- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Παλιά Ιστορία Κλασική αμαρτία
Τελευταίες μέρες προ των εκλογών. Κόσμος πολύς στους δρόμους, πολιτικές συζητήσεις φουντωμένες, όχι όμως με την ίδια κάψα όπως παλιά. Καταλήγουμε σε κλασικό τσιπουράδικο κι αναπαράγουμε παλιές ιστορίες, χιλιοπαιγμένα σενάρια, χιλιοειπωμένες θεωρίες.
Τελευταίες μέρες προ των εκλογών. Κόσμος πολύς στους δρόμους, πολιτικές συζητήσεις φουντωμένες, όχι όμως με την ίδια κάψα όπως παλιά. Καταλήγουμε σε κλασικό τσιπουράδικο κι αναπαράγουμε παλιές ιστορίες, χιλιοπαιγμένα σενάρια, χιλιοειπωμένες θεωρίες. Το ντεκόρ ανάλογο.
Τσιπουράδικο, παραδοσιακό βολιώτικο. Μόνο μην κάνεις το λάθος να παραγγείλεις όπως στον Βόλο. Εδώ οι μερίδες δεν είναι μίνι, συνοδευτικές του τσιπουρακίου, είναι κανονικότατες και νοστιμότατες επίσης. Ο Κώστας είναι χρόνια στο χώρο. Πήρε λοιπόν ένα παλιό γωνιακό καφενεδάκι με μίνι αυλίτσα –εκεί κάτσαμε, γιατί η ζέστη βαράει αλύπητα ακόμα– και το έκανε «τζιτζί». Με πράσινα κι άσπρα χρώματα, καρέκλες καφενείου, λάμπες, πυροφάνια κ.λπ. Και μετά πρόσθεσε όλη την τέχνη του στην κουζίνα. Μερικές βραδιές έχουν το γούστο τους από τη σύνθεση της παρέας, αλλά και το θέμα της κουβέντας. Αυτή ήταν ακριβώς έτσι. Όλοι θυμηθήκαμε τις τάξεις των πολιτικών νεολαιών που πυκνώσαμε, μετά το πώς φύγαμε όπως-όπως, τα γκομενιλίκια στα τσιπουράδικα της εποχής, γενικά ήμασταν μες στην τρελή χαρά και «φέρε τσίπουρα».
Το τραβήξαμε λίγο εκείνο το βράδυ, παρασυρθήκαμε. Δώσ’ του γαρίδες σαγανάκι, με φρέσκια σαλτσούλα ντομάτας, δώσ’ του μύδια αχνιστά (φρεσκότατα), χταποδάκια, καλαμαράκια (καλό τηγάνι), κοπανιστή, ταραμοσαλάτα, πιτάκια με ροκφόρ και λιαστή ντομάτα, και μεζέδες ων ουκ έστιν αριθμός. Πατατοσαλάτα με απλότητα και μαγκιά, γιατί η πατάτα ήταν ψητή και σερβιριζόταν με χοντροκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, ωραίο λάδι και λεμονάκι ελληνικό. Γίγαντες αρκούντως μελωμένοι λιώνανε στο στόμα μας, άκρως παραδοσιακά παρασκευασμένοι. Αυτή η μικρή, μια σταλιά κουζινίτσα (που είχε και θράκα), έβγαζε νοστιμιές, όπως σαρδέλες στα κάρβουνα και ψητές γαρίδες.
Μη νομίζεις ότι τελειώνεις έτσι στην Παλιά Ιστορία, αν είσαι φίλος των κρεατικών η άλλη μισή λίστα θα σε καλύψει και με το παραπάνω. Και τι δεν έχει… Σύγκλινα, σύγκλινα με αυγά, παστουρμάδες, σις κεμπάπ, τας κεμπάπ, ψαρονέφρια, μπιφτεκάκια. Στο τέλος θα σε κεράσουν μηλαράκια με κανέλα.
Αν σου έρθει όρεξη η Παλιά Ιστορία είναι ανοιχτή από το μεσημέρι, εκεί θα βρεις τον Κώστα και τους μεζέδες του, ακόμη και τα σαββατοκύριακα. Κι από τιμές; Με το ζόρι και τρελό φαγοπότι θα φτάσεις τα € 15.
Παλιά Ιστορία, παραδοσιακό τσιπουράδικο, Δημοφώντος 146, Άνω Πετράλωνα, Αθήνα, 210 3460.601
zsfyris@otenet.grΤο ντεκόρ ανάλογο.
INFO
Παραδοσιακό Βολιώτικο τσιπουράδικο με αυθεντικό τσίπουρο Τυρνάβου και ποικιλίες θαλασσινών και κρεατικών.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Δεν προσφέρει απλώς νοστιμιά, αλλά μια ολόκληρη εμπειρία!
Αγαπημένο στέκι για όλους όσοι αγαπούν την ιαπωνική κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.