- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
TasteAtlas: Η Ελλάδα στις κορυφαίες κουζίνες του κόσμου
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
TasteAtlas: Η Ελλάδα στις κορυφαίες κουζίνες του κόσμου
Η ελληνική κουζίνα δεν είναι απλώς δημοφιλής. Είναι σταθερά παρούσα ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου και το επιβεβαιώνει ξανά η νέα παγκόσμια κατάταξη του TasteAtlas για τις 100 καλύτερες κουζίνες. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση διεθνώς, πίσω μόνο από την Ιταλία, αφήνοντας πίσω της ισχυρούς γαστρονομικούς «παίκτες» όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία.
Η θέση αυτή δεν προκύπτει από μία ή δύο εμβληματικές συνταγές, αλλά από τη συνοχή μιας κουζίνας που συνδυάζει πρώτη ύλη, παράδοση και καθημερινή μαγειρική χωρίς περιττές φιοριτούρες. Κι αυτό αποτυπώνεται καθαρά και στη λίστα με τα 100 καλύτερα πιάτα παγκοσμίως, όπου η Ελλάδα έχει σταθερή και υπολογίσιμη παρουσία.
Το κοντοσούβλι, τα παϊδάκια, το γιουβέτσι, αλλά και πιάτα βαθιά δεμένα με το οικογενειακό τραπέζι και την εποχικότητα εμφανίζονται δίπλα σε διεθνή icons όπως η πίτσα ναπολιτάνα, τα ράμεν ή το μπάρμπεκιου του Τέξας. Η ελληνική συμμετοχή δεν βασίζεται σε «fine dining» εκδοχές, αλλά σε πιάτα ταπεινά, καλομαγειρεμένα και αναγνωρίσιμα σε όλο τον κόσμο.
Ενδιαφέρον έχει και το συνολικό πλαίσιο της κατάταξης. Σε μια εποχή όπου οι παγκόσμιες γαστρονομικές τάσεις συχνά προωθούν το fusion και τον εντυπωσιασμό, η ελληνική κουζίνα επιβραβεύεται ακριβώς για το αντίθετο: την καθαρότητα γεύσεων, το ελαιόλαδο, τα ψητά, τα όσπρια, τα μαγειρευτά κατσαρόλας.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές από τις ελληνικές γεύσεις που διακρίνονται στο TasteAtlas παραμένουν αναλλοίωτες εδώ και δεκαετίες. Το μυστικό τους δεν βρίσκεται στην καινοτομία, αλλά στη συνέπεια. Στο ότι τρώγονται το ίδιο καλά σε μια ταβέρνα, σε ένα κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι ή σε μια κουζίνα μακριά από την Ελλάδα.
Η δεύτερη θέση στη λίστα δεν είναι απλώς μια διάκριση. Είναι μια υπενθύμιση ότι η ελληνική κουζίνα δεν χρειάζεται επανεφεύρεση για να ξεχωρίσει. Της αρκεί να παραμένει ο εαυτός της.
Πηγή: TasteAtlas (World Food Awards 25/26)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.