- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το Άστερ είναι ένα είδος λουλουδιού που μοιάζει με χρυσάνθεμο, αυτό το όνομα πήρε το νέο, σαν παλιά τραπεζαρία της γιαγιάς, μεζεδοπωλείο. Ο χώρος του σε προσκαλεί σε αναμνήσεις. Δίπλα από το γνωστό deli της οδού Τρώων των Πετραλώνων «Το Ζεμπίλι» και κατεβαίνοντας δυο-τρία σκαλιά, μπαίνεις σε ένα κοντινό και οικείο παρελθόν, τόσο που σου φέρνει χαμόγελο η πιστή αναπαράσταση. Σαν να έχεις δώσει ραντεβού... 50s και 60s γωνία.
Με το που περνάς το σκαλοπάτι σε υποδέχεται μια κουτσομπόλα. Όπου κουτσομπόλα, για να μαθαίνουν και οι νεότεροι, είναι έπιπλο σαν καναπεδάκι μικρό διθέσιο, με τραπεζάκι στη μέση που ακουμπούσαν το τηλέφωνο, εκεί ξημεροβραδιάζονταν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας. Συνήθως το βάζανε στο χολ γιατί εκεί υπήρχε η αναμονή του τηλεφώνου. Μιλάμε προ αμνημονεύτων ετών, δηλαδή. Το πάτωμα είναι μωσαϊκό, τα τραπέζια και οι καρέκλες από φορμάικα και τα φωτιστικά, τα πιάτα, τα ποτήρια και τα πιρούνια έχουν συλλεχθεί από αντικάδες.
Όλα τα σέταραν με παραδοσιακές γεύσεις από την Κρήτη, απ’ όπου οι ιδιοκτήτες κρατάνε καταγωγή. Στο Άστερ θα φας κρητικά διανθισμένα με πινελιές Άστερ, δηλαδή αστερόντακο, αστεροπιτάκια με μυζήθρα ή με χόρτα, απάκι Άστερ και αστεροπατάτα. Υπάρχουν επίσης ξύγαλο, πηκτόγαλο, φάβα, κεφτέδες, απάκι, λουκάνικο Κρήτης (και ξιδάτο), οφτή πατάτα, αυγά τηγανητά, χούμους και μαυρομάτικα. Θα πιεις μπίρες ελληνικές ψαγμένες και ακόμα πιο ψαγμένη σπιτικιά ρακή.
Ανοίγουν από το πρωί με καφέ κι αν ζητήσεις κάτι συνοδευτικό θα σου φτιάξουν τη μέρα με ελληνικό παραδοσιακό, πρωινό με ωραίο ψωμάκι, απ’ τον περίφημο φούρνο Μαμά Ψωμί, μυρωδάτο μέλι θυμαρίσιο και βούτυρο, κρεμούλα φτιαχτή, μαρμελάδα σπιτική, αυγουλάκια κ.λπ. Περάσαμε προχτές και ήταν τίγκα, και μια και είναι πολύ μικρό καλύτερα να κλείσεις τραπέζι. Οι τιμές εννοείται ότι είναι προ... προπολεμικές.
Άστερ, Τρώων 48, Άνω Πετράλωνα, 210 3416.668
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.