- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Στην Παραλήγουσα του μεζέ
Έσπρωξα την πόρτα και με πήραν τα γέλια. Μια παρέα συνάδελφων έκανε το διάλειμμα και το χάζι της Πέμπτη μεσημέρι πάνω από ένα τραπέζι φορτωμένο με μεζεδάκια. Μια κουβέντα μπλεγμένη ανάμεσα στην πολιτική, στην οικογένεια, στις δουλειές και σε ένα σίριαλ της τηλεόρασης. Ακριβώς από πίσω τους ο μεγάλος μπουφές-μπαρ λουζόταν στο μεσημεριανό φως και πιο πέρα, στην ανοιχτή κουζίνα, τα τηγάνια τσιτσίριζαν από κάτι αθερίνες που έπνιγαν τον πόνο τους στο λάδι.

Ανέβηκα τη στριφογυριστή σκάλα για να φτάσω στα πάνω «διαμερίσματα» και να χαζέψω από λίγο πιο κοντά αυτό τον τεράστιο πολυέλαιο-κόσμημα του 1850. «Τον βρήκα σε ένα παλαιοπωλείο», μου λέει ο Δημήτρης και με οδηγεί σε ένα τραπέζι, από όπου μπορείς να δεις όλη την κάτω σάλα. «Έναν χρόνο μας πήρε να βρούμε όλα τα κομμάτια που του έλειπαν».

Ο Δημήτρης άνοιξε την Παραλήγουσα μέσα στο Δεκέμβριο. Χρόνια στα μέσα και στα έξω της εστίασης (δικό του και το Café Boheme), αποφάσισε να φτιάξει αυτό το μεζεδοπωλείο για να ταξιδέψει λίγο πίσω στους καιρούς. «Ήθελα να φτιάξω ένα καφενείο του ’30. Να ξεκινάει από πρωί με καφέ, το μεσημέρι να βγαίνει ο δίσκος με τα μεζεδάκια, πιο αργά τα κυρίως πιάτα της ημέρας, να περνάει η ώρα να παίζουμε και λίγο μουσική. Στόχος μου ήταν να φτιάξω ένα προσιτό μαγαζί, γιατί το καφενείο αυτό ήταν. Ένας τόπος αναφοράς για όλες τις κάστες. Στο ίδιο μέρος μαζεύονταν από εργάτες μέχρι πολιτικοί και ποιητές».

Στην Παραλήγουσα λοιπόν (που πήρε το όνομά της από ένα στοίχο του τραγουδιού «Το σχολείο» του Γιώργου Μουφλουζέλη), έρχεσαι για τίμια μεζεδοκατάνυξη με φίλους κολλητούς, μόνος για μια γρήγορη μπουκιά, με τον έρωτά σου για καλό φαγητό. Θα βρεις του κόσμου τα μεζεδάκια, παστά που τα φτιάχνουν εδώ, πιάτα ημέρας, ωραία φρέσκα ψαράκια, ζουμερά κρεατικά. Συνήθως πετυχαίνεις και σπιτικά σάντουιτς φτιαγμένα με δικό τους ψωμί και υλικά της κουζίνας. Για παράδειγμα δεν θα αγοράσουν ζαμπόν, αλλά θα βάλουν χοιρομέρι που έχουν φτιάξει εκείνοι. Θα βρεις όλα τα απαραίτητα αποστάγματα, αλλά και καλό χύμα κρασί. Με αυτό, υπολόγισε γύρω στα €16-19/άτομο. Και αν ο δρόμος σε βγάλει εδώ Παρασκευή βράδυ, μετά τις 21.30 θα βρεθείς να σιγοτραγουδάς παλιά ρεμπέτικα τραγούδια. Έχει ζωντανή μουσική λέω (και σπάω πιάτο).

Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι, 210 3600088, Fb: Παραλήγουσα, Ανοιχτά Δευτέρα έως Παρασκευή 12.00- 00.00. Κυριακή κλειστά.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σκορδίλης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Festive menus για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία συνοδεύονται από ζωντανή μουσική
Iδανικό και για όσους αναζητούν έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο για να οργανώσουν εταιρικές εκδηλώσεις, κοπές πίτας ή private events
Υψηλή γαστρονομία, αίσθηση οικείας πολυτέλειας και διάθεση party
Street food που σε απογειώνει, πρώτες ύλες κορυφής και δημιουργίες που μένουν αξέχαστες
Σε έναν κόσμο όπου όλα γίνονται γρήγορα και έτοιμα, εδώ πολλά πράγματα γίνονται από την αρχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.