεις, αλλά και του σερβιρίσματος: αγνά υλικά από ντόπιους παραγωγούς και προσωπική σχέση με τον πελάτη. Στα μικρά μέρη, ούτως ή άλλως, όλοι είναι γνωστοί και κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν. Αυτή είναι και η επιτυχία αυτού του μαγαζιού: κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τι ακριβώς είναι, αλλά όλη η Λάρισα συρρέει καθημερινά. Για το τέλος: στην εποχή της κρίσης, που ο κόσμος μαθαίνει πια και να μετράει τα λεφτά του αλλά και όσα ξοδεύει θέλει να πιάνουν τόπο, οι τιμές του «Άζυμο» δεν υπάρχουν πουθενά. Πρίγκιπας και πριγκίπισσα θα νιώσεις και με τη γεύση και με την περιποίηση και με τον λογαριασμό. Αν σε βγάλει ο δρόμος στη Λάρισα, πέρνα την πόρτα του. Κι αν είσαι Λαρισαίος, ξέρεις εσύ. Στην οδό Φρίξου κάθε μέρα γίνεται πάρτι.
Φρίξου 3, 2410 250520
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος



ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.