Αυτοκινηση

Τα δύο πρώτα ελληνικά αυτοκίνητα απέκτησαν πινακίδες (εικόνες)

Η πορεία από την απόφαση μέχρι την πράξη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα δύο πρώτα ελληνικά αυτοκίνητα - Στα αριστερά το κίτρινο και στα δεξιά το λευκό
Τα δύο πρώτα ελληνικά αυτοκίνητα

Αυτά είναι τα δύο πρώτα ελληνικά αυτοκίνητα - Πώς από την απόφαση και το ΦΕΚ, απέκτησαν πινακίδες

Τα δύο πρώτα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα έλαβαν πινακίδες και αριθμούς κυκλοφορίας σε μία ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής. 

Τις πινακίδες έβαλαν στα δύο πρώτα αυτοκίνητα ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλο. 

Τα δύο πρώτα ελληνικά αυτοκίνητα: Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Πατούλης τοποθετούν τις πινακίδες
Τα δύο πρώτα ελληνικά αυτοκίνητα: Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Πατούλης τοποθετούν τις πινακίδες

Τα δύο πρώτα ελληνικά αυτοκίνητα στην τελετή απόδοσης πινακίδων

 

Τα δύο πρώτα ελληνικά αυτοκίνητα: Από την απόφαση, στην πράξη

Το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη του εγχειρήματος έγινε με την απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3134/2014), με την οποία δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το κανονιστικό πλαίσιο όπου καθορίστηκαν οι διαδικασίες και οι τεχνικές απαιτήσεις για την έγκριση κυκλοφορίας Μεμονωμένων Οχημάτων Ιδιαίτερης Κατασκευής (ΜΟΙΚ). Το 2016 υποβλήθηκε η πρώτη αίτηση από την «ΚΕΡΑΜΠΟΣ CARS MANUFACTURING IKE» για έκδοση μεμονωμένης έγκρισης επιβατικού οχήματος κατηγορίας Μ1 και εν τέλει, το 2021 προσδιορίστηκαν οι δασμοί και τα τέλη από την Τελωνειακή Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά την αναβάθμιση του Μηχανογραφικού Συστήματος του υπουργείου Μεταφορών, φέτος, έγιναν οι αναγκαίες προσαρμογές και εκδόθηκαν οι πρώτες άδειες κυκλοφορίας. 

 

Τα δύο πρώτα ελληνικά αυτοκίνητα: «Ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας»

«Το 2014 δημιουργήσαμε τη νομοθεσία για τα (ΜΟΙΚ), με σκοπό να ξεπεραστούν τα εμπόδια για τους Έλληνες κατασκευαστές αυτοκινήτων που είχαν ένα όραμα να δημιουργήσουν, αλλά δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν επενδύσεις μαζικής παραγωγής. Σήμερα έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε το πρώτο εγκεκριμένο και πιστοποιημένο ελληνικό αυτοκίνητο, στην κατασκευή του οποίου, μάλιστα, έχει πρωταγωνιστήσει μια καταξιωμένη εκπρόσωπος της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία να κρατήσουμε τους άξιους μηχανικούς και επιχειρηματίες στην Ελλάδα, αλλά και να προσελκύσουμε νέους από το εξωτερικό, αναβαθμίζοντας το θεσμικό πλαίσιο και την ποιότητα των υπηρεσιών μας, όπως συμβαίνει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που προωθούμε μαζί με τον Κώστα Καραμανλή. Πλέον, ένα σύνολο διαδικασιών όπως οι αντικαταστάσεις και οι ανανεώσεις αδειών οδήγησης διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά από τις Διευθύνσεις Μεταφορών των περιφερειών, που εφαρμόζουν τη νομοθεσία του υπουργείου», δήλωσε ο Μιχάλης Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:

«Αυτό είναι εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας της Κεντρικής Διοίκησης με τις περιφέρειες που βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη, περιορίζει τα διοικητικά βάρη, αλλά όπως είδαμε σήμερα, ανοίγει και νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα. Προτεραιότητά μας παραμένει η Οδική Ασφάλεια και σε αυτό το πλαίσιο έρχεται ο ανανεωμένος Κώδικάς Οδικής Κυκλοφορίας που θα είναι πιο ουσιαστικός και προσαρμοσμένος στα σημερινά δεδομένα».

Τα δύο πρώτα ελληνικά αυτοκίνητα: Κάλεσμα Πατούλη για επιχειρηματικές δράσεις στην Ελλάδα

«Σήμερα, με τον υφυπουργό Μεταφορών και φίλο Μιχάλη Παπαδόπουλο, βρεθήκαμε στον χώρο της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής για να βάλουμε συμβολικά τις πινακίδες στο πρώτο ελληνικό όχημα -και μάλιστα χειροποίητο- που βγαίνει στους δρόμους μετά από αρκετές δεκαετίες. Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για τη σημερινή αυτή συμβολική κίνηση, η οποία είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε με το υπουργείο Μεταφορών. Τα οχήματα για τα οποία εξέδωσε σήμερα τις πινακίδες η Περιφέρεια Αττικής είναι αποτέλεσμα μιας πολυετούς προσπάθειας, που συνδυάζει την καινοτομία, την κυκλική οικονομία και τη νεοφυή γυναικεία επιχειρηματικότητα – στοιχεία που αποτελούν βασικούς άξονες της αναπτυξιακής πολιτικής μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε:

«Απευθύνουμε πρόσκληση προς όλους τους Έλληνες να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση στη χώρα μας. Πλέον η Πολιτεία δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο, τις γόνιμες συνθήκες που αποτελούν προϋπόθεση, παράλληλα με την αρμονική συνεργασία των αρμόδιων φορέων, για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Στην εποχή της ψηφιοποίησης η Περιφέρεια Αττικής έχει δημιουργήσει όλα εκείνα τα εργαλεία ώστε να μην ταλαιπωρείται πλέον ο πολίτης, καθώς έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης με νέου τύπου και την έκδοση αντιγράφου αδείας λόγω φθοράς, κλοπής ή απώλειας.

» Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω πως για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής η οδική ασφάλεια, η προστασία της ζωής οδηγών και πεζών, αποτελεί μια από τις υψηλότερες προτεραιότητές μας και υλοποιούμε στοχευμένες δράσεις, όπως το ευρύ φάσμα ασφαλτοστρώσεων, οι οποίες μάλιστα πρόσφατα ξεκίνησαν και στη λεωφόρο Κηφισού. Μαζί θα κάνουμε την Αττική πρώτη περιφέρεια σε ασφάλεια».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ