Κοσμος

Τουρκία: «Ντροπή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να μένει σιωπηλή, ενώ η Ελλάδα προκαλεί»

Οι νέοι τουρκικοί ισχυρισμοί μετά το «χαστούκι» στις Βρυξέλλες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν σταματά να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί την Τουρκία στο Αιγαίο
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν σταματά να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί την Τουρκία στο Αιγαίο © EPA/ROMAN PILIPEY

Η Τουρκία απορρίπτει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και καλεί την ΕΕ να μη στηρίζει τις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας. Οι ισχυρισμοί Τσαβούσογλου.

Επιμένει να προκαλεί η Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την αποστροφή του στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των 27 κρατών - μελών.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έκανε λόγο για «προκατειλημμένες αποφάσεις». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι «είναι εντελώς ντροπιαστικό το γεγονός ότι η Ε.Ε. παραμένει σιωπηλή στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο». Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα γίνεται λόγος για «στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

Η ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ για τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα

«Είναι θλιβερό ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου 2022, προβάλλεται μια προκατειλημμένη, χωρίς όραμα και αποκομμένη από την πραγματικότητα στάση απέναντι στη χώρα μας. Αυτό είναι απόδειξη ότι η ΕΕ για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να βγει από τον φαύλο κύκλο σχετικά με την Τουρκία.

» Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι ντροπή το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει σιωπηλή για τις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, του εξοπλισμού των νησιών και των μέτρων επαναπροώθησης. Αυτές οι αποφάσεις όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα.

» Αποτελεί απόλυτη ανειλικρίνεια το να δίνεται τέτοια απάντηση με στρατηγική εσκεμμένης έντασης και κλιμάκωσης στη χώρα μας, που πάντα συνεχίζει τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

» Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να καθίσταται όμηρος και να θυσιάζει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης και τη συνεργασία με τη χώρα μας, λόγω των στενόμυαλων, παράνομων και μαξιμαλιστικων διεκδικήσεων της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Αυτό επιβάλλουν ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ