Ελλαδα

Πέφτουν οι μάσκες από σήμερα - Πώς ζήσαμε δυο χρόνια μαζί τους

Το χρονικό, οι αλλαγές και οι εξαιρέσεις ενός «αξεσουάρ»

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό που κρέμεται
Μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό © EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Μάσκες - Άρση μέτρων: Χωρίς μάσκες από σήμερα, 1η Ιουνίου, στους εσωτερικούς χώρους - Ποιες οι τρεις εξαιρέσεις όπου είναι απαραίτητη η χρήση τους.

Ποδαρικό χωρίς μάσκες στους εσωτερικούς χώρους κάνει ο Ιούνιος. Μετά από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έλαβε την απόφαση οι μάσκες στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους να μην είναι υποχρεωτικές, πλην κάποιων εξαιρέσεων

Έτσι, από σήμερα Τετάρτη (1/6) οι μάσκες καταργούνται τόσο στα καταστήματα, όσο και τα σούπερ μάρκετ, σε αεροπλάνα και υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τρένα και υπεραστικά λεωφορεία. Οι μάσκες καταργούνται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις εξαιρέσεις. Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική για τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μετρό, Ηλεκτρικός, τρόλεϊ, προαστιακός, λεωφορεία, τραμ), τους πολίτες που εισέρχονται στα νοσοκομεία, αλλά και όσους επισκέπτονται ή δουλεύουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (γηροκομεία, οίκοι ευγηρίας). 

Όλα αυτά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, οπότε οι ειδικοί θα επαναξιολογήσουν την υποχρεωτικότητα της μάσκας, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν στη διάθεσή τους, μετά και την κινητικότητα του φετινού καλοκαιριού. 

Μάσκες: Τι ισχύει για σχολεία, πανεπιστήμια και Πανελλήνιες

Μόλις λίγες ημέρες πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές θα μπορούν από σήμερα να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς τη μάσκα τους. Το ίδιο και οι φοιτητές που μπαίνουν (αν δεν έχουν μπει ήδη) σε διάθεση εξεταστικής. Η χρήση της μάσκας παραμένει σε σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικά ιδρύματα ως σύσταση. Να σημειωθεί ότι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στη σύσταση να χρησιμοποιείται η μάσκα από τις ευάλωτες ομάδες πολιτών, αλλά και όπου υπάρχει συνωστισμός. «Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δε θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες».

Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στις Πανελλήνιες 2022, που ξεκινούν στις 2 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 3 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και σε όλες τις προαγωγικές - ενδοσχολικές εξετάσεις, όπως και τις εξετάσεις για πτυχία ξένων γλωσσών.

Μάσκες: Όταν μπήκαν στη ζωή μας και έγιναν απαραίτητες

Την 1η Αυγούστου 2020 έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας για την προστασία μας από τον κορωνοϊό σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Δύο σχεδόν μήνες αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου 2020, ο τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνει την υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Είναι η περίοδος που η χώρα αριθμούσε περίπου 23.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους   31 07 2020

Από εκείνη την ημέρα, οι μάσκες μπήκαν στη ζωή μας. Άλλοι τις συνήθισαν, άλλοι δεν έβλεπαν την ώρα να τις βγάλουν, κάποιοι δεν τις έβαλαν ποτέ, ρισκάροντας με τα πρόστιμα και την πανδημία. Το διοικητικό πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας ήταν 150 ευρώ

 

Γυναίκες με μάσκα σε λεωφορείο
Χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς © EUROKINISSI/ ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ

Γυναίκα φορά μάσκα μπροστά από εικόνα σε εκκλησία
Υποχρεωτική η μάσκα και στις εκκλησίες © EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Πολίτες βγαίνουν από πλοίο και φορούν τη μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό
Πολίτες φορούν μάσκα κατά τον αποβίβαση τους από πλοίο το καλοκαίρι του 2020 © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ταξιδιώτες στο κατάστρωμα πλοίου φορούν τις μάσκες καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού
Χρήση μάσκας εν πλω © EUROKINISSI/ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ

Γυναίκα σε μουσείο φωτογραφίζει έκθεμα και φορά τη μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε Μουσεία © EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πολίτες με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας
Πολίτες με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας © EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗΣ

Μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό σε κομμωτήριο
Μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό σε κομμωτήριο © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σούπερ μάρκετ
Σούπερ μάρκετ © EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Βουλευτές συζητούν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, φορώντας μάσκα προστασίας
Πηγαδάκι στη Βουλή - Απαραίτητη η μάσκα © EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Καταστήματα εξυπηρετούν τους καταναλωτές μέσω click away
Καταστήματα εξυπηρετούν τους καταναλωτές μέσω click away © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ήδη, πάντως, από τον Μάιο του 2020 η Βίκυ Σταυροπούλου μάς έδειχνε πώς να φτιάξουμε τη δική μας μάσκα πολλαπλών χρήσεων, πώς να την πλύνουμε και να τη σιδερώσουμε, ώστε να είμαστε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό.

Βίκη Σταυροπούλου - Σποτ δημιουργία μάσκας - Ελληνική Κυβέρνηση

Είναι η ίδια χρονιά που η ΚΕΔΕ θα μοιράσει με την έναρξη του σχολικού έτους στους μαθητές μάσκες σε διαστάσεις που δεν κάλυπταν απλά το στόμα και τη μύτη των παιδιών, αλλά συνολικά το πρόσωπό τους. 

Μαθήτρια φορά μάσκα μεγάλων διαστάσεων στο σχολείο - Οι μάσκες που μοιράστηκαν από την ΚΕΔΕ το 2020
Μάσκες μεγάλων διαστάσεων μοιράστηκαν σε μαθητές τον Σεπτέμβριο του 2020 © EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Σε δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 οι ερωτηθέντες εμφανίζονταν υπέρ της χρήσης μάσκας. Το 74% των ερωτηθέντων συνολικά δήλωνε ότι έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα της μάσκας, με το 56% να απαντά σίγουρα ναι και το 18% μάλλον ναι. 19% του δείγματος συνολικά απαντά ότι δεν έχει πεισθεί για τη μάσκα, με το 9% να δηλώνει μάλλον όχι και 10% να απαντά σίγουρα όχι. Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ δηλώνει το 7%. 

maska_dimoskopisi.jpg

Ένα από τα πιο ...καυτά ρεπορτάζ του 2020 ήταν: «τι λένε οι πολίτες για την υποχρεωτική χρήση μάσκας». 

ArcadiaPortal.gr Τι λένε οι πολίτες για την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Μάσκες: Τι λένε οι πολίτες σήμερα για την κατάργηση του μέτρου

Τρεις μήνες πριν, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την κατάργηση του μέτρου χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Από τις 5 Μαρτίου, οι πολίτες μπόρεσαν να πετάξουν τη μάσκα στον δρόμο. Μέχρι και σήμερα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Από το Πάσχα και έπειτα, το τέλος της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ήταν προδιαγεγραμμένο, αν και στην αρχή οι ειδικοί σε ερωτήσεις που δέχονταν έδειχναν διστακτικοί. Η συζήτηση άναψε στα τέλη Απριλίου, όταν ο Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μάσκες να βγουν σε γραφεία, καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Είχε προηγηθεί η κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.

Τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών παρουσιάζουν τις απόψεις των πολιτών για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. 

Τι λένε οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης για την κατάργηση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους;

Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 3.453.229 κρούσματα (5.080 το τελευταίο 24ωρο -31/5), ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 29.845 συμπολίτες μας (12 το τελευταίο 24ωρο - 31/5). 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ