Αυτοκινηση

Αποστολή στην Πορτογαλία: Οδηγήσαμε τη νέα Porsche Macan

Η παράδοση και η τεχνολογία, συναντούν το μέλλον των σπορ SUV

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
auto-kentriki.jpg

Τι είναι: H ανανεωμένη έκδοση του πολυτελούς «μικρού» SUV της Porsche του οποίου οι πωλήσεις έθεσαν νέα δεδομένα στην κατηγορία. Η γκάμα δεν διαθέτει κινητήρα diesel, ούτε υβριδική έκδοση, αλλά έχει νέο 2-λιτρο κινητήρα. Νέοι χρωματισμοί και πληρέστερος εξοπλισμός σε όλα τα επίπεδα. Διατηρεί την σπορ ταυτότητά της, και σε προβληματίζει να επιλέξεις μεταξύ ατέλειωτων χιλιομέτρων σε αυτοκινητοδρόμους, ή επαρχιακό δίκτυο για εντός και εκτός δρόμου διαδρομές.

auto_4.jpg

Human touch
Κράτησα από αυτή την εξαιρετική εμπειρία, την διάχυτη πολυτέλεια που σε αγκαλιάζει στο εσωτερικό της, την παντελή απουσία εξωτερικών ήχων στην καμπίνα των επιβατών, την εθιστική ποιότητα κύλισης, το σύστημα αντήχησης που φέρνει στο εσωτερικό το κροτάλισμα των κυλίνδρων και σε ξελογιάζει, τις εκτός δρόμου δυνατότητες, μια και παρά το ότι είναι μία classy κυρία στους αυτοκινητοδρόμους, δεν αντιστέκεται σε λασπωμένες και σκονισμένες επιφάνειες, που τις κατακτά με την δίκην ανθρώπινης προσωπικότητας, αδιαμφισβήτητες ικανότητές της. Ναι, δεν ήθελα να την αποχωριστώ… Τουλάχιστον όχι τόσο σύντομα. Κρατώ και τις στιγμές που η αγαπημένη μου μουσική διαγωνιζόταν τον ήχο των εξατμίσεων, αδύναμη να αποφασίσω ποιον επιλέγω, βλέποντας στο βάθος το φόντο του Ατλαντικού.

Γνωριμία
Βρισκόμαστε στη Λισσαβώνα για την παρουσίαση της ανανεωμένης Porsche Macan. Είναι μια ηλιόλουστη, ζεστή ημέρα στα ευρωπαϊκά παράλια του Ατλαντικού ωκεανού. Η άνοιξη στην Πορτογαλία ήρθε νωρίς φέτος και μαζί της η μοναδική ευκαιρία να οδηγήσουμε ένα πραγματικό success story της Porsche.

Tο ταξίδι μας ξεκινάει από την Santa Mariade Belèm με μία 3-λιτρη V6 turbo, Night Blue Metallic Macan S, 354 ίππων, με μέγιστη ταχύτητα τα 254 χλμ/ώρα και επιτάχυνση 0-100 σε 5.3 δευτερόλεπτα.

Ο πρώτος μας προορισμός είναι το Casa Palmela, για να φτάσουμε όμως εκεί διαπιστώσαμε τις επιδόσεις της σε μία μαγευτική διαδρομή, μέσα από το Sao Laurenço. Μετά από μια ανάβαση με πολλές στροφές, κατακλυσμένη από πολλούς ποδηλάτες, παρκάραμε τη Macan και βγήκαμε να απολαύσουμε τη θέα και να μυρίσουμε τον ωκεανό.

auto_7.jpg

Design - Tech
|Το καινούργιο εσωτερικό της όσο και η εξωτερική της εμφάνιση προσφέρει ένα ισορροπημένο και ταυτόχρονα καλαίσθητο αμάλγαμα άνεσης, πολυτέλειας και μοντερνισμού. Οι βελτιώσεις ουσιαστικές, στο πνεύμα της ανανέωσης.

Η όλη σχεδιαστική εικόνα έχει γίνει πιο δυναμική συνολικά. Δεσπόζει η χαρακτηριστική δέσμη φωτός στο πίσω μέρος της, που συνδέει τα δύο μεγάλα φωτιστικά σώματα. Η δε μακ(ρ)άν πιο επιβλητική της μπροστινή όψη δένει με έναν αρμονικό τρόπο τον πολύπλευρο χαρακτήρα της.

Στο εσωτερικό, συναντούμε τη νέα εταιρική αρχιτεκτονική της Porsche. Τα αναλογικά όργανα αντικαθίστανται από οθόνη TFT 4,8 ιντσών, ενώ η κεντρική οθόνη αφής 10,9 ιντσών της Porsche είναι πλέον υπεύθυνη για όλες τις λειτουργίες πληροφοριών, πλοήγησης και ψυχαγωγίας.

Η εφαρμογή Porsche Connect σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε τον προτιμώμενο προορισμό σας και να τον στείλετε στο Macan σας, ενώ ψάχνετε για έναν άδειο χώρο στάθμευσης.

Επίσης, εσωτερικά οι αλλαγές την έφεραν ακόμα πιο κοντά στον οδηγό, δίνοντας έμφαση στη συνδεσιμότητα και την ασφάλεια. Τα συστήματα Lane change assist, Lane keeping assist, Traffic jam assist και Connect Plus εξασφαλίζουν όχι μόνο ένα πιο ασφαλές και ξεκούραστο ταξίδι, ακόμα και εάν αυτό είναι σε καθημερινό επίπεδο στη δουλειά, αλλά και την υπενθύμιση ότι η Macan προσαρμόζεται άψογα στις ανάγκες του οδηγού της.

auto_5.jpg

Οι επιβαίνοντες έχουν στην διάθεσή τους για τις αποσκευές τους 500 λίτρα στο πορτμπαγκάζ, τιμή που με τα πίσω καθίσματα κεκλιμένα φθάνει τα 1.500 λίτρα.

Στην «καρδιά»!
Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι. Η νέα επιλογή των κινητήρων που τοποθετούνται στην Macan δείχνει και την τάση της εποχής μας. Άλλωστε, η Porsche, δεν μπορεί, παρά να πρωτοπορεί.

Αρχικά, οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο κινητήρες που ξεκινούν με την Macan entry level model, η οποία χρησιμοποιεί υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα τετρακύλινδρο 2.0 λίτρων, η ισχύς του οποίου είναι 245 ίπποι, κατά τι μικρότερη από ό, τι στο προηγούμενο μοντέλο, αφού όπως ενημερωθήκαμε, έχει προστεθεί ένα φίλτρο σωματιδίων για τη μείωση των εκπομπών. Παρά το γεγονός ότι το Macan ζυγίζει σχεδόν 1.900 κιλά, η απόδοση είναι εύκολα αντιληπτή, πράγμα που εξηγεί και η τιμή των 6.5 δευτερολέπτων που απαιτούνται για να καλυφθεί η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ ώρα, με το προαιρετικό πακέτο Sport Chrono.

auto_8.jpg

Η ιπποδύναμη και η ροπή των 370 Nm περνάει και στους τέσσερις τροχούς χάρη στο σύστημα τερακίνησης Porsche Traction Management (PTM), μέσω του εξελιγμένου από την Porsche, αυτόματου PDK κιβωτίου 7 σχέσεων διπλού συμπλέκτη.

Όσοι επιθυμούν κάτι πιο exciting, θα πρέπει να δουν την έκδοση Macan S με τον 3.0 V6 κινητήρα βενζίνης, που αποδίδει 354 ίππους και επιταχύνει από 0-100 χλμ/ώρα σε 5,3 δευτερόλεπτα.

Το Sport Response κουμπί, δανεισμένο απο την 918 Spider, επιτρέπει στον οδηγό να έχει έξτρα ιπποδύναμη για 20 δευτερόλεπτα για να την έχει διαθέσιμη τη μέγιστη ιπποδύναμη όταν την χρειαστεί (λ.χ. προσπεράσεις, fun to drive…)

Οι διαθέσιμες ζάντες είναι από 18’’ (στάνταρ), έως προαιρετικά τις 21’’.

auto_3.jpg

Οι τιμές
Οι τιμές των Porsche Macan αρχίζουν από τις 86.000 ευρώ για την έκδοση Macan 2.0 και από τις 96.700 ευρώ για την Macan S.     

Τι μας έμεινε
Τόσο σαν οδηγός όσο και σαν επιβάτης βιώνεις την απόλυτη ευχαρίστηση του να είσαι μέρος της οικογένειας Porsche. Και τι σημαίνει αυτό; Επιδόσεις, προσοχή στη λεπτομέρια, πολυτέλεια, κομψότητα, επιλογές.

auto_2.jpg

Με την ίδια χάρη και ευκολία ήταν ικανή να εναλλάσσεται μεταξύ ενός SUV αυτοκινήτου φτιαγμένο για μεγάλα ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο, ενός άγριου 4κίνητου σε off-road συνθήκες, και τέλος ενός ναζιάρικου και ευέλικτου σπορ οχήματος το οποίο σε προκαλεί να παίξεις μαζί του σε υψηλές ταχύτητες και απότομες στροφές με απόλυτη όμως αίσθηση ασφάλειας και ανταπόκρισης.

Όταν βρίσκεσαι μέσα σε αυτή δεν μπορείς παρά να χαζέψεις την πολυτέλεια και κομψότητά της: τα διάτρητα δερμάτινα καθίσματα που αναπνέουν, τη suede δερμάτινη επένδυση στο εσωτερικό της καμπίνας, το GT sport τιμόνι της 911, κ.ά.

auto_6.jpg

Επιγραμματικά
Με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και το DNA της, η Macan στις διαδρομές που μοιραστήκαμε μαζί της, ανέδειξε τόσο τη σπορ προσωπικότητά της, όσο και την SUV πτυχή της.

Για την εικόνα της; Ας μιλήσει η ίδια η Porsche: «Για εμάς, η αισθητική δεν είναι απλώς επιφανειακή. Αλλά πάντα μια έκφραση της προσωπικότητάς μας»…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ