Life

888: Ο αριθμός με τις περισσότερες καμπύλες

Το τεύχος 888 της Athens Voice κυκλοφόρησε – Τι φέρνει στο νου το νούμερο αυτό;

70031036_10218275323611237_5952000098664710144_o_1.jpg
Παναγιώτης Μπρίμπος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
888: Ο αριθμός με τις περισσότερες καμπύλες
© Peter Dazeley

Ο αριθμός 888 - Τα τρία οκτάρια ή οχτάρια, οι αναφορές στην καθημερινότητα και οι συνειρμοί που δημιουργούν

Σα μεθυσμένη ζεϊμπεκιά ή αλλόκοτη χορευτική φιγούρα κανονική ή παραπαίουσα, που παραπέμπει σε άσκηση φυσικοθεραπείας, αφού στο σύνολο η βάδιση σε οχτάρια, βελτιώνει τη δυναμική ισορροπία των ηλικιωμένων, και είναι μέρος του ασκησιολογίου «Otago», για την πρόληψη των πτώσεων, ώστε να μην καταλήξουν ραμολί.

Τελικά είναι καλό να «κάνεις οχτάρια» οδηγώντας ή παραπατώντας, χορεύοντας ή περπατώντας επί τούτου σε βηματισμό που θυμίζει τον αριθμό 8;  Σίγουρα θα την ακούσεις: «Ίσιωσε!!!» εκτός αν πρόκειται για μεθύσι, ίλιγγο ή μια επιτηδευμένη κίνηση που μπορεί να έχει και δυσάρεστα αποτελέσματα.

Όμως υπάρχει και η έκφραση της νεοαργκό «χτύπησα οχτάρια» όπως διαβάζουμε στο «Λεξικό του Γ.Β. Κάτου- Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας», που σημαίνει κατενθουσιάστηκα , με έπιασε μια έξαλλη χαρά  και βλέπεις το άτομο να τρέχει ξέφρενα- ευχαριστημένα δε, πάνω σ’ ένα ζωγραφισμένο οχτώ, με τα χέρια  απλωμένα στα πλάγια σαν φτερούγες αεροπλάνου.

Μου έχει συμβεί και εμένα μετά από οχτώ διαφορετικά ποτά ή οχτώ μπύρες συνεχόμενα, να τρέχω ξημερώματα πάνω στις γραμμές του τραμ στην Παραλιακή ή να με κουβαλάνε σηκωτό οχτώ (συμμαθητές)  μετά την κραιπάλη μιας εξόδου, στην πενθήμερη της Τρίτης Λυκείου, στην Κέρκυρα, το 1988.

Ο αριθμός οκτώ φαίνεται να είναι ο πιο ολοκληρωμένος μονοψήφιος καθώς αποτελείται από δύο κλειστές καμπύλες που λόγω της συμμετρίας τους, μοιάζουν με τέσσερις.

Και τι συμβαίνει όταν βλέπουμε καμπύλες ή κούρμπες αν επηρεαστούμε από την Γαλλική;

Καταρχήν όλα στηρίζονται στη τεθλασμένη γραμμή. Ευθείες στη «γιορτή» μας δε χωρούν. Μιλάμε για τόξα κύκλου, υπερβολές και παραβολές.

Πλούσια τα ελέη λέμε,  σε ένα μπαμπάτσικο καρβέλι ψωμί ή μια λαχταριστή τούρτα, αλλά γενικώς και στις ανακαλύψεις που ήρθαν από τις καμπύλες, όπως τον τροχό ή τους δίσκους (LP, CD, κ.λπ.).

Οι καμπύλες έφεραν την ανάπτυξη, και σε οικονομικούς δείκτες την μέτρηση της ευμάρειας (ίσως και με το σχήμα και μέγεθος της κοιλιάς- όπως μας έλεγε ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο), την εξέλιξη της ζωής (καμπύλες ανάπτυξης που συγκρίνουν βάρος, ύψος, σωματομετρία με τις μέσες τιμές παιδιών ίδιας ηλικίας και φύλου), αλλά και την ιατρική παρακολούθηση (καμπύλη ζαχάρου) ή την γραμμή που παρουσιάζει σε μια γραφική παράσταση τις τιμές που παίρνει ένα μέγεθος σε συνάρτηση με ένα άλλο.

888: Τα τρία οχτάρια και μερικές σκέψεις για τον αριθμό που σχηματίζουν

1. Τα σημεία του γυναικείου σώματος που έχουν έντονη καμπυλότητα. Είναι γυναίκα με πλούσιες καμπύλες, λέμε.

Οι καμπύλες θεωρούνται ένα ερωτικό ελιξήριο μιας αέναης πηγής σεροτονίνης, καθώς όσο και αν τα καλλίγραμμα και αδύνατα μοντέλα επηρέαζαν  το γαρ πολύ του έρωτος κάποτε, στην πράξη αποδείχθηκε μύθος εφόσον ως επί το πλείστον, παρέμεναν μια φαντασίωση.

Άλλωστε έρευνες επιστημόνων, απέδειξαν πώς οι προσλαμβάνουσες  όσων έβλεπαν ασταμάτητα τηλεόραση προτιμούσαν τις πιο λεπτές σιλουέτες. Όσοι απείχαν όμως από την παρακολούθηση της τηλεόρασης, δήλωσαν πως βρίσκουν θελκτικότερα τα γυναικεία κορμιά με τις καμπύλες τους.

Τα αποτελέσματα των ειδικών σε ένα τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου UNAM, στο Μεξικό, έδειξαν ότι οι άντρες που είναι παντρεμένοι ή έχουν σχέση με γυναίκες που «έχουν τα πιασίματά τους» είναι 10 φορές πιο ευτυχισμένοι απ’ αυτούς που προτιμούν γυναίκες που αποφεύγουν να τρώνε όλο τους το φαγητό, προκειμένου να διατηρήσουν μια λεπτή σιλουέτα.

Πολλές φορές μάλιστα γυναίκες και άντρες λειτουργούν σαν δράση / αντίδραση στο τι θέλουν.

Αυτό βέβαια που είναι κοινό μυστικό είναι ότι οι γυναίκες με καμπύλες τα δίνουν όλα στην… κρεβατοκάμαρα!

Είναι κοινώς το αρχέτυπο της κλασικής ομορφιάς και το υποσυνείδητο που καθορίζεται από το motto : «τα πάχη μου, τα κάλλη μου».

Τα τελευταία χρόνια πάντως, όλο και περισσότερες γυναίκες στα social media ανεβάζουν φωτογραφίες με  τις καμπύλες τους, ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα.

2. Τα πρακτικά και σωτήρια οχτάρια.

Στα είδη ορειβασίας και αναρρίχησης υπάρχουν μικρά αλλά σωτήρια μεταλλικά αντικείμενα (ειδικά οχτάρια καταβατήρες & ασφαλιστήρια) που βοηθούν να κρατούν γερά τα σχοινιά, στην δράση αλλά και στην διάσωση αν χρειαστεί.

3. Τα ειδικά λάστιχα γυμναστικής που ξεπερνούν το απλό χούλα χουπ, εξασκώντας πιο αποτελεσματικά στήθος, μπράτσα, μηρούς, κοιλιακούς κ.λ.π.

4. Τα τραπουλόχαρτα που έχουν τον αριθμό οχτώ με τα αντίστοιχα διακριτικά της ομάδας τους (καρό, σπαθί, κούπα, μπαστούνι). Ειδικά στο καρό άλλο ένα οκτάρι σχηματίζεται στο κέντρο των ρόμβων / διαμαντιών στο συγκεκριμένο τραπουλόχαρτο.

5. Τις εξετάσεις οδήγησης, όπου ζητείται κλασσικά από τον οδηγό να κάνει οχτάρια.

6. Τα τρία οχτάρια, ένα παλιότερο εργατικό σύνθημα ενάντια στο εξαντλητικό ωράριο. Το σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ψυχαγωγία» που κατακτήθηκε με πολλούς αγώνες και μεγάλο κόστος, ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές, που δυστυχώς όλο και ξανασυζητιέται. Κάτι αντίστοιχο συνιστούν βέβαια και οι ειδικοί ψυχολόγοι για να υπάρχει ισορροπία στην καθημερινό μας 24ωρο.

7. Το οχτάρι ως μέσον.

Στον στρατό - ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες- ταυτίζουν τη λέξη οχτάρι με το μέσον. Κυρίως βάζεις οχτάρι για να έχεις συχνά εξόδους, άδειες ή και καλή μεταχείριση. Το οχτάρι επικράτησε  από το ότι η στολή υπ’ αριθμόν οχτώ είναι η επιβλητική επίσημη στολή των στρατιωτικών και όταν στις εορταστικές εκδηλώσεις τους έβλεπαν οι απλοί στρατιώτες θεωρούνταν -εφόσον κατάφερναν να έρθουν σε επαφή μαζί τους- το αποκούμπι για την αίσια συνέχιση της θητείας τους.

8. Τη βαθμολογία σε Πανεπιστήμιο ή ριάλιτι σόου.

Στις βαθμολογίες των πανεπιστημίων και των ριάλιτι είναι ο πιο χαμηλός ικανοποιητικός βαθμός. Π.χ. «Πήρε ένα οχτώ», «από μένα είναι οκτώ» κ.ο.κ.

9. Τα μαστόρια που ψάχνουν τα κλειδιά για να στρίψουν μια βίδα ή τα καρφιά σε τυποποιημένα μεγέθη όπως και στην τυπογραφία να βάλουν γράμματα οχτάρια.

10. Το 8 που όταν ξαπλώνει γίνεται άπειρο…

Ο αριθμός 8 συνδέεται με τον πλανήτη Ερμή που συμβολίζει τον τρόπο που επικοινωνούμε και γενικά ότι αντιλαμβανόμαστε.  Ο αριθμός 8 όταν δεν είναι κάθετος (όρθιος), αλλά είναι οριζόντιος (ξαπλωμένος), αποκτά την έννοια του απείρου. Δηλαδή δεν έχει τέλος (πέρας). Πράγματι στην απεραντοσύνη του σύμπαντος οι καμπύλες θα έρχονται, θα παρέρχονται και θα ξανάρχονται αενάως.

11. Τα οχτάρια και η τύχη.

Πλέον διάφορα καζίνο ή τυχερά παιχνίδια έχουν ξεπεράσει στα φρουτάκια το 777 και ονομάζονται 888. Ο αριθμός 888 συνδέεται όντως με καλοτυχία και επιτυχία, ειδικά στα οικονομικά. Οι Κινέζοι τον θεωρούν τον αριθμό της άπειρης αφθονίας.

12. 666 VS 888.

Αν ο αριθμός 666 θεωρείται ο αριθμός του Αντίχριστου, ο αριθμός 888 είναι ο αριθμός του Ιησού Χριστού. Η λέξη ΙΗΣΟΥΣ  αριθμολογικά μας δίνει άθροισμα 888. (Ι 10 + Η 8 + Σ 200 + Ο 70 + Υ 400 + Σ 200 = 888 ).

Γενικά αναφέρεται ως ένας θεϊκός αριθμός, που ορισμένοι τον χρησιμοποιούν για να αποτάσσουν τον ξαποδώ και τον θεωρούν -κυρίως Ζηλωτές χριστιανοί- ευλογημένο για κάθε χρήση.

Όσο και αν προσπαθήσω θα σκεφτώ και άλλα τόσα, όμως το αίτημα για να επικρατήσει το 888 στο μέλλον είναι την επόμενη χρονιά να φτάσει στα 888 ευρώ ο κατώτατος μισθός, ο ΟΠΑΠ να προωθήσει το Προπογκόλ, αφού είναι το μοναδικό παιχνίδι που κερδίζει στην πρώτη κύρια κατηγορία το οχτάρι και η Περιφέρεια Αττικής να αλλάξει την αριθμοδοσία σε κεντρικές λεωφόρους όπως την Βουλιαγμένης, την Μεσογείων και την Γρηγορίου Λαμπράκη στο Κερατσίνι και να φτάσουμε κάπου το 888 και σε αυτές.

Κλείνω με τους στίχους του Γιώργου Σκούρτη, στη Φάμπρικα του Μαρκόπουλου, που παραμένει επίκαιρη, ώσπου να κληρώσει μια καλύτερη ημέρα για την ανθρωπότητα στον ήδη δύσκολο Οκτώβρη που περνάμε…

«Κι εκεί στο πόστο μου σκυφτός
ξεχνάω τη μιλιά μου
είμαι το νούμερο οχτώ
με ξέρουν όλοι με αυτό
κι εγώ κρατάω μυστικό
ποιο είναι τ’ όνομά μου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ