Αυτοκινηση

Suzuki Vitara 1.6D 4WD

Το παγκόσμιο κόμπακτ SUV της Suzuki

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
133443-303722.jpg

Τι είναι

> Το παγκόσμιο κόμπακτ SUV της Suzuki

> Περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα μετά την κυκλοφορία του πρώτου μοντέλου, η κληρονομιά του Vitara ενσωματώνεται σε μία φρέσκια SUV (sport-utility-vehicle) έκδοση.

Ξεχωρίζει για

> Το ότι είναι νέο σε όλα: σε διαστάσεις, σε αισθητική, σε τεχνολογίες.

> Το ότι πιστό στο πνεύμα της εποχής διατίθεται τόσο σε δικίνητη όσο και τετρακίνητη έκδοση

image

Silicon Valley

> Στο αναβαθμισμένο και πρακτικό εσωτερικό, ξεχωρίζουμε το ηχοσύστημα πολλαπλών πληροφοριών με οθόνη αφής 7 ιντσών (που επιτρέπει τον εύκολο χειρισμό, ακόμα και αν ο χρήστης φοράει γάντια) και δυνατότητα σύνδεσης συμβατού smartphone, κάμερα οπισθοπορείας και σύστημα πλοήγησης.

Safety First

> Σημαντικός είναι όμως και ο τεχνολογικός εξοπλισμός του νέου Vitara, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την πρόβλεψη και την αποφυγή πιθανού ατυχήματος. Έτσι έχουμε το:

> Σύστημα Radar Brake Support που χρησιμοποιεί ένα υπερευαίσθητο ραντάρ εντοπισμού του εμπρόσθιου οχήματος, για να αποτρέψει ή να μετριάσει την πιθανότητα σύγκρουσης,, Σύστημα προειδοποίησης φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, Σύστημα ελέγχου κατάβασης (Hill Descent Control), το σύστημα ελέγχου κατάβασης (Hill Descent Control), που ενεργοποιεί αυτόματα το φρένο και διατηρεί το όχημα σε προδιαγεγραμμένες χαμηλές ταχύτητες κατά τη διάρκεια κατάβασης και τέλος το σύστημα ελέγχου σε ανηφόρες (Hill Hold), που διευκολύνει την εκκίνηση σε ανωφέρειες.

> Επίσης σύστημα Adaptive Cruise Control (ΑCC), το οποίο επιτρέπει στο αυτοκίνητο να ταξιδεύει σταθερά με άνεση και ασφάλεια.

image

Κινείται

> Το Vitara της δοκιμής μας παίρνει κίνηση από τον πετρελαιοκινητήρα D16AA, 1,6 λίτρων

> Αποδίδει 120 ίππους στις 3.750 σ.α.λ. ενώ η ροπή του φθάνει τα 320 Nm στις 1.750 σ.α.λ.

> Συνδυάζεται δε με ένα χειροκίνητο 6 σχέσεων, καταναλώνει 4,2 lt/100 χλμ, ενώ η ρύποι CO2 είναι 11 γρμ/χλμ.

> Στον πετρελαιοκινητήρα, το νέο σύστημα επανακυκλοφορίας καυσαερίων (EGR) σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο turbo μεταβλητής γεωμετρίας (VGT), δίνουν τη δυνατότητα για απόδοση πλούσια σε δύναμη και ροπή, μαζί με χαμηλές εκπομπές ρύπων και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

> Η κίνηση μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς μέσω του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου, συστήματος τετρακίνησης All Grip

Στρίβει

> Οι εμπρός τροχοί χρησιμοποιούν γόνατα MacPherson-strut. Το σχήμα των κάτω ψαλιδιών όπως επίσης και το πλαίσιο της ανάρτησης έχει επανασχεδιαστεί, ενώ τα βελτιωμένα γόνατα προσφέρουν αυξημένη ακαμψία και οδηγική σταθερότητα. Οι πίσω τροχοί χρησιμοποιούν ημιάκαμπτο άξονα, ο σχεδιασμός του οποίου ευνοεί την αυξημένη ακαμψία αλλά και την άνεση. Σε κάθε περίπτωση η εκτός δρόμου οδήγηση είναι πραγματικά απολαυστική.

image

Χωράει

> Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 375 λίτρα με τα πίσω καθίσματα σε όρθια θέση.

> Τόσο τα πίσω καθίσματα, όσο και το διαχωριστικό του χώρου αποσκευών μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Κοστίζει

> Το μοντέλο Suzuki Vitara 1,6L DDiS AllGrip από 26.930 ευρώ

image

Κάτι άλλο;

> Το All Grip διαθέτει τέσσερα προγράμματα λειτουργίας («Auto», «Sport», «Snow» και «Lock») και μέσω αυτών, ο οδηγός μπορεί να επιλέγει το κατάλληλο κάθε φορά, μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη που βρίσκεται πίσω από τον μοχλό ταχυτήτων, μεταξύ των εμπρός καθισμάτων. Έτσι, ανάλογα με την επιλογή, το σύστημα τετρακίνησης στέλνει τη ροπή στους τροχούς που έχουν την καλύτερη πρόσφυση κάθε φορά.

> Το σχεδιασμένο από την αρχή νέο Vitara βασίζεται στο πλαίσιο του SX4 S-Cross, και οι κοντοί πρόβολοι σε συνδυασμό με τα 18,5 εκατοστά από το έδαφος, σου δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσεις να κάνεις πραγματικότητα τις εκτός δρόμου διαδρομές.

Προβληματίζει

> Στις μεγάλες ταχύτητες η ηχομόνωση

image


FAST LANE

Opel

image

Ένα εξαιρετικό μίγμα ευελιξίας και άνεσης χαρακτηρίζει το Opel Zafira ήδη από το 1999 που η εταιρία λανσάρισε το επαναστατικό ενσωματωμένο, 7θέσιο σύστημα καθισμάτων στην κατηγορία συμπαγών πολυμορφικών. Από τότε, η Opel έχει πουλήσει περίπου 2,7 εκατομμύρια Zafira, κυρίως σε οικογένειες και επαγγελματίες που χρειάζονται ένα ευρύχωρο και ευέλικτο όχημα για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με υψηλά επίπεδα άνεσης.

Το νέο Zafira – ήδη διαθέσιμο για παραγγελία με παράδοση από το Σεπτέμβριο – «κουβαλάει» τις διάσημες αρετές των προκατόχων του, όπως το σύστημα καθισμάτων Flex7, τα εργονομικά πιστοποιημένα εμπρός καθίσματα AGR, το σύστημα μεταφοράς ποδηλάτων FlexFix ή το σύστημα προσαρμοζόμενης απόσβεσης FlexRide – αλλά και με μία ελκυστική, νέα σχεδίαση εξωτερικού και εσωτερικού που τονίζει το ευρύχωρο περιβάλλον και τις εξαιρετικές δυνατότητες συνδεσιμότητας. Ανάλογα με την τελική συσκευή, η τελευταία γενιά συστημάτων infotainment Opel IntelliLink είναι συμβατή με Apple CarPlay και Android Auto. Η υπηρεσία προσωπικής υποστήριξης και συνδεσιμότητας Opel OnStar, που διατίθεται στάνταρ ή προαιρετικά ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού μετατρέπει το νέο Zafira σε ένα κινητό 4G/LTE Wi-Fi για τον οδηγό, τους φίλους και την οικογένεια1. Και για πρώτη φορά σε αυτή την κατηγορία, η Opel προσφέρει προαιρετικά την τελευταία γενιά του συστήματος φωτισμού Adaptive Forward Lighting AFL με τεχνολογία LED προαιρετικά. Όλα αυτά μεταμορφώνουν το νέο Zafira σε ένα άνετο «σαλόνι σε τροχούς» για τον οδηγό και τους επιβάτες.

Οι μελλοντικοί αγοραστές του Zafira μπορούν επίσης να επιλέξουν από μία μεγάλη γκάμα κινητήρων, αφού είναι το μοναδικό όχημα στην κατηγορία του που προσφέρει όλο το φάσμα κινητήριων συνόλων και συγκεκριμένα σύνολα βενζίνης, diesel, LPG και CNG με ισχύ από 120 έως 200 ίππους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ