Αυτοκινηση

26 συμβουλές για την ασφάλεια στην οδήγηση το καλοκαίρι

Κι ένα σωτήριο «κουτί»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 788
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
av-summer-3.jpg

Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση τους μήνες του καλοκαιριού και τι πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο του αυτοκινήτου

Του Κωνσταντίνου Λεμονή


1. Η ασφαλής οδήγηση αρχίζει και τελειώνει με τον οδηγό. Και με τη φροντίδα στο αυτοκίνητο.

2. Προγραμματίστε ένα σέρβις στο αυτοκίνητό σας, αν αυτό χρειάζεται. Μην το αφήνετε για τον χειμώνα. Έλεγχος στα ελαστικά και καθαριστικά υγρά για το παρμπρίζ, αναγκαία.

3. Η κίνηση το καλοκαίρι φεύγει από τις πόλεις και πάει στις Εθνικές Οδούς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Με δεδομένο ότι εκεί θα συναντήσετε οδηγούς που βγαίνουν σ’ αυτές μια φορά τον χρόνο, οπλιστείτε, κυρίως με υπομονή και συγκαταβατικότητα…

4. Η τοποθέτηση μπαγκαζιέρας στην οροφή, πρέπει να γίνεται με σχολαστική προσοχή και βέβαιες κινήσεις.

5. Οδηγώντας με 120 χλμ. την ώρα και με τοποθετημένες αποσκευές στη σχάρα οροφής, η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να αυξηθεί μέχρι 39%.

6. Η φόρτωση του πορτμπαγκάζ αποτελεί ευχάριστο «γρίφο»… Τα βαριά αντικείμενα τοποθετούνται χαμηλά, τα ελαφρύτερα πιο ψηλά. Και όλα στερεώνονται κατάλληλα.

7. Πριν βιαστείτε να «κοτσάρετε» ένα τροχόσπιτο στο αυτοκίνητό σας, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας.

8. Όσο κι αν σας φαίνεται υπερβολικό, το λευκό χρώμα του αυτοκινήτου παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή ατμόσφαιρα στην καμπίνα. Με τον ήλιο να καίει, όλοι θέλουμε λιγότερο καύσωνα στο εσωτερικό… Κάτι που δυστυχώς επιβαρύνουν τα σκούρα χρώματα.

9. Μην μπαίνετε με μαγιό σε δερμάτινα σαλόνια καλοκαιριάτικα… Ανοίξτε το αυτοκίνητο με προσοχή, δοκιμάστε με το χέρι σας πόσο καίει το κάθισμα, απλώστε μία πετσέτα και μετά καθίστε. Το έγκαυμα «καραδοκεί»…

10. Οι σαγιονάρες είναι για την άμμο και τα mules και οι πλατφόρμες για το βράδυ. Όχι για οδήγηση. Προτιμήστε ένα καλοκαιρινό μοκασίνι ή sneakers.

av-summer-2b.jpg

11. Καλές οι πόζες στα ανοιχτά αυτοκίνητα και τα SUV, βγάζουν διασκέδαση και τρέλα, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα να μετακινήστε σε αυτοκίνητο χωρίς να είστε δεμένοι σε κάθισμα…

12. Το air condition χρειάζεται συντήρηση και αλλαγή φίλτρου καμπίνας, ίσως και πάνω από δύο φορές τον χρόνο, ανάλογα με τη χρήση του. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

13. Οι άδειες πόλεις το καλοκαίρι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Η έλλειψη κίνησης στις πόλεις το καλοκαίρι «αποθρασύνει» και τους πεζούς που χαράσσουν δικές τους διαβάσεις… Προσοχή και στους πεζούς, λοιπόν.

14. Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει διζωνικό σύστημα κλιματισμού, τόσο το καλύτερο, αφού μπορείτε να οργανώσετε πού και πόσο δροσιά θέλετε να «στείλετε»…

15. Αν βρείτε σκιά, μην την αφήνετε. Ακόμα και αν χρειαστεί να περπατήσετε κάπως παραπάνω για να πάτε στην παραλία, στη δουλειά σας, στα καταστήματα, ή όπου. Τα υπόγεια πάρκινγκ, πάντως, κοστίζουν μεν, αλλά είναι σα να έχετε παρκάρει σε κελάρι!…

16. Τα cabrio αυτοκίνητα, με τις ακτίνες να μας διαπερνούν κάθετα, ίσως δεν είναι να τα ξεσκεπάζουμε καταμεσήμερο… Δείτε εναλλακτικά μία ρομαντική βραδινή βόλτα!

17.  Αν χρειαστεί, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας λίγο έξω από την παραλία… Το να θέλετε να παρκάρετε επάνω στο κύμα, πέρα από αγενής σκέψη είναι και εύκολος λόγος να κολλήσετε στην άμμο…

18. Η ασφαλής οδήγηση αρχίζει και τελειώνει με τον οδηγό. Κρατήστε το αυτό σαν ουσία.

19. Μείνετε νηφάλιοι όταν οδηγείτε. Πάμε πάλι: νηφάλιοι και συγκεντρωμένοι!

20. Προγραμματίστε το οποιοδήποτε ταξίδι σας και να είστε ρεαλιστές για τους εκτιμώμενους χρόνους των διαδρομών σας για να μη χρειαστεί να αγχωθείτε.

21. Μείνετε μακριά από το τηλέφωνό σας. Μην το χρησιμοποιείται εν ώρα οδήγησης.

22. Προσοχή στην ταχύτητα που αναπτύσσετε είτε στους αυτοκινητοδρόμους είτε σε επαρχιακό οδικό δίκτυο.

23. Προσπεράστε με προσοχή, συγκέντρωση και σβελτάδα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο από την έκθεσή σας στο αντίθετο ρεύμα.

24. Μπορεί να υπάρχει χαλάρωση στη διάθεση, αλλά καμία έκπτωση σε θέματα ασφάλειας στο αυτοκίνητο. Ζώνες όλοι εμπρός και πίσω. Μικροί και μεγάλοι.

25. Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια των καυτών περιόδων ο οδηγός να διατηρείται ενυδατωμένος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ενυδάτωσης μπορεί να προκαλέσει τόσα οδηγικά ατυχήματα όσο αυτά που επηρεάζονται από το αλκοόλ. Καθώς το σώμα χάνει υγρά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, χρειάζεται να αντικαθιστάτε περίπου 2-3 ​​λίτρα νερού καθημερινά.

26. Η μείωση της ταχύτητας και η αύξηση της εγρήγορσης κατά την οδήγηση σε επαρχιακούς –και κυρίως νησιωτικούς– δρόμους συνιστάται όλες τις εποχές του έτους, αλλά ιδιαίτερα το καλοκαίρι όπου γεμίζουν από παραθεριστές από κάθε χώρα.

Φαρμακείο - Το σωτήριο κουτί!

Καλή η φροντίδα του αυτοκινήτου, αλλά στις διακοπές μας πρέπει να προσέχουμε και εμάς και τους οικείους μας και τους φίλους μας! Γιατί τα απρόοπτα το καλοκαίρι δεν σπανίζουν. Πρωτίστως ανοίγουμε και ελέγχουμε τη χρηστικότητα του περιεχομένου του κουτιού πρώτων βοηθειών που υπάρχει στο πορτμπαγκάζ των αυτοκινήτων μας. Και… όπου κι αν επιλέξετε να πάτε για τις διακοπές σας, καλό είναι κατά την προετοιμασία σας να αφήσετε λίγο χώρο στα μπαγκάζια σας και για το φαρμακείο των διακοπών. Αυτό πρέπει να περιέχει: Οξυζενέ για τον καθαρισμό των πληγών, αντισηπτικό για τις πληγές ή τα τραύματα, αιμοστατικά σκευάσματα, ιωδιούχο διάλυμα για απολύμανση, βαμβάκι, γάζες, επιδέσμους, λευκοπλάστ, τσιρότα (hansaplast, traumaplast κ.ά.), οινόπνευμα για την απολύμανση αντικειμένων, θερμόμετρο, αντιπυρετικό, παυσίπονα, αλοιφή Fenistil, αντιαλλεργικά φάρμακα εάν απαιτείται, σπρέι ή στικ αμμωνίας για τα τσιμπήματα, εντομοαπωθητικό, παγοκύστες ή πετσέτες για κομπρέσες, ένεση κορτιζόνης, μάσκες, αντισηπτικά, κορτιζονούχα, κρέμα με αντιβίωση, αντισταμινικά δισκία. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ