Αυτοκινηση

Adrenaline heritage! Porsche. What a brand!

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 591
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330784-684777.jpg

Tι καλύτερη κληρονομιά θα μπορούσε να περιμένει κάποιος από το να «ψηλαφεί» ένα καθημερινό αυτοκίνητο, γνωρίζοντας ότι περικλείει αγωνιστική ιστορία δεκαετιών; Γιατί η σχέση της Porsche με του αγώνες είναι σχέση ζωής! Απλά. 

Το DNA της μάρκας σμιλεύτηκε και πήρε τη σημερινή του μορφή, την οποία αναμένεται με την ίδια επιτυχία να μεταλαμπαδεύσει και στο μέλλον, μέσα από κάθε είδους σχέση με το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Και αυτή η σχέση ζωής δεν περνάει στα «ψιλά» της καθημερινότητας στο εργοστάσιο. Αποτελεί διαρκή επαφή, σχέση και έμπνευση. 

Έτσι, κάθε άλλο παρά ευκαιριακή ήταν και η εντυπωσιακή έκδοση της Porsche, σχετική με την επιτυχία της μάρκας στο μνημειώδη αγώνα των 24 Ωρών στο Λε Μαν της Γαλλίας.

Με το αστέρι του κινηματογράφου, τον Αμερικανό Brad Pitt να δίνει την επίσημη έναρξη του αγώνα αντοχής 24 Hours Le Mans, το τέλος του ήταν απολύτως ταιριαστό με ένα δραματικό σενάριο του Χόλιγουντ, με την Porsche να κερδίζει τη νίκη σχεδόν στο νήμα με δραματικό τρόπο. 

Οι αγώνες, όμως, είναι απρόβλεπτοι. Και η καταστροφή από τη δόξα απέχει συχνά ελάχιστα. Όπως τα 5΄ που χρειάστηκαν στον τερματισμό για να δώσουν τη νίκη στο πρωτότυπο Porsche 919 Hybrid με τον Νιλ Γιανί στο κόκπιτ. Ήταν η 18η νίκη της Porsche στην ιστορία του Le Man, ενός από τους τρεις καλύτερους από κάθε άποψη αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο. 

«Transfer»

Πώς όμως περνάμε «από την αγωνιστική οδήγηση» στους δρόμους με τα μοντέλα της Porsche που χρησιμοποιούν τους δίλιτρους κινητήρες; Η απάντηση είναι... «εύκολα»! Γιατί με τόση τεχνολογία στο ενεργητικό της μπορεί να προσφέρει τα αγαθά της τεχνογνωσίας στο αγοραστικό κοινό, κάνοντάς το κοινωνό μιας λαμπρής πορείας στον χώρο της αυτοκίνησης.

Η τέταρτη, νέας εξέλιξης γενιά της Porsche 718 Cayman, του σπορ coupé με τον κινητήρα στο κέντρο, διαθέτει πιο εντυπωσιακή, αθλητική και αποδοτική εμφάνιση. Για πρώτη φορά η έκδοση με τη σκληρή οροφή διατίθεται σε τιμή χαμηλότερη απ’ ό,τι η έκδοση roadster – όπως γίνεται και με τα μοντέλα 911. Η τιμή της 718 Cayman ξεκινά από €51.623 στη Γερμανία, ενώ η 718 Cayman S κοστίζει από €64.118, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και των ειδικών χαρακτηριστικών χώρας. 

Οι ίδιοι νέοι τετρακύλινδροι κινητήρες μπόξερ με υπερτροφοδότηση που διαθέτει η 718 Boxster χρησιμοποιούνται και στην 718 Cayman. Έτσι, για πρώτη φορά το coupé και το roadster έχουν κινητήρα ίδιας απόδοσης. Η εισαγωγική έκδοση ξεκινά με ισχύ 300 ίππων και κυβισμό δύο λίτρων, ιπποδύναμη που αντιστοιχεί σε αύξηση ισχύος κατά 25 ίππους σε σύγκριση με το προηγούμενα μοντέλο, ενώ η κατανάλωση καυσίμου κατά NEDC είναι 8,1 έως 5,7 λίτρα ανά 100 χλμ. 

718 Boxster και 718 Cayman, αυτά θα είναι τα νέα ονόματα των δίπορτων σπορ αυτοκινήτων με τον κινητήρα στο κέντρο που θα παρουσιάσει στην αγορά η Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, μπαίνοντας στο έτος μοντέλου 2016. Ο αριθμός 718 που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η κατασκευάστρια αυτοκινήτων της Στουτγάρδης παραπέμπει στο πρωτοποριακό σπορ αυτοκίνητο αυτού του τύπου που κυκλοφόρησε το 1957 και σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία σε φημισμένους αγώνες αυτοκινήτου. Η 718 Boxster και η 718 Cayman έχουν να επιδείξουν περισσότερες ομοιότητες, τόσο εμφανισιακά όσο και τεχνολογικά. 

Παράλληλα, η Porsche επεκτείνει την γκάμα των compact SUV που διαθέτει στην αγορά με την προσθήκη του νέου εισαγωγικού μοντέλου της Macan. Ο τετρακύλινδρος κινητήρας τούρμπο προσαρμόστηκε ειδικά για το συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο αποτελεί το σπορ αυτοκίνητο της κατηγορίας των SUV. Ο υπερτροφοδοτούμενος δίλιτρος κινητήρας της Macan αποδίδει 252 ίππους από τις 5.000 έως τις 6.800 σ.α.λ., ενώ, όπως και σε όλες τις Macan, στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται το επτατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη PDK. Έτσι, η Macan προσφέρει εντυπωσιακές επιταχύνσεις: φτάνει τα 100 χλμ./ώρα σε 6,7 δευτερόλεπτα, ενώ με το προαιρετικό πακέτο εξοπλισμού Sport Chrono ο χρόνος αυτός μειώνεται στα 6,5 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 229 χλμ./ώρα. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση καυσίμου, η Macan αποδεικνύεται πολύ αποδοτική: Ανάλογα με τον επιλεγμένο συνδυασμό ζαντών και ελαστικών, η Macan καταναλώνει από 7,4 λ./100 χλμ. έως 7,2 λ./100 χλμ. κατά NEDC. 

Τμήμα της εντυπωσιακής έντυπης επετειακής έκδοσης της Porsche. Ο ελβετός οδηγός Neel Jani με την Porsche Νο 2 προσφέρει την πιο δραματική από τις 18 νίκες της Porshe στην 84χρονη ιστορία των 24 Ωρών του Λε Μαν. Ίσως η φωτογραφία της δεκαετίας και σίγουρα μία από τις πλέον χαρακτηριστικές όλων των εποχών σε αγώνες αυτοκινήτου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ