Ελλαδα

Μάσκες στα σούπερ μάρκετ: Τι ισχύει - Μέχρι πότε η διπλή μάσκα είναι υποχρεωτική

Σε ποιους εσωτερικούς χώρους παραμένουν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι μάσκες στα σούπερ μάρκετ καταργούνται την 1η Ιουνίου 2022
Οι μάσκες στα σούπερ μάρκετ καταργούνται την 1η Ιουνίου 2022 © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στα σούπερ μάρκετ με μάσκες μέχρι την 1η Ιουνίου 2022. Υποχρεωτική η διπλή μάσκα για το υπόλοιπο του Μαΐου. Σε ποιους εσωτερικούς χώρους παραμένουν.

Στα σούπερ μάρκετ οι μάσκες παύουν να είναι υποχρεωτικές από την 1η Ιουνίου 2022, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Μετά την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ότι καταργούνται οι μάσκες στα καταστήματα, έγινε γνωστό ότι η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αφορά και τα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις που αφορούν τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση τους. Συγκεκριμένα, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), τα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας υγείας (γηροκομεία, οίκοι ευγηρίας).

Διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ - Πότε καταργείται

Σημειώνεται ότι μέχρι την 1η Ιουνίου 2022 παραμένει η υποχρέωση για διπλή μάσκα ή για μάσκα υψηλής προστασίας FFP στα σούπερ μάρκετ.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η μάσκα στα σούπερ μάρκετ καταργείται την 1η Ιουνίου 2022, με το μέτρο να παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν και θα επαναξιολογηθεί ανάλογα με την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση.

Μάσκες τέλος στους εσωτερικούς χώρους - Οι ανακοινώσεις που έκανε ο Θάνος Πλεύρης

«Καταργείται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022» ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι η μάσκα καταργείται τόσο στα αεροπλάνα όσο και στις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση (τρένα, ΚΤΕΛ). Επίσης, οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες.

Με μάσκα στα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές μέχρι την 1η Ιουνίου 2022
Με μάσκα στα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές μέχρι την 1η Ιουνίου 2022 © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Πού παραμένουν οι μάσκες - Τι ισχύει σε ΜΜΜ, νοσοκομεία και γηροκομεία

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο Θάνος Πλεύρης, υπάρχουν τρεις εξαιρέσεις στην άρση μέτρων που αφορούν τις μάσκες και την υποχρεωτικότητά τους. Ειδικότερα, η μάσκα για τον κορωνοϊό παραμένει σε:

  • ΜΜΜ
  • Νοσοκομεία
  • Γηροκομεία.

«Είναι υποχρεωτική στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν, ενώ με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για τη χρήση μάσκας από 1η Ιουνίου

Μάσκες στα σχολεία - Πότε λαμβάνονται οι αποφάσεις

Όσον αφορά τις δομές εκπαίδευσης, όπως είναι τα σχολεία, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να λάβει αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στα σχολεία δεν απαιτείται πλέον self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να μπουν στις σχολικές αίθουσες.

Παραμένει η μάσκα στα λεωφορεία και μετά την 1η Ιουνίου 2022
Παραμένει η μάσκα στα λεωφορεία και μετά την 1η Ιουνίου 2022 © EUROKINISSI/ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ

Σύσταση για μάσκες στις ευπαθείς ομάδες και σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός

Κλείνοντας, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Επιπλέον, όποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα θα μπορούν να το κάνουν. Συστήνεται, μάλιστα, αυτό να γίνεται:

  1. Από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και
  2. σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αυτό σημαίνει ότι μετά την 1η Ιουνίου όσοι καταναλωτές το επιθυμούν, μπορούν να φορούν μάσκα στα σούπερ μάρκετ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ