- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Πώς να καταλάβεις ότι το ψάρι που αγοράζεις είναι φρέσκο
4 στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας
Μίξερ 7: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ψάρι
Μια σειρά από παράγοντες, μαζί με το πολύ αυστηρό πλαίσιο διάθεσης προϊόντων στην αγορά, έχει εξαλείψει το ζήτημα των μη φρέσκων ψαριών στο οργανωμένο εμπόριο. Ειδικά αν είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, τότε γνωρίζουμε ότι είναι φρέσκα, καθώς ψαρεύονται μόλις ένα 24ωρο πριν. Εμείς όμως, ως έξυπνοι καταναλωτές,σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να γνωρίζουμε πώς να ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι.
Η μυρωδιά
Αν το ψάρι μυρίζει βαριά, το αφήνουμε στον πάγκο. Σημαίνει ότι σε αυτό έχουν αναπτυχθεί πολλά μικρόβια και μικροοργανισμοί που έχουν αλλοιώσει τη σάρκα του. Αν από την άλλη, μοσχοβολάει θάλασσα και ιώδιο, τότε είναι σίγουρα φρέσκο.
Το μάτι
Τα μάτια του ψαριού πρέπει να είναι διαυγή, ολοκάθαρα, γυαλιστερά και ολοζώντανα.
Τα βράγχια
Πρέπει να ανοίξουμε λίγο το μάγουλο του ψαριού και να κοιτάξουμε τα βράγχια. Εάν το χρώμα τους είναι κόκκινο, το ψάρι είναι φρέσκο και κατάλληλο προς κατανάλωση.
Το σώμα
Αυτό που πρέπει να ελέγξουμε ως προς το σώμα, είναι αν αυτό είναι σφιχτό. Αν το πιέζουμε προς τα μέσα και επιστρέφει κι αν το αισθανόμαστε συμπαγές, τότε είναι φρέσκο. Τα φρέσκα ψάρια έχουν κοιλιά φουσκωτή και σκληρή, που μοιάζει με μπαλόνι. Επίσης, ένα φρέσκο ψάρι δεν λυγίζει. Έχει σφιχτή σάρκα και όταν το πιάνεις οριζόντια από το κεφάλι στέκεται, δεν πέφτει στο πλάι.
ExtraTip: Κάποιες φορές βλέπουμε στα ψάρια μια βλεννώδη ουσία – κάτι σαν υγρό ζελ. Αυτό είναι καλό, γιατί αυτή η ουσιά είναι η φυσική προστασία των ψαριών στη θάλασσα και όταν τα ψαρέψουμε την έχουν πάνω τους. Επομένως, έχουν περάσει από ελάχιστη επεξεργασία (π.χ. πλυσίματα και διατήρηση σε πάγο) πριν φθάσουν στον πάγκο, και είναι ολόφρεσκα. Βέβαια αν δεν εντοπίσουμε τη συγκεκριμένη ουσία στο ψάρι δεν σημαίνει ότι είναι μπαγιάτικο, γιατί μπορεί απλώς κάποιος να το έχει ξεπλύνειμε νερό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.