Ελλαδα

Eurostat: Το προσδόκιμο υγιούς ζωής για άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα

Σε ποια θέση βρίσκεται - Τι ισχύει σε άλλες χώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γονείς με το παιδί τους κάνουν βόλτα σε πάρκο
Έρευνα της Eurostat για το προσδόκιμο υγιούς ζωής για άνδρες και γυναίκες © Pixabay

Έρευνα της Eurostat για το προσδόκιμο ζωής για άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη. Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα.

Η Eurostat δημοσίευσε έρευνα σχετικά με το προσδόκιμο υγιούς ζωής ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020 οι γυναίκες έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες.

Πιο συγκεκριμένα το 2020 ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής ενός ανθρώπου στην ΕΕ, από τη γέννησή του ήταν τα 64,5 έτη για τις γυναίκες ενώ στα 63,5 έτη για τους άνδρες.

Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην Ε.Ε. ήταν, κατά μέσο όρο, 5,7 χρόνια μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών το 2020 (83,2 έτη έναντι 77,5 ετών).

Τα χρόνια υγιούς ζωής αντιπροσωπεύουν το 78% και το 82% του συνολικού προσδόκιμου ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα. Επομένως, κατά μέσο όρο, οι άνδρες τείνουν να περνούν μεγαλύτερο ποσοστό της ζωής τους χωρίς να περιορίζουν -λόγω ηλικίας- τις δραστηριότητές τους.

Σημειώνεται ότι με τον όρο έτη υγιούς ζωής περιγράφεται ο αριθμός των ετών που ένα άτομο αναμένεται να συνεχίσει να ζει σε υγιή κατάσταση.

Eurostat: Τα προσδόκιμα έτη υγιούς ζωής για γυναίκες και άνδρες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στο προσδόκιμο υγιούς ζωής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ο μέσος όρος της υγιούς ζωής των Ελληνίδων είναι τα 66,8 χρόνια, αριθμός που κατατάσσει τη χώρα μας στην 6η θέση, σε ισοβαθμία με τη Γερμανία.

Αντίστοιχα, στους άνδρες το προσδόκιμο υγιούς ζωής είναι στα 65 έτη, γεγονός που κατατάσσει πάλι στην 6η θέση την Ελλάδα σε επίπεδο ΕΕ, πάνω από τη Γερμανία.

Eurostat: Τα στοιχεία ανά κράτος – μέλος

Μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., η Σουηδία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση το 2020 για τις γυναίκες (72,7 έτη), ακολουθούμενη από τη Μάλτα (70,7 έτη) και την Ιταλία (68,7 έτη).

Οι υψηλότεροι αριθμοί για τους άνδρες καταγράφηκαν στις χώρες: Σουηδία (72,8), Μάλτα (70,2) και Ιταλία (67,2).

Αντίθετα, η Λετονία είχε τον χαμηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες (54,3 έτη) όσο και για τους άνδρες (52,6 έτη). Οι ακραίες τιμές, σύμφωνα με τη Eurostat, μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από τον τρόπο με τον οποίο μετράται ο περιορισμός δραστηριότητας στη χώρα, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα σε κάποιο βαθμό.

Έρευνα της Eurostat για το προσδόκιμο υγιούς ζωής για άνδρες και γυναίκες
Έρευνα της Eurostat για το προσδόκιμο υγιούς ζωής για άνδρες και γυναίκες © Pixabay

Ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες σε 20 κράτη μέλη της Ε.Ε. Σε επτά κράτη μέλη της Ε.Ε., το χάσμα ξεπερνούσε τα δύο χρόνια, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Βουλγαρία (+4,2 έτη), την Εσθονία (+4,1 έτη) και την Πολωνία (+4 έτη).

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες ήταν χαμηλότερος από ό,τι για τους άνδρες σε έξι κράτη μέλη της Ε.Ε.

Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία (-2,8 έτη), την Πορτογαλία (-2,1 έτη) και τη Φινλανδία (-1,8 έτη). Στην Ισπανία, καταγράφηκε ο ίδιος αριθμός ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ