Πολιτικη & Οικονομια

Πλεύρης: Ενδεχομένως να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους

«Η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο», δηλώνει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάσκα σε κομμωτήριο από εργαζόμενη και πελάτισσα
Μάσκα σε κομμωτήριο © EUROKINISSI

Θάνος Πλεύρης: Πότε θα καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους - Τι είπε ο υπουργός Υγείας για τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου, σημειώνοντας ότι η χρήση της θα είναι υποχρεωτική τουλάχιστον για ολόκληρο τον Μάιο.

Όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα κρίνει τις αποφάσεις από Ιούνιο και μετά. «Δεν το ξέρουμε (πότε θα καταργηθεί η μάσκα). Μπορεί ενδεχομένως και να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο. Εμείς αυτό που λέμε, είναι ότι για το Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα βάσει της υγειονομικής εικόνας της χώρας θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο», τόνισε ο Θάνος Πλεύρη σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. 

Επιπλέον, ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε το σχέδιο της κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου το οποίο θα προσδιοριστεί με συγκεκριμένα πρωτόκολλα μετά από εισήγηση της επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα. Σχετικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολιασμού οριζόντια στον πληθυσμό από το φθινόπωρο, ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι πρόκειται για ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα για το οποίο θα απαντήσει το ECDC. Στόχος είναι, είπε, ένα ετήσιο μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ωστόσο εάν δεν έχει παρασκευαστεί εγκαίρως από τις εταιρίες ενδέχεται να χρειαστεί μια ενισχυτική δόση.

Άρση μέτρων: Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών για την οριστικοποίηση της άρσης των μέτρων της προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Ειδικότερα, οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν σε ποιες περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ακόμα και όλο το καλοκαίρι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανότατα αυτό θα συμβεί σε σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς, κομμωτήρια και φαρμακεία.

Σημειώνεται πως η άρση των μέτρων θα γίνει σε δύο φάσεις, από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου. Από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου δεν θα χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, το γνωστό COVID pass. Το μέτρο θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Από την 1η Μαΐου, και για την ακρίβεια από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν ξανά τα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test. Στο εξής, από την 1η Μαΐου θα κάνουν ένα rapid τεστ την εβδομάδα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για να προσέρχονται στην εργασία τους.

Από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων με πληρότητα 100% και αίρεται κάθε περιορισμός. Υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ως και την 31η Μαΐου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ