- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο γνωστός μύθος του Αισώπου δεν συνάδει ούτε με την συνεργασία των δυο τους ούτε με την εργασιομανία του τζίτζικα. Ο μύθος έχει καταρριφθεί εδώ και πολύ καιρό από τους ιδιοκτήτες του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα. Η αρχή έγινε εδώ και χρόνια στα Κάτω Πατήσια όταν μια μοντέρνα ταβέρνα τάραξε τα νερά με το ύφος και το στιλ της την γαστρονομική Αθήνα. Ακολούθησε το Χαλάνδρι, το Σύνταγμα, και τέλος η Κηφισιά.
Βρίσκεται στο πιο όμορφο στενάκι της Κηφισιάς, τη Δροσίνη. Η Δροσίνη είναι δρόμος στέκι με το σινεμά του τα καφέ και τα εστιατοριάκια ,σαν μικρή γειτονιά, πεζοδρομημένος με φυτά και τραπεζάκια έξω σε ανθρώπινη διάταξη, όχι με τη φιλοσοφία κατάληψης πεζοδρομίου.Ο εσωτερικός χώρος όλος στα γκρίζα με μια κατακόκκινη σιδερένια σκάλα που κατεβαίνει από το πατάρι να ζεσταίνει το μάτι και κόκκινες πινελιές εδώ κι εκεί. Καθώς περνούν τα χρόνια η βασική ιδέα του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα πάντα εμπλουτίζεται, ανανεώνεται, εκμοντερνίζεται αλλά ποτέ δεν ξεφεύγει από το αρχικό concept, το οποίο, μεταξύ μας, ήταν χρυσή συνταγή.
Δοκιμάσαμε τη σαλάτα του Τζίτζικα ( δέκα είδη φρεσκοκομμένων λαχανικών με ανθότυρο, μανούρι και βινεγκρέτ μουστάρδας) τη Δροσερή ( μαρούλι, ρόκα, iceberg, ντοματίνια, φρούτα, και σος γιαουρτιού), οι σος φτιαγμένες με παρθένο ελαιόλαδο. Από τα ζεστά ορεκτικά διαλέξαμε από τα έξυπνα combinations των πολλών γεύσεων σε ένα πιάτο, φάβα Σαντορίνης- Μελιτζανοσαλάτα- Γαλοτύρι. Από τους μεζέδες πήραμε καγιανά (αυγά -ντομάτα – φέτα) και σουσαμένιες κοτομπουκιές με σος σταφίδες. Για κυρίως, που τα παραγγείλαμε με την έννοια μεζέδων ( όλοι απ΄ όλα), δοκιμάσαμε υπέροχο Μαστιχάτο κοτόπουλο φιλέτο σε φωλιά κανταϊφιού, με σος χιώτικης μαστίχας, μυδοπίλαφο ( εντελώς πολίτικη συνταγή) σαρδελίτσες φιλεταρισμένες σχάρας ( φρεσκότατες και μαστορικά ψημένες) ξαπλωμένες σε στρώμα από φέτες κρεμμυδιού, και μύδια με σος ούζου. Γλυκαθήκαμε με κρέμ μπριλέ και γιαούρτι με γλυκά κουταλιού .
Το μενού εμπλουτίζεται ανάλογα με την εποχή και την έμπνευση π.χ. το χειμώνα βρίσκεις αγριογούρουνα κατσαρόλας με άγρια μανιτάρια, χοιρινά μπριζολάκια με σος μελιού και πορτοκάλι, πιταρούδια ροδίτικα και άλλα λιμπιστικά, τις άλλες εποχές πιο ελαφριά πιάτα. Για να πάτε στον Τζίτζικα και τον Μέρμηγκα καλό θα είναι να κάνετε κράτηση. Είναι ανοικτά κάθε μέρα από τις 7μ.μ. έως 1π.μ.. Κυριακή μόνο μεσημέρι
Τζίτζικας και Μέρμηγκας: Δροσίνη 12-14, Κηφισιά, τηλ. 210 6230080.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.