Αυτοκινηση

Ποιος θα μας μάθει να οδηγούμε ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Απ’ έξω τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν διαφέρουν δραστικά από τα συνηθισμένα που ξέρουμε. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε τις συνθήκες οδήγησης που τα διέπουν.

konstantinos-lemonis.jpg
Κωνσταντίνος Λεμονής
ΤΕΥΧΟΣ 847
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της οδήγησης και οι ιδιορρυθμίες, ειδικά για τα EV, που καλό είναι να γνωρίζετε.

Τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ελλάδα κατέχουν επί του παρόντος μικρό μερίδιο αγοράς λίγο πάνω από το 4%, ποσοστό που προορίζεται να αυξηθεί έντονα τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα και την τάση ενίσχυσης των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέσα από τη γενναία κρατική επιδότηση, αναμένεται αυτό το ποσοστό να αυξηθεί σημαντικά.

Κατά συνέπεια, όλο και περισσότεροι από εκείνους που μαθαίνουν να οδηγούν για να πάρουν το δίπλωμα σταδιακά θα το κάνουν και/ή με ηλεκτρικά οχήματα, τα δικά τους, των γονιών τους ή του εκπαιδευτή οδήγησης. Ποιες είναι οι μεγάλες διαφορές μεταξύ της οδήγησης σε ένα EV έναντι ενός αυτοκινήτου με βενζίνη ή ντίζελ;

Μέχρι στιγμής, τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της οδήγησης σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά της οδήγησης σε ένα αυτόματο. Υπάρχουν όμως άλλες ιδιορρυθμίες, ειδικά για τα EV, που καλό είναι να γνωρίζετε.

Ταχύτητες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των ηλεκτρικών οχημάτων έχει μία μόνο ταχύτητα και χωρίς φυσικά πεντάλ συμπλέκτη, πράγμα που σημαίνει ότι η οδηγική εμπειρία είναι παρόμοια με εκείνη ενός αυτοκινήτου με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτό παρουσιάζει αμέσως πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Η εκμάθηση οδήγησης σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο (και μάλιστα αυτόματο) είναι απλούστερη για τους υποψήφιους οδηγούς, καθώς δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την αλλαγή ταχύτητας και την εκκίνηση από στάση. Αυτό μπορεί να επιταχύνει μαζικά τη διαδικασία απόκτησης διπλώματος οδήγησης, δεδομένου ότι η εκμάθηση του ελέγχου συμπλέκτη μπορεί να πάρει έως και πέντε μαθήματα, αφήνοντας τον οδηγό να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των τομέων στους οποίους είναι πιο πιθανό να αποτύχει στην πρακτική δοκιμασία, όπως στη χρήση καθρεφτών ή στο παρκάρισμα.

Αίσθηση και διαχείριση ταχύτητας

Υπάρχουν διαφορές στην αίσθηση, επομένως κάποιος που μπορεί να έχει οδηγήσει βενζινοκίνητο αυτοκίνητο μερικές φορές μπορεί να μην είναι συνηθισμένος στην ομαλή, στιγμιαία επιτάχυνση ενός EV. Το σταμάτημα και η επιβράδυνση είναι ένα άλλο θέμα και το να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε το αναγεννητικό φρενάρισμα σε ένα ηλεκτρικό όχημα, ίσως χρειαστεί λίγη εξάσκηση. Ωστόσο εκεί που θα επιμείνουμε είναι το πώς παλιοί ή νέοι οδηγοί μπορούν να διαχειριστούν τις θηριώδεις ροπές των ηλεκτροκινητήρων και την αδιανόητη επιτάχυνση – στοιχεία που αν ανεξέλεγκτα «βγουν» στους δρόμους θα υπάρξει «τρόμος»… Προφανώς η λέξη αυτή είναι άβολη, πλην όμως συνομιλώντας με ιδιοκτήτες ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων δεν δυσκολεύτηκαν να εκφράσουν και οι ίδιοι τη δυσκολία για το πώς διαχειρίζεσαι τέτοιες επιταχύνσεις και τελικές. Διότι μπορεί να υπάρχει κόφτης στα 180 χλμ. για λόγους διατήρησης της αυτονομίας της μπαταρίας, αλλά τα χιλιόμετρα έρχονται πολύ γρήγορα… Άρα οι πωλητές στις εκθέσεις θα πρέπει να ενημερώνουν και να κατευθύνουν τους αγοραστές ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων να κάνουν εξειδικευμένα μαθήματα σε κάποια από τις σχολές που υπάρχουν και στη χώρα μας.

Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ισχύει στα ηλεκτρικά ό,τι και στα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Δηλαδή, σύνεση στο γκάζι. Στα ηλεκτροκίνητα δεν έχετε μόνο να μη «λυσσάτε» με το γκάζι γιατί η μπαταρία θα αδειάζει πιο γρήγορα, αλλά και να γνωρίζετε ότι η χρήση κλιματισμού κάθε είδους, ζέστης ή κρύου, «ροκανίζει» την αυτονομία του. Όπως και το βάρος που κουβαλάμε.

ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Φόρτιση

Επειδή τα πρατήρια καυσίμων είναι άφθονα, όσοι οδηγούν αυτοκίνητα με βενζίνη και ντίζελ δεν χρειάζεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για τον προγραμματισμό των ταξιδιών τους σχετικά με τις στάσεις για τροφοδοσία καυσίμων. Με τα δημόσια σημεία φόρτισης μπαταριών ωστόσο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι συγκριτικά λιγότερα και με δεδομένο ότι κάθε αυτοκίνητο χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο σε αυτά, πρέπει να μάθετε πώς να υπολογίζετε και να προβλέπετε την εμβέλεια της μπαταρίας, δηλαδή την αυτονομία του αυτοκινήτου σας, να εντοπίζετε κατάλληλους φορτιστές και να σχεδιάζετε ταξίδια προβλέποντας οτιδήποτε θα μπορούσε να σας απασχολήσει. Με την πάροδο του χρόνου θα βελτιώνεται φυσικά το δημόσιο δίκτυο φόρτισης, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά τα σημεία δεν θα έχουν άπειρες θέσεις φόρτισης ενώ μέσα στην εξίσωση πρέπει να βάλουμε και όσους αφήνουν τα αυτοκίνητά τους ανενόχλητοι μία ολόκληρη μέρα εκεί, στερώντας τη δυνατότητα να φορτίσει και κάποιος άλλος το αυτοκίνητό του.

Συντήρηση

Παρόλο που τα EV είναι πιο απλά στην οδήγηση, είτε οδηγείτε αυτοκίνητο που τροφοδοτείται από μπαταρίες, βενζίνη ή ντίζελ, σχεδόν όλα τα βασικά στοιχεία για να γίνετε καλός και ασφαλής οδηγός είναι τα ίδια. Η οδήγηση με ταχύτητα που είναι κατάλληλη για τις συνθήκες, η προσοχή των ευάλωτων χρηστών του δρόμου και η ιδιαίτερη προσοχή στους καθρέφτες σας είναι ζωτικής σημασίας, ανεξάρτητα από το είδος του αυτοκινήτου. Το ίδιο ισχύει και για να διατηρείτε το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση. Ακριβώς επειδή τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν σχετικά χαμηλή συντήρηση, οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν σε τι κατάσταση είναι π.χ. τα ελαστικά τους, οι υαλοκαθαριστήρες και η στάθμη του υγρού πλυσίματος, καθώς και να ελέγχεται περιοδικά το αυτοκίνητό τους από μηχανικό. Και επίσης να πούμε κάτι που δεν το ακούμε ή διαβάζουμε συχνά, ότι λόγω βάρους των μπαταριών στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα καλό είναι να αλλάζουμε τα ελαστικά αρκετά πιο νωρίς λόγω επιπλέον φθορών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ