- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Πώς θα οδηγούμε στο μέλλον: στο σταυροδρόμι της ηλεκτροκίνησης η Ευρώπη
Η ΕΕ καλείται να επιμείνει στην πλήρη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα ή να υποχωρήσει στις πιέσεις της βιομηχανίας και των λόμπι
Η ηλεκτροκίνηση αυξάνει, αλλά η Ευρώπη αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε στόχους και λόμπι
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο ενεργειακό σταυροδρόμι: είτε θα τηρήσει τους φιλόδοξους στόχους για μηδενικές εκπομπές και πλήρη ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων, είτε θα υποχωρήσει στις πιέσεις των λόμπι και των πετρελαϊκών κολοσσών, νερώνοντας τις δεσμεύσεις της. Το αποτέλεσμα θα καθορίσει όχι μόνο τον ενεργειακό χάρτη της επόμενης δεκαετίας, αλλά και τον τρόπο που θα κινούμαστε.
Η ζήτηση για ηλεκτρισμό αυξάνεται ραγδαία — και η ηλεκτροκίνηση αποτελεί βασικό μοχλό αυτής της ανόδου. Σήμερα κυκλοφορούν στην ΕΕ περίπου 7,15 εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μόλις 2,22% του συνολικού στόλου. Οι διαφορές ανά χώρα είναι μεγάλες: η Νορβηγία πλησιάζει το 25% του συνόλου των ΙΧ, η Δανία ξεπερνά το 11%, ενώ Γερμανία και Γαλλία κινούνται γύρω στο 3–4%. Ωστόσο, στα νέα ταξινομημένα οχήματα το μερίδιο των EVs αγγίζει ήδη το 23% σε ευρωπαϊκό επίπεδο — πολύ υψηλότερο στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη και χαμηλότερο στην Ανατολική και Νότια.
Ηλεκτροκίνηση στην ΕΕ και ζήτηση για πετρέλαιο
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου —σήμερα γύρω στα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως— θα κορυφωθεί γύρω στο 2030, εφόσον οι κυβερνήσεις υλοποιήσουν τις προτεινόμενες πολιτικές για την ηλεκτροποίηση των μεταφορών. Τότε, πάνω από το 50% των νέων αυτοκινήτων διεθνώς θα είναι ηλεκτρικά έως το 2035, μειώνοντας τη ζήτηση πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Αν όμως η μετάβαση καθυστερήσει, η κατανάλωση πετρελαίου μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι τα μέσα του αιώνα. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να ευνοεί την εξόρυξη στις ΗΠΑ και την ΕΕ να συζητά ήδη την χαλάρωση της απαγόρευσης των κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 2035, το «συντηρητικό» σενάριο δείχνει σήμερα πιθανότερο.
Πίεση για αναδίπλωση στην Ευρώπη
Παρά την πρόσφατη επιβράδυνση, η Eurelectric και η οργάνωση Transport & Environment εκτιμούν ότι τα EVs θα μπορούσαν να φτάσουν το 50% των πωλήσεων έως το 2030 — μόνο αν παραμείνει σε ισχύ η πλήρης απαγόρευση των θερμικών κινητήρων από το 2035.
Ωστόσο, η πίεση για αναθεώρηση εντείνεται. Κατασκευαστές και κυβερνήσεις όπως της Ιταλίας, της Τσεχίας και της Γερμανίας ζητούν χαλάρωση, επικαλούμενοι τον ανταγωνισμό από τα φθηνά κινεζικά EVs. Στις 16 Δεκεμβρίου, η Κομισιόν πρότεινε πράγματι την αποδυνάμωση του μέτρου: υιοθέτηση στόχου μείωσης εκπομπών κατά 90% αντί για 100% και συνέχιση πώλησης υβριδικών οχημάτων.
Μπορεί το 10% να φαίνεται μικρή υποχώρηση, όμως για τον κλάδο αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα πίσω. Όπως τονίζει η Eurelectric, η αστάθεια κανόνων αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε δίκτυα φόρτισης και εντείνει το τεχνολογικό χάσμα με την Κίνα, η οποία ήδη προηγείται. «Η προσκόλληση στους κινητήρες εσωτερικής καύσης δεν θα ξανακάνει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές μεγάλους», σχολίασε ο William Todts της T&E.
Η άποψη των πετρελαϊκών εταιρειών
Οι πετρελαϊκές εταιρείες, αντίθετα, υποστηρίζουν ότι ο κόσμος «θα χρειαστεί όλες τις μορφές ενέργειας» και πως δεν υπάρχει πραγματική ενεργειακή μετάβαση αλλά «προσθήκη». Η Eurelectric απαντά ότι οι ηλεκτρικές τεχνολογίες είναι 2–4 φορές αποδοτικότερες των θερμικών, άρα η ανανεώσιμη παραγωγή μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μειώνει την έκθεση σε προμηθευτές όπως η Ρωσία — αλλά αυξάνει την ανάγκη για κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως το λίθιο, όπου η Ευρώπη επίσης εξαρτάται από εισαγωγές.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι περισσότεροι Ευρωπαίοι θα στραφούν στα ηλεκτρικά οχήματα, με καθαρότερο αέρα και λιγότερο θόρυβο στις πόλεις — αρκεί οι πολιτικές αποφάσεις να μην καθυστερήσουν τη μετάβαση που ήδη συντελείται.
Πηγή: The European Correspondent
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ελληνικός αγώνας αποτελεί τον έβδομο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA, σε ένα διευρυμένο ημερολόγιο 15 διοργανώσεων.
Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία αποκάλυψε το νέο ρετρό ηλεκτροκίνητο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού
Για πρώτη φορά στη Σιγκαπούρη νικητής ο Μαξ Φερστάπεν, με δεύτερο τον Σαρλ Λεκλέρ και τρίτο Κίμι Αντονέλλι
Οι Καρανικόλας-Κακκαβάς με το Ford Fiesta Rally2 του Car Center κέρδισαν τον 4ο γύρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος
Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για τον Ολλανδό πιλότο της Red Bull
H Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες όπου η Lepas ξεκινά πωλήσεις. Η αρχή γίνεται με τα L8 και L6 PHEV, ενώ το Δεκέμβριο θα ακολουθήσει το L4 BEV
Φοιτητές, πανεπιστήμια, FIA, αυτοκινητοβιομηχανία και τεχνολογική αγορά σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στο μέλλον της Αυτοκίνησης
Η μεγάλη αναβάθμιση της Mercedes, η πρώτη νίκη του Φερστάπεν και η παλιά έξη της Ferrari προς τις θεαματικές χειρονομίες
Με μινιμαλιστική διάθεση και εντυπωσιακό μέγεθος, με άπλετο χώρο
Ο Όλιβερ Σόλμπεργκ κερδίζει το Ράλι Σαρδηνίας
Για εννέα ημέρες το Metropolitan Expo γίνεται το επίκεντρο της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου
Ένα μοντέλο που υπερβαίνει τις παραδοσιακές προσδοκίες των πελατών για το τι μπορεί να προσφέρει ένα premium compact SUV.
Σύμφωνα με τη μάρκα, η συμμετοχή της στο WRC θα συμβάλλει στη διαμόρφωση της νέας γκάμας επιβατικών οχημάτων της εταιρείας για την Ευρώπη
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για φωτιά και ατυχήματα
Η έξυπνη και αμφίδρομη φόρτιση μετατρέπει τις μπαταρίες των EV σε πόρο ευελιξίας για το δίκτυο
Η ηλεκτροκίνηση και η τοπική παραγωγή καθαρής ενέργειας ως ασπίδα απέναντι στις διεθνείς ενεργειακές κρίσεις
Η πρόοδος στις ΑΠΕ, το έλλειμμα στις μεταφορές και ο κρίσιμος ρόλος των πόλεων
Νέα λεωφορεία, φόρτιση και έξυπνη μετακίνηση
Οι υποδομές φόρτισης που αλλάζουν την αγορά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.