- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στο γραφικό Ναύπλιο η μέρα ήταν βροχερή κι εγώ είχα χίλιες δουλειές σε διαφορετικούς χρόνους. Η λύση για μένα ήταν μια και μοναδική: Φουγάρο.
Το Φουγάρο είναι ένας νέος πολιτιστικός χώρος, που στεγάζεται στο πρώην εργοστάσιο «Ανθός» και από την ώρα που ανακαινίστηκε αποτελεί το στολίδι της αγαπημένης μου (δικιάς μου και πολλών άλλων) πελοποννησιακής πόλης. Διαθέτει πέραν όλων των άλλων και εξαιρετικό καφέ- ρεστό, οικείο σαν σπίτι, εξυπηρετικό πιο πολύ από σπίτι. Άνοιξα τον υπολογιστή μου- σε κάθε τραπέζι υπάρχει πρίζα να φορτίσεις, και βυθίστηκα.
Ζήτησα καπουτσίνο (που ήρθε με μπουκίτσες από μπράουνις) κι ένα τόστ, έμεινα καμιά ώρα διαβάζοντας, δουλεύοντας κι ακούγοντας σοφτ ωραίες μουσικές, κι έφυγα για να κάνω δουλειές και να επιστρέψω για μεσημεριανό φαγητό που είχα κανονίσει με φίλους. Λίγες ώρες μετά και σε πράξη…δεύτερη, ξανά στο Φουγάρο... Ο Marcus Wassler, ο Ελβετός σεφ που μετά από 15 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα έχει πολιτογραφηθεί Έλληνας, είχε ετοιμάσει για την ημέρα νοστιμότατο αρνάκι με αγκινάρες, στιφάδο, άγρια χόρτα σοταρισμένα με φρέσκα κρεμμυδάκια, μυρωδικά και φέτα, ταλιατέλες με πέστο ρόκας και διάφορες άλλες νοστιμιές-το μενού αλλάζει πολύ συχνά. Όλα με πρώτες ύλες ψαγμένες, με λάδι από την παραγωγή του κτήματος και μυρωδικά από δικό τους φυτώριο. Όπως μου αποκάλυψε ονειρεύεται να φυτέψουν τα πάντα, ώστε να είναι όλα τα λαχανικά και τα ζαρζαβατικά, όλες τις εποχές, δικής τους παραγωγής. Τα πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν αυθεντικά κι απείραχτα όπως μας αρέσουν, και σε πολύ καλές τιμές, από 5-9 ευρώ.
Βρήκαμε στη λίστα των ποτών μεγάλη ποικιλία από οινοπαραγωγούς της Νεμέας, έτσι αφεθήκαμε στη γοητεία του αγιωργίτικου κρασιού. Συμπτωματικά, την ίδια μέρα υπήρχε ένα τημ από δημοσιογράφους της ΝΕΤ που γύριζαν την μετατροπή και την αξιοποίηση του βιομηχανικού χώρου. Από την ίδια εκπομπή είχαν γυρίσει προ καιρού, τα άδεια εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια της Αργολίδας, την ερειπίωσή τους.
Έτσι είχα τη χαρά να γνωρίσω την ιδιοκτήτρια και ψυχή του Φουγάρου, εικαστικό Φλωρίκα Κυριακοπούλου. Μου μίλησε για τη σύλληψη της ιδέας και την μετατροπή του εργοστασίου κονσερβοποιίας σε αυτό τον εξαιρετικό πολυχώρο. Μέσω του Φουγάρου επιθυμεί να μεταγγίσει την αγάπη της για την ποιότητα, το πάθος για την αισθητική των πραγμάτων και να προσφέρει κίνητρα για πνευματικές αναζητήσεις στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο. Όλα τα «κομμάτια» του Φουγάρου, η βιβλιοθήκη τέχνης και ανθρωπιστικών σπουδών, τα εργαστήρια, το cafe, το artshop, οι εκθεσιακοί χώροι, συνδέονται και αλληλοτροφοδοτούνται. Κινητήριος μοχλός η πλούσια δραστηριότητα σε εκδηλώσεις που περιλαμβάνει ποικίλα εργαστήρια, βιβλιοπαρουσιάσεις, συναυλίες, διαλέξεις και σεμινάρια που αφορούν τις τέχνες και τις κοινωνικές επιστήμες.
Μια βόλτα στο Φουγάρο σου ανοίγει άλλους ορίζοντες γι αυτό σου λέω βάλε φουλ τη μηχανή έρχεται η άνοιξη, ό, τι πρέπει για κοντινές βόλτες με πολιτιστικό ενδιαφέρον και στην…άκρη καλή και προσιτή γαστρονομία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.