- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης άνοιξε την Orexi της Αυστραλίας
Καινούργιο εστιατόριο στην πρωτεύουσα Canberra
Κάθε φορά που ακούμε για «ελληνικό εστιατόριο στο εξωτερικό», ο νους μας πάει σε επιχρυσωμένους κίονες, θλιβερές απομιμήσεις της Ακρόπολης, άγευστα τυριά που συστήνονται ως “feta cheese” και ξένους που μένουν με την εντύπωση ότι ελληνική κουζίνα σημαίνει να τρως λαδοπιωμένο μουσακά, ακούγοντας το ζεμπέκικο της Ευδοκίας. Ευτυχώς τα πράγματα δείχνουν να έχουν καλυτερεύσει πολύ τα τελευταία χρόνια.
Τοο καινούργιο ελληνικό εστιατόριο που μόλις άνοιξε στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, έχει την υπογραφή του απίστευτα δημιουργικού Γιάννη Μπαξεβάνη, γνωστού και ως αναμορφωτή της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας αλλά και ως σεφ «Μάγου των βοτάνων».
Η πρόταση να αναλάβει ο εξαιρετικός σεφ τη σύσταση ενός ελληνικού εστιατορίου έγινε από το συμβούλιο του Hellenic Club of Canberra, το οποίο μετρά 55.000 μέλη σε μία πόλη 380.000 κατοίκων. Χιλιάδες οι ομογενείς και όμως ούτε ένα ελληνικό εστιατόριο σε ολόκληρη την πόλη. Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς που έχουν ξεχάσει ή δεν ξέρουν καν τις ελληνικές γεύσεις και τα ωραία ελληνικά προϊόντα. Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει πριν λίγες μέρες το εστιατόριο Orexi του Γιάννη Μπαξεβάνη. Και είναι μόνο η αρχή καθώς σε λίγο καιρό θα ακολουθήσουν ένα ζαχαροπλαστείο, ένας φούρνος και ένα ντελικατέσεν. Όλα επιβλέπονται από την Ιωάννα Σταβάρα, συνεργάτιδα και δεξί χέρι του Γιάννη Μπαξεβάνη από το 2003, η οποία για το λόγο αυτό έχει ήδη μετακομίσει στην Αυστραλία.
Το μενού στο Orexi βασίζεται σε δύο κατευθύνσεις: από τη μία πλευρά του καταλόγου φιγουράρει η παράδοση, από την άλλη η σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Κι οι δύο πυροδοτούνται από την αγάπη που τρέφει ο Γιάννης Μπαξεβάνης για κάθε είδους χόρτο και αρωματικό. Έρωτας που μάλιστα έχει κινητοποιήσει όλους τους Έλληνες της πόλης, οι οποίοι προσφέρονται να βοηθήσουν τον σεφ να βρει τα χόρτα του!
Βλίτα, άγρια ραδίκια, φρέσκο μάραθο, τσουκνίδες, μελισσόχορτο, μυρώνια, γλυστρίδα και τόσα άλλα ακόμη που φτιάχνουν νοστιμότατους ντοματοκεφτέδες με δυόσμο, αρωματικές χορτόπιτες, αλλιώτικες κρεατόπιτες, υπέροχες σαλάτες με αρωματικά βότανα. Και ακόμα, ταιριάζουν στο «ανάποδο σουβλάκι ψαρονέφρι», συνοδεύουν τέλεια τα φρέσκα ψάρια, χωράνε μέχρι και σε ένα «φίνο γιουβετσάκι με θαλασσινά». Σημαντικό στοιχείο ο ξυλόφουρνος μέσα στον οποίο μαγειρεύονται οι περισσότερες συνταγές, αλλά και τρία διαφορετικά είδη χειροποίητου φρεσκοψημένου ψωμιού και σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης. Στην κουζίνα τον σεφ εκπροσωπούν ο Σοφοκλής Μαστορίδης και ο Νίκος Τόγιας, ενώ σύντομα αναμένεται η άφιξη και άλλων μαγείρων. Όρεξη να’ χεις!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος στο rooftop του ξενοδοχείου Athens Was κάνει θαύματα
Το εστιατόριο της σεφ Ελένης Σαράντη είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα και στην οικογένειά της
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.