Life

Power of Flower: Μια ομάδα νέων με αναπηρίες καλλιεργεί τα δικά της λουλούδια

Eπισκεφθήκαμε το κτήμα τους στο Αεροδρόμιο όπου καλλιεργούν λουλούδια με τα οποία φτιάχνουν πανέμορφες ανθοδέσμες

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Power of Flower
© Γεωργία Αθανασοπούλου

Oι Τhe Power of Flower, άτομα με αναπηρίες καλλιεργούν τα δικά τους λουλούδια και πουλούν ανθοδέσμες

Η Αθηνά με τον Σίμο συνθέτουν τις ανθοδέσμες, η πρώτη βάζει πολλά άνθη από γιασεμί και ο διπλανός της ροζ τριαντάφυλλα. Ο Βασίλης, λίγα μέτρα παρακάτω, κόβει τα λουλούδια με το κλαδευτήρι για να είναι στο κατάλληλο μέγεθος και η Μαργαρίτα θα μιλήσει με τους συνδρομητές για την παράδοση των μπουκέτων τους. Οι τέσσερις φίλοι και συνάδελφοι είναι μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης The Power of Flower, στην οποία νέοι με αναπηρίες –που έχουν ο κάθενας τη δική του ιδιαιτερότητα– συνδέονται μέσω της κοινής τους αγάπη για τα λουλούδια και έτσι συνεργάζονται καλλιεργώντας τα, δημιουργώντας ανθοδέσμες και παραδίδοντάς τις οι ίδιοι καθημερινά σε συνδρομητές σε όλη την Αθήνα. Toυς επισκεφτήκαμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Power of Flower

«Όλο αυτό ξεκίνησε τo 2018 με όραμα την ενσωμάτωση των νέων με αναπηρίες, ως επί το πλείστον νοητικές. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, με ένα παιδί και πλέον έχουμε 11 εργαζόμενους που εκπαιδεύονται όχι μόνο στο κτήμα και στο λουλούδι αλλά και στους κανόνες του εργασιακού αντικειμένου – για παράδειγμα στο να έρχονται στην ώρα τους, να διατηρούν το μέρος καθαρό, να φέρονται σωστά στους συναδέλφους τους κι έπειτα να εκπαιδεύουν οι ίδιοι και τους καινούργιους που ξεκινούν. Aν όλοι εμείς είμαστε διαφορετικοί, τα συγκεκριμένα άτομα είναι υπερδιαφορετικά και το δείχνουν πολύ έντονα. Γι' αυτό δεν κάνουν όλοι τους τις ίδιες δουλειές, αλλά εκπαιδεύονται ανάλογα με τις κλίσεις τους, τον βαθμό της διαφορετικότητάς τους και επιλέγουν το αντικείμενό τους στην επιχειρήση. Δεν υπάρχει κάτι πιο αισιόδοξο από τις επιχειρήσεις που δίνουν ευκαιρίες σε αυτούς τους ανθρώπους», θα μου πει ο Βασίλης Βουτσιώτης, γεωπόνος του κτήματος.

Power of Flower
© Γεωγία Αθανασοπούλου

Τα λουλούδια των Power of a Flower

Στο κτήμα, που απλώνεται σε 4,5 στρέμματα και πρόσφατα ξεκίνησαν οι εργασίες για την επέκτασή του, θα δει κανείς τριαντάφυλλα, φρέζιες, τουλίπες, νάρκισσους, ντάλιες, ίριδες, αγάπανθους, κάλλες, αρμπαρόριζες, σάλβιες, μυρτιές, λεβάντες, γκάρουρες, φασκόμηλο και άλλα πολλά που μετατρέπονται σε πανέμορφες ανθοδέσμες. Πέρα από τις ανθοδέσμες φυσικά, η ομάδα ασχολείται καθημερινά με τις απαιτούμενες εργασίες καλλιέργειας και συντήρησης όπως το πότισμα, το κλάδεμα, το ψέκασμα, το ξεχορτάριασμα κ.λπ. Αυτό το διάστημα είναι η εποχή του τριαντάφυλλου και το κτήμα είναι γεμάτο πολύχρωμες τριανταφυλλιές με έντονο άρωμα. Ανάμεσά τους συνάντησα κάποια από τα μέλη της ομάδας που διάλεγαν από κοινού τα μπουμπούκια της επόμενης παραγγελίας.

Power of Flower
© Γεωγία Αθανασοπούλου
Power of Flower
© Γεωγία Αθανασοπούλου

«Τα ροζ τριαντάφυλλα είναι τα αγαπημένα μου» μου λέει ο 27χρονος Σίμος. «Δούλευα σε εργοστάσιο νωρίτερα που δεν μου άρεσε. Εδώ, όμως, είναι ωραία και μου αρέσει να φτιάχνω ανθοδέσμες καθώς είναι κάτι χρήσιμο πάνω στο οποίο θα μπορούσα να δουλέψω μελλοντικά και κάπου αλλού, όπως σε ένα ανθοπωλείο. Έχουμε γίνει και φίλοι με τα υπόλοιπα παιδιά μια και είμαστε κοντά ηλικιακά». Ο Βασίλης –υπεύθυνος των ζιζανίων– που εμαθε για τη δουλειά στο κτήμα από τον Σίμο, εκπαιδεύτηκε ως υδραυλικός, δούλευε και στην επιχείρηση με τα υφάσματα του πατέρα του, εδώ όμως βρήκε αυτό που τον γεμίζει: «Ωραία είναι εδώ, μιλάω στις τριανταφυλλιές, ακούω τα αεροπλάνα, η φύση με ηρεμεί».

Power of Flower
© Γεωγία Αθανασοπούλου

Πλάι σε αυτό τους το επαγγελματικό βήμα είναι και η ψυχολόγος Βαρβάρα Ξυδού, σύμφωνα με την οποία ο αντίκτυπος στην ψυχολογία των παιδιών που εργάζονται στο Power of Flower είναι τεράστιος: «Aυτοί οι νέοι αν δεν ήταν εδώ σήμερα πολύ πιθανό να κάθονταν σπίτι τους χωρίς να κάνουν κάτι ή να βρίσκονταν σε κάποιον χώρο να κάνουν πρακτική άσκηση για πάντα. Το γεγονός ότι πληρώνονται και νιώθουν πως προσφέρουν στους γύρω τους, αλλά και στις οικογένειές τους, ή ακόμα και το αίσθημα πως κάθε μέρα έχουν κάπου να πάνε είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξή τους, το κομμάτι της κοινωνικοποίησης και της ανεξαρτητοποίησής τους. Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πιστεύουν στον εαυτό τους, δημιουργούν διαπροσωπικές σχέσεις. Τέλος, για τους γονείς τους είναι εξαιρετικά ευχάριστο να ξέρουν ότι τα παιδιά τους απασχολούνται με κάτι χρήσιμο και προοδεύουν καθώς μεγαλώνουν».

Power of Flower
Power of Flower
© Γεωργία Αθανασοπούλου

Η Αθηνά τις μισές μέρες της εβδομάδας εργάζεται στο κτήμα και τις υπόλοιπες στα καταστήματα διασχίζοντας όλη την πόλη προκειμένου να φτάσει στο αεροδρόμιο, όμως δεν θα το άλλαζε με τίποτα: «Ξεκινώ τα ξημερώματα από τον Άλιμο με το λεωφορείο Χ96. Δεν κουράζομαι όμως, γιατί είμαι ευτυχισμένη που δουλεύω εδώ. Στην αρχή, όταν ξεκίνησα δεν ήξερα τι ακριβώς θα κάνω, τώρα όμως φτιάχνω τα μπούκετα. Αγαπώ περισσότερο τα τριαντάφυλλα και το γιασεμί, όμως όλα τα λουλούδια χαρούμενα είναι».

Oι συνδρομές για τα λουλούδια

Τα λουλούδια μεταφέρουν οι ανθοκόμοι κάθε εβδομάδα σε όλη την Αττική, σε ετήσιους συνδρομητές, γραφεία, επιχειρήσεις αλλά και απλά σπίτια ενώ μπορεί οποιοσδήποτε να επισκεφτεί και τα φυσικά τους καταστήματα. Το πρώτο είναι μέσα στο αεροδρόμιο και συγκεκριμένα στο τμήμα των αφίξεων όπου τα φρεσκοκομμένα λουλούδια μετατρέπονται επιτόπου σε όμορφες ανθοδέσμες. Αλλά και στο δεύτερό τους το κεντρικότατο κατάστημα, στα λουλουδάδικα της Βουλής, με τη μεγάλη ποικιλία σε φυτά μέσα σε γλάστρες.

Power of Flower
Power of Flower
© Γεωργία Αθανασοπούλου

Όπως μαθαίνω, ο κόσμος εκπλήσσεται ευχάριστα κάθε φορά που ακούει την ιστορία των ανθρώπων πίσω από τις ανθοδέσμες. Η ομάδα μελλοντικά θέλει να εντάξει ακόμα περισσότερους εργαζόμενους και να επεκταθεί, γι' αυτό και οποιοσδήποτε θέλει να τους γνωρίσει και να έρθει πιο κοντά τους μπορεί να εργαστεί εθελοντικά στο κτήμα. Περισσότερες πληροφορίες για όσους θέλουν να στηρίξουν τους The Power of a Flower στη σελίδα τους thepowerofaflower.gr

Αν έχετε κι εσείς ένα πρωτότυπο και δημιουργικό πρότζεκτ ή μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθείτε, στείλτε μας email στο katerinakamp@yahoo.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ